• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi banjalučki plivač Jovan Lekić: San mi je A olimpijska norma!

Autor Dragan Šutvić

Plivanjem se počeo baviti prije deset godina, a od tada mu je cilj odlazak na Olimpijadu

 Plivanje Jovan Lekić san A olimpijska norma Izvor: Anadolija/Miomir Jakovljević

Plivač Jovan Lekić (17), reprezentativac Bosne i Hercegovine i član Plivačkog kluba 22. april iz Banjaluke, u proteklih deset godina trudio se i radio na treninzima i uspio je da ostvarui cilj o kojem sanjaju svi plivači.

Na državnom prvenstvu BiH, održanom krajem prošle godinem isplivao je olimpijsku B normu u disciplini 200 metara slobodnim stilom.

Možda će vas zanimati

"Kada sam bio mali, moj cilj je bio da idem na Olimpijadu, svjetska prvenstva kao i ostali veliki plivači, moji idoli, kao što je Majkl Felps, i radom i trudom uz malo talenta to se ostvaruje. Trebalo bi da idem na Olimpijadu ako ispunim A normu, to je jako teško za otplivati, ali podrudićemo se da to uradimo", ispričao je Jovan Lekić ekipi agencije Anadolija na jednom od treninga na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci.

Iako mu je omiljena disciplina 200 metara delfin, Lekić da mu je želja da već u aprilu ispliva A normu na 800 metara slobodno. Za to mu je potrebno vrijeme od 7.54 koje je bilo 14. vrijeme prošle olimpijade, dok je za B normu ovih 800 metara potrebno isplivati za 8.13.

Odlična forma uprkos pandemiji

"Nemamo previše prilika zbog ove situacije sa korona virusom i sva takmičenja su previše skupljena i discipline nisu razdvojene, ne može se plivati mnogo disciplina, nemamo dovoljno vremena za odmor, tako da mislim da ćemo imati šansu u aprilu na našem mitingu", kazao je Lekić.

Govoreći o prethodnim mjesecima, Lekić je rekao da je prošle godine u januaru otišao na pripreme i bio u odličnoj formi, ali pandemija je pripreme skratila na samo jednu sedmicu.

Po povratku u Banjaluku, bazen na kojem trenira zatvoren je na dva mjeseca što je dovelo do pada forme i kondicije. Plivači su kod kuće radili kondicione vježbe, ali ništa nije moglo zamijeniti trening u vodi.

Lekić se nada da će otputovati na pripreme u Bjelorusiju i da će se uspjeti pripremiti kako bi isplivao A normu, a pored toga, priprema se za predstojeće evropsko i svjetsko juniorsko prvenstvo.

"Svake sedmice imam 10 treninga, tu imamo i fitnes i vježbe sa tegovima, teretanu, razne kondicione treninge, ustajem u pet sati ujutro. Najviše što volim oko plivanja jeste osjećaj kad pobijedite, druženje na treningu i taj smijeh, koliko god da je teško, nekako prođemo kroz to kao tim", ispričao je mladi Banjalučanin.

Prethodno, u prošloj sezoni, u svojoj starosnoj kategoriji postigao je prvo vrijeme u Evropi na 1.500 metara slobodno, 2. na 200 delfin i na 200 kraul. Drži oko 25 rekorda BiH, oko 15 u mlađim kategorijama, te pet juniorskih i 5 apsolutnih, odnosno seniorskih rekorda i to na 200 metara slobodno na velikom bazenu, 1.500 metara slobodno, 800 slobodno, te 200 delfin na malom i velikom bazenu.

Koliko god da je teško, ne odustajati

"Želje su kad odrastem da se nastavim truditi, moram naći volju za trening i nastaviti prema vrhu i možda poslije, u budućnosti, osvojiti neku medalju, sve ćemo vidjeti", kaže Jovan.

Za male plivače koji su krenuli njegovim stopama Jovan ima poruku: "Koliko god da je teško, da se ne odustane, jer se rad i trud isplate i mora se zacrtati neki rezultat i prema tome trenirati i slušati samo svog trenera".

Goran Grahovac, trener u Plivačkom klubu 22. april, rekao je da ovaj klub ima još dvojicu olimpijaca, Mihajla Čeprkala i Marka Kovačića.

"Kao i svi, bili smo zatvoreni osam nedjelja, povodom virusa koji je i dan-danas prisutan. U maju smo krenuli da radimo, nismo pravili nikakve pauze, pravili smo novi plan, nismo znali kad ćemo da idemo na takmičenje i bukvalno od septembra kada su izašli okvirni kalendari mi smo i prvi put izašli da vidimo gdje se nalazimo i Jovan je uspio da krajem godine otpliva olimpijsku B normu", rekao je Grahovac.

Prema njegovim riječima, Jovanov primarni cilj je Evropsko juniorsko prvenstvo gdje će pokušati da izbore najbolji mogući plasman i Olimpijske igre.

"Vidjećemo kako će se te situacije odvijati iz razloga što su nam zatvorene mogućnosti da odlazimo na pripreme upravo zbog virusa, trenutno smo u kombinacijama šta je najbolje da napravimo", dodao je Grahovac.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC