• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucioran detalj spašava živote u Formuli 1! Žestoko je kritikovan - ali dokazano da je neophodan

Autor Dragan Šutvić

"Halo" naprava, poznatija i kao oreol, bila je nešto protiv čega su se svi bunili. Sada je jasno da je to neophodno.

 oreol spašava živote u formuli 1 Izvor: Twitter/F1/Screenshot

Na samom startu trke u Silverstonu kineski vozač Guanju Džou izbjegao je smrt samo zahvaljujući jednom izumu! Kinez je u svom bolidu poletio na samom startu trke, prevrnuo se i na kraju čak izletio potpuno sa staze, preko zaštitne ograde!

Izum koji mu je spasio život je oreol koji je na bolide ugrađen 2018. godine i nalazi se odmah iznad glave vozača, a to je već drugi put da taj izum spašava nekome život ove nedjelje!

Možda će vas zanimati

Ranije tokom dana viđen je jako ozbiljan sudar u Formuli 2 i upravo je postojanje oreola na bolidu spasilo život vozaču. 

Oreol koji se nalazi iznad glave vozača stručno se zove "halo" i taj uređaj je uveden na bolide 2018. godine. Tada je žestoko kritikovan, a do sada je više puta viđeno da je on apsolutno genijalan i neophodan izum.

Prvi put kada smo vidjeli koliko je "halo" efikasan i koliko povećava bezbjednost vozača bilo je to 2020. godine kada je na Velikoj nagradi Bahreina Roman Grožan jedva izašao iz svog bolida koji se zapalio.

"Prije nekoliko godina nisam bio za 'halo', ali sad mislim da je to najbolja stvar uvedena u Formulu 1 i da danas ne bih mogao da vam se obratim da je nije bilo", rekao je Grožan u video poruci poslatoj iz bolničkog kreveta.

Grožanovo vozilo je izletjelo sa staze, prepolovilo se i eksplodiralo, a Francuz je nakon tridesetak sekundi uspio da izađe iz bolida u plamenu. Svi su tada bili jednostrani u ocjeni šta mu je spasilo život.

"Nema nikakve sumnje da mu je 'halo' spasio život", istakao je izvršni direktor F1 Ros Bron.

Protiv uvođenja "halo" uređaja bili su mnogi, pa tako i Luis Hamilton i Maks Ferstapen, navođeno je da je uređaj ružan, da ruši poznatu F1 estetiku, ali upravo je oreol spasio i Luisa Hamiltona!

Na Velikoj nagradi Italije prošle godine Ferstapen i Hamilton su učestvovali u velikom incidentu. Na stazi u Monci u krivini 1 Ferstapen je pokušavao da obiđe Hamiltona, došlo je do kontakta i Ferstapenovo vozilo se našlo tačno na Hamiltonovom.

Kada se vidio usporeni snimak jasno je bilo da bi Ferstapenov bolid sletio pravo na glavu Hamiltonu da nije bilo oreola.

Svakog vikenda se na stazama širom sveta jasno vidi da je oreol neophodan i možda i najbitniji izum u automobilizmu u posljednjih nekoliko godina, ako ne i decenija.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC