• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gotovo je - Novak Đoković igra na završnom Mastersu!

Autor Dragan Šutvić

Istina, Novak Đoković još nije matematički obezbijedio učešće u Torinu, ali u praksi neće biti ostvarivo da ostane bez završnog turnira sezone.

 novak đoković ide na završni masters  Izvor: Profimedia

Novak Đoković se pobjedom u petak protiv Karena Hačanova plasirao u polufinale turnira iz serije ATP 500, gdje ga u subotu očekuje rival sa starim znancem i sve većim rivalom, Danilom Medvedevom. I dok će Novak protiv Rusa nastaviti borbu za 90. titulu u karijeri, pobjeda nad Hačanovom je bila važna iz još jednog razloga.

Njome je Novak praktično zagarantovao učešće na Završnom mastersu u Torinu. Iako je prije nekoliko nedjelja bio na poziciji koja ja prijetila da ga spriječi u tome, sada je izvejsno - Đokovića ćemo gledati na turniru osmorice najboljih, a evo i zbog čega.

Novak je zbog malog broja odigranih turnira ove godine pao na sedmo mjesto ATP liste, ali za Završni masters gledaju se rezultati samo u jednoj kalendarskoj godini. Na toj ATP trci, Srbin je bio daleko od mjesta osam najboljih, ali zbog činjenice da je osvojio jedan grend slem (Vimbldon), za njega ne važe ista pravila.

Dovoljno je da bude među 20 najboljih u ATP trci i dobiće mjesto na turniru u Torinu. A pobjeda protiv Hačanova donijela mu je ukupno 180 novih poena ove sedmice, zbog čega je Novak skočio na 11. mjesto u ATP trci! To znači da je u praksi sada neophodno da do kraja mastersa u Parizu čak desetorica tenisera preskoče Đokovića.

Matematički možda jeste izvodljivo, ali u praksi baš i ne. Novak sada ima 2.400 bodova osvojenih u 2022. godini, tačno 655 više od 21. u trci, Fransesa Tijafoa. Da bi Đoković propustio Torino, prema trenutnoj tabeli, morali bi da ga prestignu svi ovi igrači - Kameron Nori, Janik Siner, Pablo Karenjo Busta, Mateo Beretini, Marin Čilić, Karen Hačanov, Nik Kirjos, Denis Šapovalov, Roberto Bautista Agut i na kraju i Tijafo. Dakle, nimalo realan zadatak.

Štaviše, Novak bi mogao da svoj saldo poboljša do kraja sedmice u Astani, a onda i na mastersu u Parizu. Čak bi eventualnim osvajanjem turnira u Kazahstanu stigao na samo pet bodova od osmoplasiranog u ATP trci, Huberta Hurkača. Zato je zaključak jasan - ako ostane zdrav u narednim sedmicama, Novak Đoković će učestvovati na Završnom mastersu!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC