• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija neće na OI i Mundijal, a sve je počelo zbog dokumentarca: Evo ko je prvi progovorio o dopingu!

Autor 000

Rusija se suočava sa velikom kaznom.

 Rusija kazna doping Mundijal Olimpijske igre - Dokumentarac od koga je sve krenulo Izvor: MN PRESS

Svetom je odjeknula informacija da je Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) kaznio Rusiju i izrekao sportistima iz ove zemlje dvogodišnju zabranu takmičenja. 

Ruski sportisti neće moći da se takmiće pod svojom zastavom do decembra 2022. godine što znači da će nekoliko najvećih svjetskih sportskih smotri proći bez Rusije. 

Možda će vas zanimati

 Timovi i pojedinci će moći da se takmiče samo pod neutralnom zastavom na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 2022. godine u Kataru, na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i na Zimskim Olimpijskim igrama 2022. godine. Ova kazna takođe važi i za Paraolimpijadu. Ali kako je sve počelo?

U decembru 2014. godine izašao je njemački dokumentarac u kome je iznesena tvrdnja da se 99 odsto ruskih sportista dopinguje. Nešto manje od godinu dana kasnije u novembru 2015. godine Svjetska antidoping komisija (VADA) objavila je nezavisni izvještaj o raširenoj korupciji u ruskoj antidoping agenciji RUSADA-i. U tom izvještaju je navedeno da je u ruskoj atletici doping sveprisutan. 

U maju 2016. godine Grigori Rodčenkov,nekadašnji šef jedne od antidoping laboratorija u Moskvi je svjedočio i istakao da je tokom ZOI u Sočiju 2014. godine 90 odsto ruskih sportista bilo dopingovano. 

Potom je u julu 2016. godine profesor Ričard Meklaren tvrdio da je Rusija u prethodne četiri godine sistematski dopingovala svoje sportiste. Samo nekoliko mjeseci kasnije, u avgustu 2016. dolaze dva bitna događaja u ovom slučaju. 

Prvo je Međunarodni olimpijski komitet odbio da zabrani da se ruski sportisti tamiče na Olimpijskim igrama u Riju, ali je Međunarodni paraolimpijski komitet zabranio ruskih sportistima da učestvuju na Paraolimpijadi. Ovo praktično znači da ruska suspenzija traje već četiri godine! 

U decembru 2016. godine VADA objavljuje još jedan izvještaj profesora Meklarena u kome se tvrdi da je preko 1.000 ruskih sportista bilo dopingovano, a mjesec dana kasnije RUSADA je dobila listu kriterijuma koju mora da zadovolji kako ne bi došlo do suspenzije. Već u martu VADA ističe da ruska reforma nije efikasna i u februaru 2018. godine dolazi odluka da sportisti iz Rusije ne smiju da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji pod svojom zastavom. Ipak 169 takmičara je nastupilo pod neutralnom zastavom. 

U decembru 2019. godine Rusiji je izrečena četvorogodišnja zabrana takmičenja, koja je sada preinačena u dvogodišnju, ali to neće zadovoljiti Ruse jer će njihovi sportisti morati da se takmiče pod neutralnom zastavom na velikom broju najvećih takmičenja. 

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC