• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dobro je što nismo na Svetskom prvenstvu": Bivši rukometaš Zvezde za MONDO - ''Imamo najbolji tandem golmana na svetu''

Autor Dragan Šutvić

Bivši rukometaš Crvene zvezde sada gradi trenersku karijeru u Švajcarskoj, a pratio je sva tri meča nacionalnog tima.

 Rukomet Srbija intervju Stevan Kurbalija MONDO Izvor: MN PRESS

Srpska rukometna reprezentacija je u periodu od desetak dana imala nekoliko veoma značajnih događaja.

Obavljeni su prvi treninzi pod komandom stranog selektora - Tonija Đerone, savladana je Francuska na domaćem terenu, zatim je uzet veliki bod protiv istog rivala u gostima, a onda je i ubedljivo "potučena" Grčka, kada je trebalo potvrditi do tada urađeno.

Mnogi zaljubljenici u sport i navijači rukometne reprezentacije Srbije su ova tri meča okarakterisali kao povratak na veliku scenu nacionalnog tima, a da li je to baš tako i šta sve možemo očekivati - za MONDO otkriva Stevan Kurbalija, rukometni trener i bivši pivot Crvene zvezde.

Možda će vas zanimati

Kurbalija radi u Švajcarskoj, gde je završio igračku i počeo trenersku karijeru, a sva tri meča rukometaša pažljivo je odgledao kako bi uhvatio trenutak u kom se nacionalni tim menja.

Iako je kilometrima udaljen od srpskog rukometa, detaljno prati šta se dešava sa reprezentacijom Srbije, a novi selektor Toni Đerona, čiju karijeru detaljno prati i veoma poštuje, nadmašio je sva očekivanja koja je Stevan imao.

Đerona je za kratko vreme stvorio jaku reprezentaciju Tunisa, a svi se nadaju da bi slično mogao da ponovi sa uspavanom Srbijom.

''Tunišani su dominantno osvojili taj šampionat, a u igri se video njegov potpis. Ali... Da će on sve to za dve nedelje da implementira u našoj mladoj reprezentaciji, mislim da ni on sam nije očekivao'', istakao je Kurbalija za MONDO.

Srpski strateg godinama prati karijeru Tonija Đerone i ne krije da je njegov fan.

''Proveo je 15 godina u Barseloni. Samo postojanje tamo, među svim tim igračima i trenerima, napravilo je od njega jednog strašnog trenera. Kada je preuzeo Tunis 2017. godine malo sam se više posvetio njegovoj karijeri, a naredne godine je osvojio prvenstvo Afrike. To takmičenje uopšte nije slabo, koliko god se nekom činilo, afričke reprezentacije napreduju u rukometu kao u svim drugim sportovima'', kazao je naš sagovornik.

U rukometnoj Srbiji su se prethodnih nedelja dešavale velike promene, stigla je prva žena na čelo RSS, ali se ovaj rezultat posmatra kao delo jednog čoveka, selektora.

''Nije ovo samo selektor. Velikim delom da, ali ne samo on. Rukomet je takav da neko mora na terenu da sprovede ono što je on zamislio. Igrali smo protiv nekih od najboljih igrača na svetu'', otkriva nam Stevan i otvara novu temu - Francuze.

Izvor: MN PRESS

Pobeda u Zrenjaninu, pa remi na gostovanju istom rivalu.

''Imali smo mi taj stav da ne možemo ništa da izgubimo. Pritom, mnogo naših mladih igrača ne igra u jakim klubovima i ligama, nisu se susretali sa igračima ovog kalibra. Trebalo je da prođe nekoliko minuta, do prvog udarca, da vide da su Francuzi ljudi protiv kojih može da se igra. Kako je utakmica odmicala, mi smo bili sve sigurniji'', zaključuje nekadašnji rukometaš.

Ipak, ima malo i do pristupa Francuza koji su pokazali da im ovi mečevi nisu najbitniji.

''Došli su potpuno nadmeno u Zrenjanin. Realno gledano, Srbija više nije ime od kog veliki protivnici zaziru, ali oni se nisu adekvatno pripremili za nas. Videli su da imamo podmlađenu ekipu, znali su da ih čeka Svetsko prvenstvo, koje im je prioritet ovog januara. Mnogi njihovi igrači su nedelju dana ranije igrali F4 Lige šampiona. Ne želim ni jednog trenutka da umanjim našu pobedu, jer je ona velika, ali Francuzi nisu bili blizu maksimuma.''

To se pokazali i tokom prvog meča na šampionatu sveta, kada su Francuzi rutinski izašli na kraj sa Norvežanima, jednom od reprezentacija koje su predviđene za osvajanje medalje.

Srbija se, verovatno, već sada plasirala na Evropsko prvenstvo. Iz prva tri meča je osvojeno pet bodova, a do kraja kvalifikacija su ostali samo lakši rivali, gostovanje Grčkoj i dva meča protiv Belgije.

''Plašio sam se malo utakmice sa Grčkom, ali se i tu pokazao selektor. Mentalno je dobro spremio ekipu! Imaš tri boda, a planirao si nula, dolazi ti ekipa protiv koje si favorit i moraš da potvrdiš to. Plašio sam se, ali sam se oduševio kako smo mirno odigrali. Lomili smo se 30 ili 35 minuta, ali nije bilo nervoze.''

Izvor: MN PRESS

Čini se da je Srbija u tri meča pokazala veoma zrelu igru, sa jasnim planom šta želi da radi i u odbrani u napadu, bez previše lutanja i grešaka. Ako se ovom mladom timu priključe neki kvalitetniji i iskusniji igrači koji su najavili povratak, gde je granica za Srbiju?

''Kod nas to može biti mač sa dve oštrice. Ti igrači vuku i negativna iskustva sa reprezentacijom... Prvo sam pomislio 'šta bi bilo da se nama desilo ovo što se desilo Francuskom'. Zamislite, da smo mi pred veliko takmičenje izgubili od autsajdera. Smenili bismo trenera. Kad se vrate ti iskusniji, verujem da će Toni to napraviti kako treba. Za sada je jako lepo podelio uloge na terenu. Koncept postoji, i u napadu i u odbrani'', kazao je Kurbalija, a odmah se nadovezao i pričom o ulozi jednog igrača:

''Mnogo raduje povratak Ilije Abutovića. Pre osam godina je to igrao Manojlović, mi to kažemo 'od dva do pet'. Trči i pokriva sve pozicije, igra na jako visokom nivou i često pomaže pivotu u toj fazi.''

Ali, nije Srbija samo tu jaka... Bez lažne skromnosti, niko nema ovakav golmanski tandem?

''Sa moje tačke gledišta, najbolji golmanski tandem na svetu. Mislim da više nema golmana kakvi su nekada bili Šarić, Šterbik, Omeje, tu se desio blagi pad... Cupara i Milosavljev su vrhunska klasa, ali jedan korak ispod ovih. Na golmanima bi mogla da se bazira naša odbrana'', otkriva nam Stevan Kurbalija.

U narodu su se ustalile fraze kako srpski rukomet nije moderan, kako reprezentacija ne trči kontre, da se premalo koriste krila, a gotovo svi koji su pratili reprezentaciju komentarisali su 'brzi centar' kao nešto što fali, iako često nisu bili sigurni šta to znači.

''Često se laički kaže da ne trčimo kontre, a rukomet nije samo trčanje napred već i trčanje nazad. Tehnički gledano, tri meča smo odigrali napadački savršeno. Čini mi se da smo imali 14 grešaka, a kada se zna da smo dva puta igrali protiv boljeg protivnika, to je neverovatno.''

Izvor: MN PRESS

Sad se stiče utisak da Srbija igra sve to? Pravi je hit evropskog rukometa. I preko krila, kontre...

''Teško nas je skautirati. U prvom meču protiv Francuske je bilo 11 strelaca! Nestvarno.''

Najbolja stvar u ovim mečevima nisu ni pet bodova, ni pobeda nad velikim timom, ni odbrana.

''Najbolje je ubacivanje mladih igrača. Lako je dati šansu na 'plus deset' protiv Grčke, teško je na 'plus jedan protiv Francuske'. Tako je zaigrao mali Dodić, dao je i gol, a to je selektorov osećaj u trenutku. Inače, Dodićem sam fasciniran već nekoliko godina i mislim da će biti vrhunski igrač'', kaže bivši rukometaš crveno-belih.

Ali, postoje i stvari koje brinu!

''Pre svega povratak Vujina i Nenadića. Oni su fantastični igrači, ali ne igraju odbranu. Ako su istovremeno na terenu, to su odmah dve izmene i nisam siguran da će Đerona to praktikovati'', tvrdi naš sagovornik koji najavljuje da će reprezentacija igrati po španskom modelu, sa što manje izmena odbrana-napad.

Kao bivši pivot, Stevan Kurbalija je posebno gledao u Mijajla Marsenića.

''Fenomenalan. Odigrao je tri utakmice na jako visokom nivou. Već je upao u šablon kod novog selektora, igra oko 17 minuta, što je ozbiljna minutaža, pa izlazi da odmori. Ima sjajnu tehniku, pogotovo napad. Hvatanje, okretanje, sve radi. On se polako ističe kao lider ekipe. Bio je kapiten i nadam se da će to i ostati kada se vrate neki iskusniji igrači. Ne bih voleo da izgubi taj status.''

Izvor: MN PRESS

U javnosti se stvorio utisak da je Srbiji mesto na velikom takmičenju koje se trenutno igra, jer pobeda nad Francuzima, koji su učesnici Svetskog prvenstva, znači da bi i tamo bila dobri. Stevan ne misli tako.

''Dobro je što nije još neko odustao, pa da pozovu nas. To bi bilo malo isforsirano, ne bismo tamo otišli skroz pripremljeni i neki poraz bi mogao da nam pokaže i negativne strane. Ovako je bolje, da Đerona ima ceo ciklus, pa da na Evropskom prvenstvu pokažemo koliko možemo. Možda to sad zvuči pogrešno, jer bi svi hteli da igraju Svetsko prvenstvo, ali dugoročno je dobro da prolazimo ceo proces. Nadam se da ćemo u kvalfikacijama pobediti sve utakmice, da vratimo taj pobednički mentalitet koji smo nekada imali'', istakao je Kurbalija.

Kupovina vremena za Tonija Đeronu iz Stevanovog ugla može da bude samo dobra stvar, a da se on pita...

''Potpisao bih sa njim ugovor na četiri godine. I automatski se produžava na još četiri, kada obezbedi plasman na veliko takmičenje. On je sigurno video potencijal u reprezentaciji. Primetio je mlad tim, koji može da bude izazov. Mi smo talentovani i uvek ćemo biti, imamo talentovanih igrača. On zna kako je to biti selektor. Koliko sam čuo, planira i da radi sa mladim trenerima u Srbiji, da ih edukuje i da pomogne u funkcionisanju mlađih kategorija nacionalnog tima.''

A da li zna da svi očekuju da će povući na bolje kompletan srpski rukomet?

''Verovatno ga upozoravaju na to. Očekivanja će biti velika, ali pritisak je malo splasnuo poslednjih godina. Sledeći meč je tek u martu, tu neće biti pukovnik ili pokojnik. On ima vremena da održi svoj rejting, a ja sam ubeđen da će napraviti rezultat.''

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC