• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Beograd - Banjaluka": Ova trka je međunarodna, ali naša! Povezuje Srpsku i Srbiju, kao i ljude iz cijelog svijeta!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Međunarodna biciklistička trka "Beograd-Banjaluka", koja startuje u srijedu iz Beograda na najbolji način će predstaviti Srbiju i Srpsku, Beograd i Banjaluku i sve krajeve kroz koje prolazi.

 Beograd - Banjaluke, press hotel Jugoslavija foto Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Ovo je istaknuto na konferenciji za štampu u hotelu "Jugoslavija" u Beogradu, povodom trke, koja će biti organizovana po 16. put.

Predsjednik Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlović, kao domaćin, ukazao je da će u trci učestvovati takmičari iz 16 zemalja sa gotovo svih kontinenata, i to iz država kao što su SAD, Novi Zeland, Eritreja i Guam, te da će ova trka spojiti velike gradove Srbije i Republike Srpske.

"Ova trka ima međunarodni karakter, obilazi najljepše krajeve u Srbiji i Bosni i Hercegovini odnosno Republici Srpskoj. Dolazi nam 23 ekipe, dolazi nam 16 država i 23 nacionalnosti. Maltene sa svih kontinentata. To je stvarno presedan u sportu da u trci ovog ranga", rekao je Pavlović.

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske i same trke Vladimir Kuvalja naveo je dugogodišnju saradnju dva saveza, te napomenuo da će za učesnike trke "Beograd-Banjaluka" granice Srbije i BiH biti otvorene bez prepreka 45 minuta.

Prema njegovim riječima, "Trka bez granica" koji je moto trke "Beograd - Banjaluka", voziće se pet dana i biti dugačka 568 kilometara kilometara. Biciklisti će voziti od Beograda, preko Obrenovca, Bijeljine, Vlasenice, Doboja, Prijedora, Dervente, do Banjaluke.

"Trka će se voziti i auto-putem `9. januar`, što predstavlja simboliku", rekao je Kuvalja, navodeći da se očekuje da će vodeći u trci biti takmičari iz SAD, Belgije i Poljske, ali da se nada da će i takmičari iz Republike Srpske i Srbije zauzeti neko od prvih 10 mjesta.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je, osim sportskog, važan kulturni, turistički i privredni aspekt ove trke, jer ona povezuje Srpsku i Srbiju i prestavlja ih na sjajan način širom svijeta.

"Ovo je važna trka jer je međunarodna, a naša. Svi ovi sportisti sigurno imaju sjajne utiske iz naših gradova i sa ovih prostora, jer da nije tako, ne bi se vraćali da učestvuju", istakao je Cicović i dodao da ova manifestacija je značaja i zbog privrednih i turističkih potencijala Srpske i Srbije, povezuje gradove, povezuje Srpsku i Srbiju, Beograd i Banjaluku, a sve zajedno sa cijelim svijetom.

"Ova trka šalje sjajnu poruku da je naša budućnost u maksimalno slobodnom kretanju i međusobnoj komunikaciji", istakao je Cicović, navodeći da gradovi kroz koje trka prolazi predstavljaju svoju kulturu, tradiciju, privredu i turizam.

Miloš Stanković, predstavnik beogradske opštine Obrenovac, odakle počinje druga etapa trke, rekao je da će ona simbolički spojiti braću sa obje strane Drine.

"Nakon što smo učestvovali prvi put na ovoj trci, osnovan je biciklistički klub 'Palež', imamo 20 kilometara biciklističkih staza u opštini. Naš grad je grad sporta, ali jako je važno da više od 10.000 naših građana vodi porijeklo s druge strane Drine i važno je da nastavljamo da produbljujemo saradnju u sportskom, kulturnom, privrednom i svakom drugom smislu", rekao je Stanković.

Početak trke najavljen je za sutra ispred Palate Srbija u 18.00 časova (umjesto najavljenih 17.00 časova), a očekuje se 450 učesnika.

Podsjetimo, prva trka održana je 2007. godine sa svega pedesetak biciklista na startu, a sada će se za ukupnog pobjednika boriti 175 biciklista, što je, prema pravilima Međunarodne biciklističke unije, maksimalan broj.

Stalni partneri u organizaciji Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka" su resorna ministarstva za sport i unutrašnjih poslova Srbije i Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, kao i gradovi domaćini etapa koji godinama pružaju nesebičnu podršku organizatorima.

Uz pomoć i podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ova trka je postala jedan od događaja iza kojeg snažno stoje grad Beograd, Vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Srbije, te Gradska opština Obrenovac.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC