• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 godine nije mogao da igra za Srbiju, sad je lider tima! Borzaš za MONDO: Ne idemo da se kupamo, nego po medalju!

Autor Dragan Šutvić

Nakon deset godina čekanja rukomet u Srbiji se nada medalji, a jedan od lidera ovog tima Uroš Borzaš ima dodatni motiv. O tome je pred polazak u Oran pričao za MONDO.

 mondo intervju rukometaš srbije uroš borzaš  Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Toni Đerona je rekao – Srbija ide na medalju, a to je potvrdio i lider ovog tima Srbije Uroš Borzaš! Sjajni bek Tuluza je možda i najveće ime u ekipi koju je na Mediteranske igre poveo selektor Đerona i svjestan je svoje uloge.

Godinama je zbog pravila EHF-a morao da čeka nastup u selekciji Srbije, a sada kada je tu ističe da "orlovi" mogu da se probiju u svjetski i evropski vrh. Ipak, za sve to je prije svega potreban veliki rad i jasan sistem igre.

"Stvarno smo trenirali teško ove dvije nedjjelje otkako smo se okupili, radili smo naporno i mislim da smo postigli neki cilj, a to je da svi igrači pomalo nauče taj španski sistem koji se igra u A selekciji. Iskreno mislim da smo spremni, ali treba nam i sreće i moraćemo da igramo pametno", počinje Borzaš svoj razgovor za MONDO.

Seniorski tim je pred odlazak u Alžir na Mediteranske igre odigrao pripremni meč protiv juniora koji se završio rezultatom 34:34.

"Igrali smo jednu pripremnu utakmicu protiv juniorske reprezentacije gdje smo na poluvremenu vodili pet-šest razlike. Onda su u drugom poluvremenu oni stigli jer smo mi napravili dosta grešaka. Vodili su čak sa dva-tri gola razlike, ali uspjeli smo nekako da izvučemo neriješeno", prisjetio se Borzaš.

Pred kraj meča Đerona ga je opet uveo u igru i vidjelo se da je preuzeo ulogu lidera. Raspoređivao je saigrače, vikao im kako da se postave... Preuzeo je odgovornost!

"Iako je teško i svi dolazimo iz teških sezona za reprezentaciju smo uvijek tu i motivisani smo. Koliko god smo umorni idemo preko tog umora da bi dali sve za ovu državu i ekipu. Nas nekoliko koji smo bili sa A selekcijom, kao što je i selektor rekao, moramo da budemo ti koji će u teškim momentima da povuku. Da kažu šta da se igra, da iznude neki penal, da daju gol, da naprave asistenciju, na nama ostaje da "vučemo". Mi smo ti koji treba da pokažemo pravi put mlađim igračima i da preuzmemo odgovornost kada je teško", jasan je Borzaš.

Sada je u timu pored nekoliko igrača sa Eura i mnogo rukometaša iz domaće lige. Naš sagovornik je iz Srbije otišao sa 13 godina i nikada nije igrao u srpskoj ligi, ali mu je jasno šta tim momcima nedostaje.

"Nisam igrao u Srbiji nikad, ali u Francuskoj postoji 16 ekipa koje su skoro sve na istom nivou, ako se izuzmu Pariz, Nant i Monpelje. Svako svakog može da pobijedi, što je i nama bio problem u Tuluzu. Otvorili smo jako loše godinu, ali smo se nekako digli i kraj prvog dijela sezone i početak drugog dijela sezone smo igrali jako dobro", priča 22-godišnji bek i nastavlja:

"Svi momci su stvarno talentovani. Srbija generalno u svim sportovima ima jako talentovane igrače, samo nije isti tempo u Francuskoj kao u Srbiji i to njima fali. Fale im takve utakmice i nadam se da će kroz koju godinu da se digne i rukomet u Srbiji da bi momci koji igraju u domaćoj ligi imali nekih jakih utakmica", zaključio je rukometaš Tuluza.

A izuzetno je bitno da i momci iz domaće lige "osjete" nacionalni dres i da budu na raspolaganju nacionalnom timu u budućnosti.

"Ovi momci su došli ovdje da bi napredovali, da bi za nekoliko godina bili u A selekciji, da bi reprezentacija imala mnogo više igrača u rosteru. Ako se neko ne daj Bože povrijedi da mogu oni da uskoče ili ako oni budu bolji od nekoga iz A selekcije zašto oni nekome ne bi uzeli mjesto, čak i meni."

Od svih igrača u ovom timu, Borzaševa priča je najspecifičnija. Sa 13 godina je otišao u Mađarsku na rukometnu akademiju, a pošto pozivi iz Srbije nisu stizali zaigrao je za mlađe selekcije Mađarske. Kada je konačno došao poziv Srbije, zbog pravila EHF-a je morao da pauzira tri godine i konačno je obukao dres svoje domovine pred Evropsko prvenstvo. Sada je jasan – nije bitno koje je takmičenje u pitanju, njegov motiv je maksimalan!

"Ja sam oduvek želio da igram za svoju zemlju iako to nažalost prije nije bilo moguće. Tu sam i uvijek hoću da dam maksimum, nije bitno da li je to Evropsko, Svjetsko prvenstvo, Mediteranske igre ili prijateljska utakmica. Očekuje se da svako da sto odsto, ali ja osjećam da kada igram za nacionalni tim treba da pružim uvijek maksimum", priča nam bek reprezentacije Srbije.

Kao što je u svom razgovoru za MONDO pred odlazak u Oran rekao i Toni Đerona cilj je jasan. Srbija mora da počne da osvaja medalje.

"Prvog dan kada smo se okupili Toni nam je rekao da je cilj medalja. Da on ne želi da ide tamo da bi se mi kupali na plaži, nego da hoće da se vratimo kući sa medaljom ako je to moguće. Mi smo od prvog dana počeli tako da radimo i svi momci su stvarno motivisani ali trebaće nam i sreće". priča naš sagovornik, pa analizira grupu:

"Igramo protiv Egipta koji je četvrti na svijetu i dolazi u punom sastavu, tu je i Slovenija, Tunis.... Italija dolazi u punom sastavu, a oni su namučili Sloveniju u baražu za Svjetsko prvenstvo. Potrudićemo se da damo svoj maksimum i da osvojimo neku medalju."

Ipak sve ovo je lakše nakon pobjede u dvomeču sa Slovencima u baražu za Svjetsko prvenstvo. Sada kada je osigurano još jedno veliko takmičenje, motivacija je nikada veća!

"Svim igračima u reprezentaciji ta pobejda i plasman na Svjetsko prvenstvo su dali vetar u leđa. Ne znam šta bi bilo da se nismo plasirali, ali hvala Bogu jesmo i treba da nastavimo da radimo tako kao što smo radili do sada. Da pobjeđujemo, da pratimo Tonijeve instrukcije i da igramo dobro kao što smo igrali protiv Slovenije. Nažalost na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj nismo imali sreće sa koronom, ali ubijeđen sam da smo bili u punom sastavu da bi prošli grupu i u onoj nokaut fazi ko zna šta bi se desilo", priča Borzaš za MONDO. 

U finalima EHF kupa i Lige šampiona igralo se na jednu loptu, kao i u finalu Eura i djeluje da je evropski rukomet nikada izjednačeniji. Znači li to da Srbiji malo fali do samog vrha i borbe za polufinala i medalje?

"Opet kažem mi smo sa tom ekipom sa kojom smo bili u Segedinu namučili Hrvate. Mi smo 45 minuta bili na gol razlike, na kraju su oni pobijedili, ali mislim da sa ovim radom sa selektorom imamo potencijal. Sigurno nam je mjesto u nekih top osam u Evropi", smatra naš sagovornik.

Atmosfera u nacionalnom timu poslije dugo vremena djeluje odlično, rad je intenzivan, pa se na kraju postavlja pitanje šta je to što donosi selektor Đerona?

"Kako da kažem... Zna rukomet!On je donio nešto novo. Ja se ranije nisam susretao sa ovakvim sistemom. Ima pozitivnu energiju, ubijedi te da možeš da uradiš nešto što ni ti sam ne vjeruješ da možeš. Ti sitni detalji na koje mi ranije nismo obraćali pažnju su detalji koji odlučuju utakmicu. Stalno nam ispravlja sitne greške i traži od nas da donesemo pravu odluku u teškom trenutku, da pustimo višak, da odigramo dobru akciju u teškom momentu i to su stvari koje zaista odlučuju meč. A vidjeli smo i sada u finalu Lige šampiona da samo jedna lopta odlučuje!"

Uz te riječi Uroša Borzaša Srbija je ispratila rukometaše na ove Mediteranske igre. Bez mnogo pompe i pažnje, ali sa vjerom da mogu.

Da mogu da donesu Srbiji velike stvari, da iz Orana mogu da se vrate sa medaljom, a da onda kao pobjednici mogu da se spremaju za januar i Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC