• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupljala leševe na ratištu, krila se od nacista, pa pomjerila granice sporta: Ima 100 godina, njena priča je nestvarna!

Autor Dragan Šutvić

Priču Agnes Keleti svako mora da zna.

 Agnes Keleti gimnastika životna priča Izvor: Youtube/UTV, Youtube/LissetVossen

Agnes Keleti slavi 100. rođendan! 

Ova Jevrejka rođena u Budimpešti je najstarija živa olimpijska šampionka, a njena životna priča je zaista filmska.

Možda će vas zanimati

Rođena je 1921. godine u Budimpešti, a počela je da se bavi gimnastikom sa četiri godine. Već sa 16 bila je šampionka Mađarske, a u karijeri je osvojila čak deset olimpijskih medalja. 

Taj broj je mogao biti i značajno veći, no kada je bila u naponu snage nije bilo Olimpijskih igara. Bila je jedna od najvećih favoritkinja da osvoji medalje na OI 1940. i 1944. godine, no umjesto zlata, uslijedio je pravi životni pakao. 

Pošto je bila Jevrejka morala je da se krije i da bježi tokom Drugog svetskog rata. Udala se za Ištvana Sarkanjija, takođe čuvenog mađarskog gimnastičara, pošto je čula da udate žene ne šalju u koncentracione logore, ali to nije bio slučaj. Svi Jevreji koje je vlast našla bili su deportovani. 

Ljudska i sportska gromada slavi 100. rođendan.
Izvor: Youtube/UTI

Keleti je rat preživjela tako što je uspjela da sakrije svoj identitet, majka i sestra su joj preživjele rat, ali je izgubila oca i mnogo rođaka u gasnim komorama u Aušvicu. Kada su Sovjeti oslobađali Budimpeštu, Agnes Keleti je skupljala leševe i sahranjivala ih u masovnu grobnicu, a poslije rata je nastavila sa svojom sportskom karijerom. 

Već 1946. godine je nastavila da osvaja titule, a 1948. godine opet nije otišla na OI! Tada je pokidala ligamente, ali nije odustala!

Nastavila je da trenira i sa 31 godinom je prvi put otišla na Olimpijske igre. Uzela je četiri medalje 1952. godine Helsinkiju, a četiri godine kasnije je dodala još šest odličja. Od njenih deset medalja pet je bilo zlatnih! Sa 35 godina je u Melburnu 1956. godine postala najstarija gimnastičarka koja je osvojila zlato na OI! 

Tada je ostala u Australiji, zatražila politički azil i i kasnije, 1957. godine, prebjegla u Izrael. Tamo je radila kao trener, a od 2016. godine je najstarija olimpijska šampionka na svijetu. 

Srećan rođendan Agnes!

Agnjes Keleit je na OI uzela deset medalja!
Izvor: Youtube/LisetVossen

(MONDO) 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC