• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo legendarni rukometaš Borca Jerko Karadža

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Tužna vijest za navijače "crveno-plavih" stigla je iz Zagreba.

 u zagrebu preminuo jerko karadža Izvor: Promo/RK Borac m:tel

Legendarni rukometaš Borca Jerolim Jerko Karadža preminuo je danas u Zagrebu u 84. godini, saopštio je banjalučki klub.

Nekadašnji naš sjajni pivot, ljudska i moralna gromada, koji je imao nadimak "leteći doktor" sportom je počeo da se bavi u gimnaziji, koja je imala odličnu košarkašku i rukometnu ekipu. To je "kumovalo" da 1954. godine postane član Košarkaškog kluba Borac, a odmah potom i Rukometnog kluba Borac i naredne tri godine se paralelno takmičio u oba sporta.

Kada su naši rukometaši 1957. godine osvojili Kup Jugoslavije u rukometu stekli su pravo da igraju na kvalifikacijama za popunu tada novoformirane Savezne lige Jugoslavije. Iste su godine u Zadru i košarkaši Borca igrali kvalifikacije za Saveznu ligu, a u obje ekipe igrali su uglavnom isti igrači. Sudbina je htjela da se samo rukometaši plasiraju u saveznu ligu te se većina igrača opredijelila za rukomet.

Sa RK Borcem je nanizao sjajne rezultate, sve do 1971. godine kada je završio karijeru. Za klub je u saveznoj ligi nastupao 276 puta i postigao 1.180 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1958. na Svjetskom prvenstvu u DR Njemačkoj, a potom je još tri puta bio učesnik SP (1961. u SR Njemačkoj, 1964. u Čehoslovačkoj i 1967. u Švedskoj).

Prvi je rukometaš iz Jugoslavije koji je učestvovao na četiri svjetska prvenstva. Za reprezentaciju je nastupio 70 puta i postigao 168 pogodaka. Zbog njegove atraktivne igre zvali su ga džoker, jer je bio poznat po svojim igračkim bravurama.

Nekoliko puta je proglašavan za najboljeg rukometaša BiH i Jugoslavije, a najveće priznanje dobio je tek 2000. godine godine kada je u anketi časopisa Međunarodne rukometne federacije "World handball" izabran za najboljeg pivota svijeta prošlog vijeka i tako se svrstao među sedam najboljih rukometaša planete.

Jerolim Karadža rođen je 30. septembra 1937. godine u Skoplju, a njegova porodica se 1941. preselila u Banjaluku. Tu je završio realnu gimnaziju i potom diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1962. godine, a potom je specijalizirao. U prvom dijelu ljekarske karijere radio je u banjalučkom domu zdravlja i bolnici, a od 1976. bio je zaposlen u Bolnici za plućne bolesti na Jordanovcu u Zagrebu. Bio je član ekipe hirurga, koja je 2002. godine obavila prvo presađivanje pluća u Hrvatskoj, a u penziji je bio od 2007. godine.

Mjesto i vrijeme sahrane legendarnog rukometaša biće naknadno saopšteni.

(MONDO/RK Borac)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC