• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestvarno! Vozio avion kroz tunel dug 2,2 kilometra: Podvig pilota, jurio 245 km/h i sve ostavio bez daha! (VIDEO)

Autor Dragan Šutvić

Nevjerovatan podvig Italijana koji je uradio nešto što smo mislili da je nezamislivo.

 italijanski pilot letio kroz uzak tunel Izvor: Twitter/JoePompliano/Screenshot

Italijanski pilot Dario Kosta ispisao je istoriju avio-sporta pošto je sportskim avionom letio kroz tunel namijenjen drumskim vozilima, a od snimka koji je zabilježen zastaje dah.

U pitanju je tunel koji se nalazi u blizini Istanbula, a italijanski pilot Kosta morao je oprezno da vozi kroz uzak prostor, na visini od tek jednog metra. Imao je malo prostora za grešku, pošto je sa obje strane ostalo po tek četiri metra prostora, a pred njim je bilo 2,25 kilometara.

Jurio je pri brzini od 245 kilometara na čas, a kada je "izašao" iz tunela malo je reći da je bio presrećan...

Pogledajte nevjerovatan snimak!


Ovim letom Kosta je oborio svjetski rekord u najdužem letu avionom kroz tunel.

"Od polijetanja do izlaska iz drugog tunela, prešao je 2,26 kilometra za manje od 44 sekunde, postigavši brzinu od 245 kilometara na sat. Ovim je Dario Kosta postavio Ginisov svjetski rekord plus još četiri", objavio je Red Bul na zvaničnom sajtu.

Kosta, 41-godišnji profesionalni pilot i kaskader, ima više od 20 godina letačkog iskustva, a upravljao je s više od 60 modela aviona te je od 5.000 sati letenja čak pola proveo izvodeći razne akrobacije.

Ovo je bio njegov najzahtjevniji let u kojem je učestvovao tim od više od 40 ljudi te je bio direktan rezultat više od godine dana priprema i korištenja specijalne tehnologije.Cijeli projekat provodio se u tajnosti.

Tunel Katalka kroz koji je ovaj pilot proletio prvenstveno je sagrađen za cestovni promet, a koristi se od marta 2020. godine.

"Sve se odvijalo jako brzo, ali kada sam izašao iz prvog tunela, avion se počeo naginjati udesno zbog vjetrova. Reagovao sam i pokušao se koncentrisati da se vratim na pravu putanju kako bih mogao ući u drugi tunel. Onda se sve ponovo ubrzalo. Nikad u životu nisam letio tunelom niti je to bilo ko dosad napravio tako da mi je iznad glave bio ogroman upitnik – hoće li se sve odvijati prema planu? Za mene je ovo ostvarenje snova", izjavio je Kosta nakon ovog krajnje izazovnog poduhvata.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC