• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobjeda Srbije nad Francuzima nije slučajnost: Nekada tukli svjetske prvake, sada njihove sinove!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Poslije te pobjede nad Francuzima 1995. osvojili smo bronzu na Evropskom prvenstvu, ali sadatreba ići korak po korak. Ovo je početak stvaranja velike ekipe", rekao je legendardni Dragan Škrbić u razgovoru za MONDO tokom kojeg se prisjetio čuvene pobjede u Pioniru.

 rukomet Srbija Francuska jugoslavija pobjeda 1995 2021 Izvor: MN PRESS

(Piše: Goran Arbutina)

Rukometna reprezentacija Srbije oduševila je nastupom na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pobjedom u Zrenjaninu nad Francuskom, a zatim i remijem u revanšu odigranom u Kreteju.

"Galski pijetlovi“ osvojili su samo bod, a posljednji put kada su Francuzi vezali dvije utakmice bez pobjede u kvalifikacijama za EURO bilo je 1995. godine!

Možda će vas zanimati

I tada je kobna za Francusku bila naša reprezentacija.

Reprezentacija Jugoslavije koju je sa klupe vodio Veselin Vujović, sa Škrbićem, Jovanovićem, braćom Peruničićem, Milosavljevićem i drugim zvijezdama srušila je u prepunom Pioniru aktuelnog svjetskog šampiona i slavila 25:18, a podvig su napravili i Belgijanci pobjedom 21:20.

Skoro 26 godina nakon što su Paskal Mae i čuveni Džekson Ričardson izgubili od Jugoslavije čiji gol je branio Zoran Paša Đorđić, njihovi sinovi Kentin i Melvin upisali su poraz i remi sa selekcijom u kojoj igra Pašin sin, Petar Đorđić.

Na terenu je 1995. godine bio i legendarni pivot Dragan Škrbić, koji se u razgovoru za MONDO prisjetio te velike pobjede, te osvrnuo na posljednje rezultate srpske selekcije.

"To je bila nezaboravna utakmica. Tada su igrali očevi ovih današnjih reprezentativaca, Paskal Mae i Džekson Ričardson na jednoj strani, na drugoj Paša Đorđić je bio naš golman. Jučerašnja utakmica je bila prilika da se podsjetim na to stvarno spektakularnu i vrhunsku sportsku predstavu. Ta utakmica došla je u trenutku kada je našoj zemlji trebao veliki sportski događaj, jer smo tek izašli iz sankcija i četiri pet godina nisu se igrale velike utakmice. Mislim da je to možda čak bila prva utakmica takvog kalibra ovdje, a još smo igrali protiv Francuske, svjetskog prvaka", počeo je Škrbić.

Jugoslavija - Francuska 25-18
Izvor: YouTube/Dragan Stanković Stanke

"Sve ono što se dešavalo prije, poslije, u pripremi za utakmicu, na samom meču, slavlje i ono što nas je okruživalo to su nezaboravni trenuci i istorijske utakmice za naš rukomet", prisjetio se Škrbić.

Sličnu senzaciju kao tadašnja Jugoslavija napravila je Srbija koja je poslije dugo vremena oduševila sportsku javnost i na debiju novog selektora Tonija Đerone savladala Francuze u Zrenjaninu, a potom i osvojila izuzetno vrijedan bod u Kreteju.

"Pokazalo se da ona prva utakmica nije bila iznenađenje ni slučajnost. Meni se lično više svidjela ova druga utakmica, na jučerašnjoj utakmici smo pokazali vrhunski rukomet. Naša reprezentacija je bila mnogo bliže pobjedi, ali splet nekih čudnih okolnosti da tako kažem, jer nije sportski pričati o sudijama, dovela je do toga da bude neriješeno. Ali sama činjenica da smo mi cijelu utakmicu vodili, govori da smo igrali stvarno kvalitetno i oduševila je i odnosom, pristupom, igrom... Treba biti zadovoljan kada ekipa pokaže takav odnos“, rekao je Škrbić.

Izvor: MN PRESS

"Što se tiče prve utakmice, očekivao sam da ćemo pružiti dobar otpor i da ćemo igrati dobro jer u kontaktu sa našim selektorom znam koliko su čekali tih 11 mjeseci da konačno krenu, bio sam siguran da će se dobro spremiti. Ove dvije utakmice daju puno optimizma za budući period i samo treba da nastave tako da rade, želim im puno sreće. Tek je početak, ali dobro je što se ovako počelo jer daje motiva i samopouzdanju, ne samo igračima i stručnom štabu i ljudima koji su oko reprezentacije nego i rukometnoj javnosti. Ne treba se zavaravati, ovo je početak i moramo da radimo na duže staze. Ima dosta mladih perspektivnih igrača koje treba uključivati, treba raditi na duže, da bi za koju godinu reprzentacija bila u vrhu ili pri vrhu evropskog i svjetskog rukometa“, poručio je Škrbić.

Mnogi smatraju da je dolazak Tonija Đirone izuzetno pozitivna stvar, ako ne i prekretnica za reprezentaciju Srbije. "Tu ne mogu da budem baš objektivan, jer sam jedan od glavnih ako ne i glavni krivac što je Toni selektor. Imam puno povjerenje u njega, on će napraviti pravi posao", istakao je Škrbić koji je donedavno obavljao funkciju potpredsjednika RSS.

Reprezentacija Jugoslavije nedugo poslije te pobjede nad Francuskom i uspješno završenih kvalifikacija stigla je do prve medalje u istoriji osvojivši bronzu na EP 1996 u Španiji, da bi 1999. i 2001. Ova generacija stigla do bronze na svjetskim šampionatima u Egiptu i Francuskoj.

Šta će ovi posljednji uspjesi značiti za reprezentaciju Srbije?

"Poslije te utakmice, odnosno tih kvalifikacija mi smo osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu, voljeli bismo da se i to sad desi, ali treba ići korak po korak i mislim da je ovo početak stvaranja nekog velikog tima“, istakao je Škrbić i dodao:

"Ove dvije utakmice pokazale su da možemo. Biće i poraza i padova, treba imati strpljenja i izdržati taj proces koji dovodi do vrhunskog rezultata, a nijedan vrhunski rezultat ne dolazi preko noći“.

Izvor: MN PRESS

Prvi korak biće nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u kojima će Srbija poslije pobjede i remija sa Francuzima definitivno biti favorit za prvu poziciju u grupi.

"Mislim da imamo veoma velike šanse da budemo prvi u grupi i to treba da bude cilj. Uz pobjede protiv Grčke i Belgije, koje ne treba potcjenjivati, možemo da budemo prvi u grupi, a to nam donosi bolji žrijeb na Evropskom prvenstvu", smatra Škrbić.

Za tri dana u Egiptu počinje Svjetsko prvenstvo na kojem neće biti Srbije nakon odluke IHF-a da zbog pandemije korona virusa ne dozvoli odigravanje baraža sa Slovenijom. Svjetska rukometna federacija odlučila je da Slovenci, kao bolje rangirani na svjetskoj listi idu u Egipat, dok će Srbija propustiti svjetsku smotru.

"Ostaje žal jer Srbiji nije dozvoljeno na terenu da pokaže da zaslužuje da bude na Svjetskom prvenstvu. U tom baražu protiv Slovenije bismo imali svoje šanse. Oni su po rejtingu iznad nas, ali ove dvije utakmice su jasno pokazale da ne bi to baš bilo lako za Slovence. I tad sam bio siguran da možemo da prođemo u dvije utakmice. Žao mi je jer je prekinut kontinuitet velikih takmičenja, a ona donose neko iskustvo pogotovo za mlade igrače, svako prvenstvo je bitno i zbog stvaranja tima i atmosfere“.

Za razliku od Srbije, šestostruki svjetski prvak, selekcija Francuske igraće u Egiptu, gdje će pokušati da popravi utisak sa Evropskog prvenstva 2020. na kojem nisu prošli u nokaut fazu, pa i posljednjeg svjetskog prvenstva na kojem je poslije dva uzastopna zlata, 2015. i 2017. osvojena bronza.

"Ono što su Francuzi uradili u posljednjih 10-15 teško da će se ponoviti. To je bila neponovljiva generacija sa Dinarom, Karabatićem, Omejeom... Mislim da su u svjetskom vrhu, nisu dominantni kao što su bili, ali po meni to je ekipa koja je po individualnim kvalitetima najjača na svijetu. Te individualne kvalitete nije jednostavno uklopiti u cjelinu, ali kada se pogledaju individualno ti igrači u kojim klubovima igraju oni su najjača ekipa", riječi su legendarnog pivota poslije kojih se rezultati iz Zrenjanina i Kreteja čine još većim.

Izvor: MN PRESS

"Mislim da Francuzima nedostaje golman. To je nešto što je najbitnije na velikim takmičenjima. Mislim da im to fali za neki sami vrh, ali sigurno je da su jedan od favorita. Što se tiče drugih reprezentacija, postoje ekipe koje su zadnjih godina u samom vrhu, to su Danska, Norveška, Španija, Hrvatska, Slovenija. Hrvatska ima nešto što drugi nemaju, karakter koji pokazuju kada igraju za reprezentaciju. Kao što je Francuska individualno najjača, Hrvati imaju Duvnjaka koji je superklasa, ali kada igraju za reprezentaciju oni svi daju dodatni plus i kandidati su za medalju. Ima tu još jedna stvar. Godina je čudna, ne samo zbog korone, nego i olimpijska je godina. Možda će neki kalkulisati ili igrati ne baš sa punom snagom, koliko god to neozbiljno zvučalo. Imaće igrači u glavi to da je olimpijska godina i da ih za nekoliko mjeseci čeka to takmičenje", zaključio je Škrbić na kraju razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC