• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer i ATP - obmana koja traje: Dvije godine mu pomažu da ostane u TOP 10, sad znamo gdje bi zapravo trebalo da bude!

Autor Dragan Šutvić

Federer bi po starim pravilima bio iza čak četiri srpska tenisera, a zapravo je i dalje u vrhu ATP liste...

 federer bi bio u prvih 60 tenisera svijeta  Izvor: Profimedia

I ovog ponedeljka izašla je nova ATP lista, na kojoj je Novak Đoković još jednom na prvom mjestu, po 339. put u karijeri. Time je poboljšao svoj rekord, ali jedna stvar mnogima je upala u oči.

Rodžer Federer se nalazi na devetom mjestu ATP liste, i dalje je u društvu TOP10, ali bi po rezultatima trebalo da bude van prvih 60 na svijetu!

Možda će vas zanimati

Naime, švajcarski teniser je zahvaljujući promjenama sistema bodovanja od strane ATP mnogo profitirao - zadržao je visok renking u vrijeme pandemije uprkos tome što je od februara 2020. upisao svega 13 mečeva!

Dakle, Federer je za skoro čitavih 20 mjeseci odigrao samo 13 mečeva (ima devet pobjeda), ali i dalje ne uspijeva da ispadne iz društva 10 najboljih na svijetu. Kako je to moguće?

ATP je riješio da u toku pandemije igračima čuva i neke od bodova koje su osvajali tokom 2019. godine, iako se obično gleda samo učinak u posljednje 52 sedmice. Upravo zbog te važne promjene, Federer je uspijevao da se održi visoko na rang listi.

Ipak, pravu istinu pokazuje tabela ATP trke - na kojoj se zbrajaju rezultati samo u kalendarskoj 2021. godini. Po njoj je Federer 61. najbolji igrač svijeta ove godine sa tek 630 bodova, a recimo, nalazi se iza srpskih tenisera Lasla Đerea, Filipa Krajinovića, Dušana Lajovića...

Da ATP lista nije mijenjana, Federerov renking bio bi još gori!

Izvor: Printscreen/live-tennis.eu

Razlog za to je što bi drugi teniseri po starom načinu bodovanja zadržavali neke od rezultata s kraja prošle godine, kada Federer ionako nije igrao. Neće igrati ni i u finišu 2021. godine, zbog povrede, pa će tako poslije skoro dvije godine, Švajcarac tek sada početi da osejtnije pada na ATP listi.

Ipak, uz pomoć ATP-a, iza njega su na listi i dalje igrači popit Feliksa Ože-Alijasima, Denisa Šapovalova, Pabla Karenja Buste, Huberta Hurkača - igrača koji su u međuvremenu pravili sjajne rezultate i stizali do polufinala grend slemova...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC