• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strašan tekst o Novaku i advokatima - zato su morali da ga deportuju: Ona je prst u oku Australije, sve je raskrinkala!

Autor Haris Krhalić

Da je sud prihvatio argument Đokovićevih advokata, to bi australijskim vlastima donijelo mnogo problema, tvrdi medicinska naučnica koja se bavi i novinarstvom.

 Demasi teksto o Đokoviću Izvor: Profimedia/linkedin.com/Printscreen

Igra se već uveliko Australijan open na kojem njega nema, ali Novak Đoković je i dalje glavna tema širom svijeta. I dok je najbolji teniser svijeta već trenirao u Crnoj Gori, u Australiji se i dalje piše o Đokoviću.

I to na vrlo zanimljiv način - istraživačka novinarka Merijen Demasi objavila je tekst pod naslovom "Da li je Đokovićev 'prirodni imunitet' bio prijetnja australijskoj politici?"

Možda će vas zanimati

Demasijeva je novinarka koja se bavi naukom i koja je doktorirala na medicinskim istraživanjima u Adelejdu. Ona je zajedno sa Magdalenom Da Silvom iznela zanimljive detalje o slučaju deportacije Đokovića, objavivši izuzetno detaljan i opširan tekst na njenom sajtu, koji se bavi istraživačkim novinarstvom.

Objavljeni su dijelovi argumenata koje su Novakovi advokati koristili na suđenju, u kojem su jasno govorili da bi puštanje Đokovića da se takmiči na Australijan openu rezultiralo - posljedicama po državnu politiku obavezne vakcinacije.

"Deportacija prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića iz Australije, dan uoči Australijan opena, bila je bez presedana. Dok su mejnstrim mediji fokusirali pažnju Australijanaca na to da li je Đoković nepošteno popunjavao formulare za vizu ili je prekršio australska 'pravila vakcine protiv korona virusa', podnesci i dokazi na sudu potvrdili su da nije prekršio nijedno pravilo", navodi se jasno na početku teksta.

No, autorke pažnju fokusiraju na vrlo zanimljive argumente Đokovićevih advokata.

"Advokati koji zastupaju Đokovića citirali su dokaze medicinske nauke da bi mu njegova nedavna prirodna infekcija obezbedila nivo imuniteta koji je bio jednako visok, ako ne i viši, od dvostruke vakcinacije.

Dalje, medicinski naučni dokazi pokazuju da je imunitet izazvan infekcijom SARS-CoV-2 (COVID-19) 'izuzetno dugotrajan', za razliku od značajnog opadanja antitijela koji se vidi kod vakcina protiv korona virusa.

U osporavanju ranijih argumenata da Đoković nije pružio dovoljno dokaza o 'medicinskoj kontraindikaciji za vakcine protiv COVID-19', Đokovićevi advokati su citirali dokaze medicinske nauke koji pokazuju zašto je vjerovatno bio suočen sa većim rizikom od ozbiljnih neželjenih događaja od vakcine COVID-19 nakon nedavnog prirodna infekcija.

Đokovićevi advokati su napisali:

"Postoji niz medicinskih dokaza o medicinskim kontraindikacijama protiv vakcinacije za one koji su nedavno bili zaraženi COVID-19… Kada bi sud primijenio gorenavedeno tumačenje… moglo bi doći do… neželjenih posljedica nacionalne politike…", otkriva se u tekstu autorki.

Suštinski, one navode da bi dozvoljavanje Đokoviću da uđe u Australiju svima u toj zemlji bio razlog za novu debatu da li je obavezna vakcinacija dovoljno dobra politika.

"Da je Đokoviću bilo dozvoljeno da ostane i igra, rasprostranjena pitanja o 'prirodnom imunitetu' kao pravoj alternativi 'vakcinaciji' možda su probila odbranu cjelokupnoj australijskoj javnoj zdravstvenoj politici COVID-19. Zaista, deportovanje Đokovića nije ugušilo pitanja i neslaganje u vezi sa zdravstvenom politikom Australije u vezi sa korona virusom, već ih je uvećalo", navode Demasijeva i Da Silva.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC