• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvat ga divljački udario, Filipović se osvetio golom uz 3 prsta! Za Srbiju je trpio žestoke udarce i uvijek pobjeđivao!

Autor Dragan Šutvić

Karijeru kapitena "zlatnih delfina" u reprezentaciji obilježili su i strašni udarci koje je dobio tokom nastupa za Srbiju.

 filip filipovic vaterpolo Izvor: youtube/srpskisport2012

Upravo završenu karijeru Filipa Filipovića (34) u reprezentaciji Srbije obeležili su istorijski uspesi, nezaboravni golovi, olimpijska, svetska i evropska zlata... Ali i ogromne borbe koje je vodio sa protivnicima.

Oni sa boljim pamćenjem sigurno nisu zaboravili duel Srbije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu 2012. u Ajndhovenu, kada mu je centar "barakuda" Nikša Dobud zadao žestoki udarac preko vode i povrijedio ga po licu.

Možda će vas zanimati

Suočen sa porazom, Dobud je snažno udario Filipa, rasjekao ga, a "delfini" su ostali pribrani, trener Dejan Stanojević (vodio ekipu umjesto isključenog Dejana Udovičića) vikao im je: "Nema udaranja, nema provokacija, hajde da damo gol".

Do kraja je konačan rezultat postavio upravo Filipović, pogodivši iz penala za 15:12, a ostao je upamćen njegov gest nakon toga, kada je dao gol, pokazao tri prsta, pa podigao kažiprst u pravcu Nikše Dobuda.

Poslije meča, Hrvat nije hteio da se izvini srpskom asu.

"Bilo je provokacija, ali to treba da ostane u bazenu između nas. Filipović nije ništa dobio što nije tražio. Zaista mi je krivo i zato se izvinjavam mojoj ekipi. Sve je ispalo smiješno i bezveze se digla cijela pompa. Nisam kontaktirao sa Filipovićem poslije utakmice i to ni ne želim", rekao je Dobud tada, a prenio "Jutarnji list".

Hrvatska je tog ljeta osvojila zlato na Olimpijskim igrama, Filipović je sa saigračima stavio bronzu oko vrata i nastavio da se izgrađuje u lidera najvećeg vaterpolo tima u istoriji.

Italijan mu slomio vilicu

U ljeto 2007. na sparingu sa Italijanima rival Skoti Galeta slomio mu je vilicu, poslije čega je Filipović operisan i poslije mjesec dana je bio sa ekipom na Svjetskoj ligi - na sopstvenu odgovornost.

Sa druge strane, Dobud je i nekoliko godina poslije toga pokazao svoju mračnu stranu, pa je nastupajući za Jug protiv Partizana na Banjici divljački udario vaterpolistu crno-bijelih Marka Manojlovića i zbog toga čak bio kažnjen - i novčano i izbacivanjem iz ekipe. Iako je bio kapiten i najbolje plaćeni igrač kluba!

"Prošle godine u ovo doba, potpisali smo novi četvorogodišnji ugovor sa Nikšom Dobudom, čime je postao najplaćeniji igrač Juga, što svakako i zaslužuje svojom igrom. Iako ima vrhunske igračke predispozicije, svojim ponašanjem u bazenu i van njega ne opravdava ulogu kapitena - vođe ekipe. Zbog izrazito nesportskog i opasnog čina u Beogradu, čime je naštetio ne samo sebi i ekipi, nego i ugledu kluba, oduzima mu se kapitenska traka i novčano je kažnjen u skladu sa Pravilnikom kluba. Zbog višestrukog ponašanja koje ne odgovara prvotimcu Juga, udaljava se iz prve ekipe i pridružuje se radu sa juniorima", tada je saopštio hrvatski velikan.

Godinu kasnije, u toku 2015, Dobud je suspendovan na četiri godine zbog izbegavanja doping testa, a sportu se vratio 2019. u Pro Reku, za koji i sada nastupa. Prošle jeseni nakratko se poslije pola decenije vratio u reprezentaciju sa 35 godina, ali nije imao mjesto u Tokiju, gde je Hrvatska zauzela peto mjesto.

Za to vrijeme, Filipović je u Japanu doživio možda i najljepši gol u reprezentaciji, kada je "bombom" u završnici polufinala srušio Španiju i uveo Srbiju u finale, u kojem je preko Grčke osvojeno drugo uzastopno zlato za Srbiju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC