• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugledam na semaforu 8,45 i pomislim "Mora da su se za**bali": Kako je Nenad Stekić ušao u legendu - preskočio je sve!

Autor Dragan Šutvić

Srpski sport doživio je veliki gubitak smrću legendarnog Nenada Stekića, nekadašnjeg evropskog rekordera u skoku udalj, o čijem se letu u Montrealu priča decenijama.

 preminuo nenad stekić rekord skok u dalj Izvor: MN PRESS

Tužna vest pogodila je u nedelju srpsku atletiku i sport uopšte - preminuo je Nenad Stekić, legendarni skakač u dalj.

Nekadašnji evropski rekorder bio je heroj generacija, jedan od divova svog sporta i veliki šampion. Preminuo je u 71. godini, a za sobom je ostavio nevjerovatne rezultate...

Možda će vas zanimati

Prije svega, u Montrealu 1975. oborio je evropski rekord i držao ga je čak pet godina. U kalendarskoj godini tog uspjeha bio je proglašen i za najboljeg sportistu SFR Jugoslavije, a jednom prilikom se do detalja prisjetio nezaboravnog skoka u Kanadi.

"U Kanadu smo stigli dvadeset i nekog jula. Skupili su se najbolji skakači sveta u tom trenutku. To je bila proba Olimpijade, krštena kao Mini olimpijada jer ćemo za godinu dana svi biti na istom mjestu. Dva dana prije takmičenja idem na stadion da pravim kontrolu zaleta, kako ide i koliko ide. Kad tamo veliki 'linkoln', dug sedam-osam metara, i na njemu složene patike i sprinterice proizvođača 'Onicuka tajger', današnji 'Asiks'. A kod mene neke stare, u fazi raspadanja. Naš atletski savez je imao ugovor sa 'Adidasom' i dobijao sam sprinterice jednom godišnje. Uzmem u Montrealu patike i sprinterice od Japanca i kažem da platim, a on kaže: 'Ne, mister Stekić, samo potpišite da ste uzeli'", izjavio je Stekić pre nekoliko godina za "Ekspres".

U tim patikama brzo je ispisao istoriju...

Izvor: MN PRESS

"Izađem na trening, navučem sprinterice, legle k'o rukavice. Krenem na skok, zalet, odraz, dug let - sve okej. Zezam se s radnikom koji sređuje pijesak i kažem: 'Preskočiću cijelu jamu!' On se smije kao da hoće da kaže baš si dobar šaljivdžija. I ja onako ohrabren i uporan, pa potvrđujem namjeru: 'Vidimo se prekosutra'. Takmičenje je počelo u šest uveče. Neki vjetrić duva, meni pomaže jer mi je falila ta brzina koju tamnoputi atletičari imaju. Pomoć vjetra je dozvoljena kad on duva do dva metra u sekundi. Namještam se za prvi skok, krenem, zalet, odraz i letim, letim... Osjetim da je to trajalo duže nego obično. Doskočio sam skoro na kraj jame, istrčim, a onaj čovjek što sređuje pijesak hvata se za glavu: 'Vi ćete stvarno ovo da preskočite'.

Izdao i ploču na vrhuncu popularnosti

Stekić je nekoliko godina poslije zvezdanog uspjeha snimio i ploču sa hitom "Dalje, dalje leti".

"Zoran Simjanović je komponovao muziku. Riječi su napisali Vitezović i Ršum. I snimio sam singlericu na vinilu. Bilo je interesantno iskustvo".

I zaista je preskočio - evo i kako.

"Na američkom kontinentu daska za odraz je na metar od jame, a ovdje, u Evropi, uglavnom je na dva metra. Otuda moj skok na kraj jame koja je osam metara. I šta se dešava? Objave rezultat u 'fitima', pa množi i dijeli, nešto se ne slaže. Vrtjeli su to par minuta tako i onda prebacili u metre - 8,45! Gledam i ne vjerujem, mora da su se zajebali! Ne smijem da se radujem da ne bi onda rekli, 'vidi ovaj som pomislio da može toliko da skoči'. Zadržim se još nekoliko dodatnih minuta, na semaforu i dalje 8,45. Ne smijem da se radujem iz još jednog razloga. Ne znam koja je brzina vjetra. I odem tamo, a konkurenti, koji su onako ljubomorni došli da sve prekontrolišu, vraćaju se pokunjeni. Tad mi je bilo jasno da je sve u redu sa skokom".

Tog dana Stekić je ostvario uspjeh po kojem je ostao prepoznat do kraja života i koji je proslavio i jugoslovensku atletiku.

"Vjetar je bio 1,7 m/s. E, kad sam video da je sve stvarno okej, podigao sam ruke. Ne znam kako, ali za čas se pored mene našao i Aca (Marinković, njegov trener iz Zvezde, prim novin). I njega su emocije savladale. Preskočio je ogradu sa sedišta na kojem je sjedio uz Igora Terovenesijana, do prije desetak minuta evropskog rekordera sa 8,35. Pojavio se i Artur Takač, veliko lice svjetske atletike, da vidi da li je sve u redu, pošto je taj skok zasluživao verifikaciju evropskog rekorda. Kad je sve zvanično uvedeno, vijest o mom rekordu obišla je cijelu planetu".

Izvor: MN PRESS

Stekić je na prvenstvima Evrope osvojio tri srebrne medalje (Rim 1974 - 8,06, Prag 1978 - 8,12 i Zindelfingenu 1980 - 7,91 dvorana).

Bio je dvostruki prvak Mediteranskih igara, kao i osvajač zlatne i srebrne medalje na Univerzijadama. Na Svjetskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. bio je peti (8,09 m). Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 64 puta. U timu Evrope nastupao je na Svjetskom kupu 1977.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC