• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno! ATP otima Novakov istorijski rekord! Đoković juri mesto najvećeg ikada, ali novo pravilo je protiv njega

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Računica koja direktno može da utiče na svetskog broja jedan.

 novak-djokovic-atp-prvo-mesto-kraj-godine Izvor: MN PRESS

Nije prva promena koja bi mogla da ugrozi srpskog asa.

Možda će vas zanimati

ATP ne prestaje da iznenađuje, nova praksa koju će da sprovedu ozbiljno pokazuje da nisu baš naklonjeni čoveku koji je jedan od najboljih tenisera svih vremena.

Asocijacija profesionalnih tenisera na zvaničnom sajtu objavila je tekst o trci za titulu najboljeg na kraju godine. Za sada je, prvi reket sveta Novak Đoković treći na toj listi, što nije čudo jer je sezona tek počela, Novak je odigrao samo dva turnira, pa je jasno zašto je Stefanos Cicipas koji je godinu otvorio sjajnim tenisom trenutno lider. Međutim...

Ukoliko Novak sačuva prvo mesto na ATP listi, odnosno uspe da odbrani i osvoji bodove, a da ga Nadal i Cicipas ne prestignu to mu neće garantovati da po sedmi put dobije nagradu za kraj sezone na prvom mestu.

ATP je uveo pravilo koje će da glasi:

"Za ATP rang listu na kraju 2021. godine potencijalno će biti uključeni rezultati iz 2020. godine u 24-mesečnom sitemu za rangiranje zbog pandemije koronavirusa. Kada je u pitanju najbolji teniser za 2021. godinu, u obzir će biti uzeti samo i isključivo rezultati iz 2021. godine, i to bodovanje će trajati sve do završetka ATP finala. To znači da će za najboljeg tenisera 2021. godine biti proglašen teniser koji je pružao najbolje partije te godine", naznačeno je u tekstu.

Prema dosadašnjim pravilima za najboljeg tenisera godine proglašavan je taj koji je godinu završavao na prvom mestu ATP liste, a Đoković je po tom pitanju bio izjednačen sa Pitom Samprasom sa po šest priznanja, pa bi, u slučaju da sačuva prvo mesto, krajem 2021. napisao istoriju i postao rekordem, ali to vrlo lako može da se ne dogodi ukoliko mlađa garda poput Cicipasa nastavi sa igrom kakvu pokazuju od početka sezone.

Ipak, treba imati na umu da su pred srpskim asom tri grend slema (Rolan Garos, Vimbldon, US Open) i da će imati prilike da prestigne Stefanosa koji trenutno vodi po broju bodova. Nije kraj, ali ipak ovo je pravilo koje otežava posao.

Trenutno, stavri stoje tako da prvo mesto zauzima Stefanos Cicipas sa 2.840 bodova, dok su iza njega Andrej Rubljova (2.490), Novak Đoković (2.320), Danil Medvedev (2.130), Aslan Karacev (1.505), Hubert Hurkač (1.440), Janik Sinera (1.220) i Rafael Nadal (1.040).

Ovo nije prva promena u skorije vreme u ATP-u, podsetimo najpre je početkom sezone odlučeno da će teniserima ostati upisani rezultati sa ovogodišnjeg turnira ili sa onih iz 2019. čime su direktno spasili Švajcarca Rodžera Federera.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC