• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hokej na (B)ledu: Poznatu akademiju pokrenuli osvajač Stenli kupa i nosilac slovenačke zastave na ZOI 2014!

Autor Dragan Šutvić

Akademija na "biseru Slovenije" jedna je od najpoznatijih u Evropi, a nosi ime po dva slovenačka hokejaška velikana - Anžeu Kopitaru i Tomažu Razingaru

 hokej bled akademija Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

U centru Bleda, grada u kojem su od 18. juna do danas na pripremama boravili fudbaleri Borca, smještena je Ledena dvorana - jedan od simbola grada i mjesto gdje stasavaju hokejaški talenti, u jednoj od najpoznatijih akademija na svijetu!

Možda će vas zanimati

U dvorani u kojoj je 14. februara 2018. godine reprezentacija Slovenije u hokeju savladala SAD rezutatom 3:2, trenira Hokejaška akademija Anžea Kopitara i Tomaža Razingara, dva najslavnija hokejaša koje je "dežela" ikada ponudila!

Kopitar je, naime, rođen u avgustu 1987. godine u Jesenicama, nedaleko od Bleda, a najpoznatiji je po činjenici da je prvi Slovenac koji je uspio da osvoji Stenli kup!

Desilo se to u sezoni 2011-12, kada su njegovi Los Anđeles Kingsi rezultatom 4:2 savladali Nju Džersi Devilse, što je Kingsima bila prva titula u NHL-u ikada!

Kopitar, koji igra na poziciji centra, i dalje je aktivan član Los Anđeles Kingsa, u seniorskoj karijeri je još nastupao za Kranjsku Goru i Sedertalje (Švedska), a sve je počelo u omladinskoj školi kluba Akroni Jesenice.

U najjačoj hokejaškoj ligi svijeta prvi nastup upisao je 6. oktobra 2006. godine protiv Anahajm Daksa, te je postao prvi slovenački hokejaš koji je zaigrao "preko bare".

U Jesenicama je rođen i Tomaž Razingar, koji za razliku od Kopitara više nije aktivan igrač.

Rođen je u aprilu 1979. godine, a karijeru krilnog napadača završio je 2015. godine, kao član Dukle iz Trenčina.

Kao i Kopitar, prve hokejaške trikove naučio je u klubu Akroni Jesenice, a još je nastupao za Pioriju Rivermen (SAD), Pardubice (Češka), Insbruk (Austrija), Filaher (Austrija) i Troju-Jungbi (Švedska).

Slovenci ga još pamte kao kapitena državnog tima od 2010. godine do kraja karijere, te kao nosioca državne zastave na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Rekli smo na početku, sama Ledena dvorana je smještena u centru grada, a kapaciteta je 2.800 sjedećih mjesta (1.200 tribine i 1.600 parter).

Osim Hokejaške akademije Anžea Kopitara i Tomaža Razingara, treninge tu obavljaju i mlađe kategorije Hokejaškog kluba Bled, Hokejaško-klizački klub Bled i klub umjetničkog klizanja Labod.

Dvorana je, takođe, pogodna za brojne manifestacije. Postoji mogućnost iznajmljivanja podnih obloga, što omogućava održavanje raznih drugih događaja poput koncerata, prijema...

Izgradnja dvorane završena je 1979. godine, kada je klizalište dobilo krov. 

Tri puta je Ledena dvorana na Bledu bila domaćin Svjetskog prvenstva u hokeju (1991. godine divizije B, te 1993. i 1996. godine divizije B).

Takođe, ovdje je 2002. godine održana 35. Šahovska olimpijada, godinu dana kasnije u ovoj dvorani je održano otvaranje EYOF-a (Evropske olimpijske igre mladih), dok su iste godine Bled i Ledena dvorana ugostiti najbolje mlade takmičare u umjetničkom klizanju na svijetu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC