• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuka osvojio zlato u rodnom gradu, pa poručio: Sve je podređeno Igrama u Tokiju, tad moram da se osjećam fenomenalno!

Autor Dragan Šutvić

Najbolji bh. atletičar je prije dvije godine izborio normu za Olimpijske igre

 amel tuka sve je podređeno igrama u tokiju Izvor: FENA/Vehid Begunić

Najbolji bosansko-hercegovački atletičar Amel Tuka, koji je juče s vremenom 48.12 očekivano osvojio zlatnu medalju u trci na 400 metara, danas, po svemu sudeći, na Državnom prvenstvu u Zenici neće trčati i svoju glavnu disciplinu - trku na 800 metara.

Ta mu se disciplina, u ovom momentu, ne uklapa u planove, odnosno pripreme za naredna takmičenja, ali će ga ljubitelji atletike i danas, drugog dana Državnog prvenstva BiH, vidjeti na Atletskom stadionu "Kamberovića polje" u Zenici.

Možda će vas zanimati

"Još ne znam, iskreno, jer trener od mene traži i insistira da trčim dvije 400-tke - ovu trku na 400 metara te štafetu 4x400 m. Sada mi treba malo brzine za sljedeće trke, za brže prolaze...tako da vjerovatno neću trčati 800 metara, jer mi sada ne treba da se puno opterećujem te da idem i 800 m i štafetu 4x400 m. Stoga vjerujem da će to samo biti štafeta", najvljuje Tuka, koji je zadovoljan i srećan titulom bh. šampiona na 400 m.

"Uvijek je poseban osjećaj trčati na državnom prvenstvu sa najboljim bh. atletičarima i na najdražem stadionu. Vrati me, uvijek, na moje početke pa sam srećan kada se kalendar 'poklopi' i kad mogu nastupiti. Naravno, najvažnije je braniti boje svog kluba (AK Zenica) i donijeti mu što više medalja i sa najviše postolja. Ne očekujem još neke baš posebne rezultate jer trčim iz punih treninga", ističe Tuka, te najavljuje da ga već 19. juna očekuje i miting u Madridu, kada će biti izuzetno jaka konkurencija u trci na 800 m.

"Već tada bi i moja forma trebalo da bude na zavidnom nivou. Nadam se da ću u svojoj disciplini na 800 metara popraviti još malo najbolje ovosezonsko vrijeme", kaže Tuka, koji je 28. maja na mitingu Dijamantne lige u Dohi s vremenom 1:44.76 osvojio četvrto mjesto.

Izvor: FENA/Vehid Begunić

Upravo je taj rezultat dobar signal za najvažnije ovogodišnje iskustvo, a to su, bez sumnje, Olimpijske igre u Tokiju.

"Sve je podređeno OI, jer sam već prije dvije godine potvrdio normu za Tokio. Na meni je sada samo da se pripremam. Mnogi su atletičari već na početku sezone, upravo iz razloga što nemaju ispunjenu normu, išli jako brzo, tako da imam to vrijeme pred sobom da se pripremam da baš najbolji budem kada treba", kaže Tuka.

Olimpijske igre su, podvlači, stepenica više u karijeri svakog sportiste jer imaju i posebnu draž, te dodaje da će u avgustu morati da bude u najboljoj formi u karijeri.

"Moraću da se osjećam fenomenalno. Naravno, sve se druge kockice, takođe, moraju posložiti, ali, zavisi i od samih kvalifikacija. Moram biti spreman na sve. Toliko spreman da budem brz da, čak, pomjerim i lični rezultat (1:42.51). Ali, isto tako, moram biti i taktički spreman, ukoliko bude sporija trka, za sami finiš. Jednostavno, moram biti u najboljoj formi i prilagoditi se svakoj situaciji", ističe Tuka.

Najbolje vrijeme ove sezone na otvorenom postigao je u Dohi, dok je u dvorani na 800 metara najbrži bio na Kopernikus kupu u poljskom Torunu, gdje je 17. februara tu disciplinu trčao uz vrijeme 1:46.35.

U istom je gradu 7. marta na Evropskom dvoranskom prvenstvu s vremenom 1:47.37 bio peti.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC