• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 razloga zašto je Novak već sad najbolji svih vremena: Federer i Nadal imaju samo 1 (+1) argument uz sebe (ANKETA)

Autor Dragan Šutvić

Naravno da će se pokrenuti ponovo ova priča, idemo!

 4 razloga zašto je Novak već sad najbolji svih vremena: Federer i Nadal imaju samo 1 (+1) argument uz sebe (ANKETA) Izvor: Profimedia

Novak Đoković je dominantno osvojio rekordni deveti Australijan open, popravivši svoj rekord, a ujedno je osvojio i svoj 18. grend slem, što je, naravno, odmah pokrenulo diskusiju ko je najveći teniser svih vremena.

Naravno, u konkurenciji su samo tri imena. Pored Đokovića, tu su Rafael Nadal i Rodžer Federer. Ovakve rasprave su uvek žestoke i žustre, svi imaju mnogo argumenata, a glavni za Novakove konkurente je to što imaju po 20 osvojenih grend slemova, po dva više od Srbina. Kada se uzme aktuelni odnos snaga, nije to uopšte nedostižno.

Ali, kada pogledate po statistici, to je maltene jedino što ide u njihovu korist u toj diskusiji! Kažemo maltene, jer su i Nadal i Federer u prednosti nad Đokovićem u po jednoj kategoriji, ali pitanje je da li je to važno za ovu diskusiju. O tome na kraju.

Možda će vas zanimati

Da naglasimo prvo da je o istoriji najbolje suditi kada se završi i da ćemo odgovor imati onda kada sva trojica završe karijere. Ali, do tada, niko nas ne sprečava da nagađamo. Pa da krenemo redom.

1. Novak ima bolji međusobni skor sa obojicom

Đoković i Nadal imaju najveće u eri opena, jer niko nije odigrao toliko međusobnih susreta kao njih dvojica. Oni su igrali 56 puta, a Srbin vodi 29:27. Skor u finalima je 15:12 za Đokovića.

Đoković je sa Federerom igrao 50 puta, pobedio je 27, a izgubio 23. Novak u finalima vodi 13-6.

2. Najviše nedelja na prvom mestu ATP liste

U redu, ovo se još nije desilo, pošto je Đokoviću nedelja koja počinje 22. februara biti 309. na prvom mestu, jedna manje od Federera. Ali, pošto Novak ne može da padne ispod u narednim nedeljama, on će 8. marta postati rekorder i preteći Švajcarca.

3. Ima najviše Masters titula i jedini ima "zlatni masters" u karijeri

Đoković je do sada osvojio 36 mastersa, jedan više od Nadala. U isto vreme, on je JEDINI IGRAČ u istoriji tenisa koji je osvojio svih devet masters turnira. Da stvari budu još luđe, on je to radio ne jedanput, nego dvaput. Da ponovimo: Đoković je jedini sa dostignućem "zlatni masters", što je radio ČAK DVA PUTA. Iza Đokovića i Nadala nalazi se Federer sa 28 mastersa, a daleko iza u svi ostali: Andre Agasi ima 17, Endi Marej 14, Pit Sampras 11….

4. Više puta je završavao godinu na prvom mestu ATP liste

Đoković je šest godina bio prvi na kraju godine, što je rekord koji deli sa Pitom Samprasom. Nadal i Federer su bili po pet puta, baš kao i Džimi Konors.

Izvor: Tanjug/AP/Andy Brownbill

E, a sad i ti obećani drugi razlozi zašto nije.

Protiv Federera je u pitanju broj pobeda protiv igrača iz Top 10 na ATP listi u trenutku igranja međusobnih mečeva. Tu je Federer nešto bolji, ali stvarno je malo verovatno da će to potrajati. Švajcarac ima 224 pobede, a Đoković pole Australijan opena 221. Dakle, i to je u dometu. Daleko iza njih je Nadal sa 174.

Protiv Nadala su u pitanju mečevi u reprezentaciji. Španac ima olimpijsko zlato, Đoković srebro. Nadal ima pet Dejvis kupova, a Đoković i Federer po jedan. Doduše, kada je u pitanju Dejvis kup, koliko god mi voleli "orlove", mora se priznati da je Španija skoro uvek imala bolje igrače.

E, da, kad smo već tu, Đoković je i rekorder po broju osvojenih ATP poena na listi. Juna 2016. ih je imao 16.950. Federer je novembra 2006. imao 15.903, a Nadal je aprila 2009. imao 15.390.

Dodajte tome i da je Đoković bolji od obojice u zarađenom novcu na turnirima, kao i u osvojenom novcu u sezoni, ali i činjenicu da je Nadal 13 svojih grend slemova osvajao na Rolan Garosu, kao i da je Federer 16 od svojih 20 osvojio u prvoj deceniji ovog veka i stvari će se dodatno staviti u perspektivu.

A vi? Šta vi mislite, ko je u ovom trenutku najbolji teniser svih vremena?

Anketa

Ko je u ovom trenutku najveći teniser svih vremena?

  • Rodžer Federer

    11.76% (2)

  • Rafael Nadal

    0% (0)

  • Novak Đoković

    88.24% (15)

Ko je u ovom trenutku najveći teniser svih vremena?

Rezultati

Inače, završićemo ovo igranje brojevima citatom finaliste Australijan opena, Danila Medvedeva, koji je vrlo lepo objasnio i pojasnio koliko su ova trojica veliki:

"Za mene su sva trojica najbolji – nezavisno od toga koliko najvećih titula budu imali na kraju karijere, neverovatno je sve što su postigli. Sećam se kada je Sampras oborio rekord po broju grend slem titula (14), bio sam dete i sećam se da su na sportskim vestima govorili 'ovo je zauvek, ovaj rekord'. Onda su došli ova trojica i ne samo da su oborili rekord, već su ga uništili. Evo, ja na primer – imam 25 godina i igram dobro, osećam da sam jedan od najboljih na svetu, a imam nula slemova. Zamislite, da bih ja došao do 20, morao bih da osvajam sve slemove pet godina u nizu. Dakle, pet godina, svaki meč u tri dobijena seta, da se ne povredim. To su nestvarni brojevi. Njih trojica su najveći u istoriji tenisa".

Nema se zaista šta dodati.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC