• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rivalka Ivane Španović protjerana sa Igara, pa i iz sporta!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Poznata atletičarka, osvajačica olimpijske i svjetske medalje, moći će da se opet takmiči tek kad bude u četrdesetim.

 Nigerijska atletičarka Blesing Okagbare suspendovana je na 10 godina zbog dopin Izvor: Instagram/itsblessingokagbare

Nigerijska atletičarka Blesing Okagbare suspendovana je na 10 godina zbog dopinga.

Ona je prošle godine izbačena sa Olimpijskih igara u Tokiju uoči polufinalne trke, jer je ustanovljeno da je koristila hormon rasta na takmičenju u Slovačkoj, neposredno prije Igara.

"Disciplinski tribunal je suspendovao nigerijsku sprinterku Blesing Okagbare na ukupno 10 godina kazne. Pet godina zbog prisustva i zbog korišćenja višestruko zabranjene supstance i još pet godina zbog odbijanja da sarađuje sa istraživačima "Atletske jedinice za integritet", saopštila je ta organizacija.

Okagbare je u disciplini skok u dalj osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, a u istoj disciplini je osvojila i srebro na Svjetskom prvenstvu na otvorenom 2013.

Iako njeno ime nije bilo isprva navedeno, sve je ukazalo na to da je ona kažnjena kada su saopštene teške optužbe na račun njenog dobavljača nedozvoljenih lijekova, terapeuta iz Teksasa, Erika Lire (41).

Nadležni u Americi su utvrdili da je on nabavljao drogu za dvoje sportista sa ciljem da se dopinguju za Olimpijske igre u Tokiju.

"ŠTA GOD DA SI URADIO, SAVRŠENO JE"

U presretnutoj komunikaciji Lire i Okagbare, utvrđeno je da mu je Nigerijka pisala o tome kako joj pomažu sredstva koja joj je dostavio.

"Zdravo druže, tijelo mi je sjajno. Upravo sam istrčala 10,63 na 100 metara u petak, sa vetrom od 2,7. Toliko sam srećna. Šta god da si uradio, savršeno radi", napisala mu je ona. U narednim porukama pisala mu je da želi da "dominira" u Tokiju.

"To što si uradila će ti pomoći na predstojećim takmičenjima. Uradila si šta je do tebe i bićeš spremna da dominiraš", odgovorio joj je Lira.

Uslijedio je njen odlazak u Tokio i diskvalifikacija, poslije koje mu je opet pisala: "Hitno me zovi. Rekli su mi da je jedan od mojih nalaza bio pozitivan na hormon rasta. Ne shvatam", stajalo je u njenoj poruci. Poslije svega, njoj je zabranjeno takmičenje i s obzirom na to da ima 33 godine, izvjesno je da joj je dopingovanje završilo karijeru.

Okagbare je 2008. u Pekingu isprva zauzela treće mjesto skokom od 6,91 metra, a onda joj je dodijeljena ipak srebrna medalja, jer je Ruskinja Tatjana Lebedeva diskvalifikovana, pa joj je poništen skok od 7,03. Šampionka je postala Brazilka Mauren Higa Magi, skokom 7,04. Naša Ivana Španović tada je završila učešće u kvalifikacijama, skokom od 6,30 metara.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC