• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jugoslavija osvojila veliki trofej pred raspad: Titulu donio Hrvat, a Monika Seleš blistala!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Igrao se tenis na ovim prostorima još davno...

 Monika Seleš i Goran Prpić osvojili titulu za Jugoslaviju na Hopman Kupu 1991. godine Izvor: MN PRESS

Monika Seleš i Goran Prpić, u tandemu, donijeli su jednu od posljednjih velikih titula za Jugoslaviju. Njih dvoje su zajedno nastupili na Hopman kupu, prestižnom teniskom takmičenju koje se održavalo na početku svake sezone.

Danas se Hopman kup više ne igra, zamijenila su ga neka modernija takmičenja, ali ostaje upisano da je Jugoslavija 1991. godine podigla pehar.

Možda će vas zanimati

Iako na tom turniru nisu bili u najužem krugu favorita, Monika i Goran su lagano rješavali svaku prepreku koja im se ukazala. U prvom kolu su ubjedljivo savladali Italiju, u drugom Sovjetski Savez, a u polufinalu Francusku.

Meč za trofej se igrao protiv SAD, a jugoslovenski tandem nije imao nikakvih problema. Na današnji dan, prije 30 godina, Monika Seleš je pobijedila Zinu Gerison, Goran Prpić je bio bolji Dejvida Vitona, a jugoslovenski tandem je bio uspješniji i u dublu.

Na putu do titule Monika Seleš je pobijedila u svim mečevima koje je igrala. Ona je upisala četiri pobjede u singlu, kao i četiri pobjede u dublu, od kojih dvije nisu imale rezultatski značaj. Ipak, ostaće zapisano da je titulu donijela Prpićeva pobjeda nad Amerikancem Vitonom. 

Bio je to završetak uspješnog putovanja i jedine titule za Jugoslaviju u ovom takmičenju. Ujedno, to je bio i jedan od posljednjih velikih sportski rezultata zemlje jer su Slovenija i Hrvatska samo nekoliko mjeseci kasnije proglasile nezavisnost.

Hompan kup se igrao od 1989. do 2019. godine. Srbija je dva puta igrala finale, ali nijednom nije stizala do trofeja. Novaka Đokovića i Jelenu Janković su savladale SAD, dok su najbolji teniser svijeta i Ana Ivanović poraženi od Španije. Svojevremeno je Hrvatska, kao samostalna zemlja, osvojila ovo prestižno takmičenje.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC