• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanac iz Katara za MONDO: Nedostaje nam iskustva, Srbija ima najbolju ekipu u posljednjih 10 godina!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Golman rukometne reprezentacije Katara Bilal Lepenica govorio je za MONDO o Svjetskom prvenstvu, igranju u ovoj azijskoj zemlji, "orlovima" i radu sa srpskim/jugoslovenskim trenerima.

 Bilal Lepenica Izvor: EPA/ZBIGNIEW MEISSNER/PAP

Rukometna reprezentacija BIH nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo, ali BIH ima svoje predstavnike u Poljskoj i Švedskoj, pošto nekoliko igrača nose dresove drugih reprezentacija, ali ne samo iz regiona, već i onih udaljenijih.

Jedan od njih je i Bilal Lepenica, golman reprezentacije Katara, u kojoj su osim njega još dvojica bh. rukometaša Eldar Memišević i Anadin Suljaković.

Selekcija Katara na ovom prvenstvu igrala je prvo u grupi E sa Srbijom, Njemačkom i Alžirom, a potom se plasirala u narednu rundu, u kojoj je nakon poraza od Holandije 32:30 izgubila šanse da se nađe u završnici i priredi iznenađenje kao 2015. kada je selekcija Valera Rivere osvojila srebro.

Uprkos porazu Katar je odigrao jako dobro, čak i vodio tokom gotovo cijelog meča, a dobru partiju pružio je i Bilal Lepenica, 25-godišnji golman katarskog Al-Duhaila, rođen u Goraždu.

Vicešampioni sa Svjetskog prvenstva 2015. ipak nisu mogli do iznenađenja, pogotovo poslije povrede Rafeala Kapote, a pred samo prvenstvo ostali su i bez Frankisa Kerola, najboljeg strijelca prošlog šampionata svijeta.

"Nemamo veliki roster, nama svaki igrač nedostaje. Došli smo sa ciljem da igramo utakmicu po utakmicu i nemamo pritisak rezultata. Bez Kapotea koji se povrijedio i Frankisa smo potpuno druga reprezentacija, jer realno posljednjih 10 godina njih dvojica su bili najbolji, Frankis je prošlo prvenstvo bio najbolji strijelac sa 58 golova. Borili smo se u svakom meču na ovom prvenstvu, jedino protiv Srbije smo drugo poluvrijeme odigrali dosta lošije. Protiv Holandije smo vodili cijelu utakmicu pa izgubili, ali nedostaje nam iskustva. Vidi se to neiskustvo. Nismo navikli na sistem igranja svaki drugi dan što je malo i naporno. Meni je ovo prvo svjetsko prvenstvo, tu je još 7-8 igrača kojima je takođe ovo prvo svjetsko“, rekao je Lepenica na početku razgovora za MONDO.

Za razliku od proteklih godina selekcija Katara sada više igra timski, pa nije više sve podređeno pojedincima, koji su svojim golgeterskim učinkom nosili reprezentaciju.

"Ranije su igrale veće zvijezde za Katar, sada se više baziramo na tome da igramo svi, od prošlog azijskog koje smo osvojili selektor Valero Rivera insistira da igramo kao ekipa, ne samo 8-9 igrača da je u utakmici, nego svi. Dosta je sada i mlađih igrača, nedostaje nam iskustvo, ali i više utakmica zajedno, jer smo posljednjih 5-6 mjeseci priprema odigrali samo šest pripremnih utakmica“, rekao je Lepenica.

Valero Rivera Lopez
Izvor: EPA/Michal Meissner/EFE

Za golmana Katara prije ovog Svjetskog prvenstva malo ko je znao u BIH, ali to je i logično s obzirom da je Lepenica još 2010. godine kao 14-godišnjak otišao u ovu azijsku zemlju gdje je izgradio karijeru i postao reprezentativac.

"Rukomet je definitivno sport broj jedan u Kataru. Od 2010. godine se ulaže u rukomet, to je i najuspješniji sport. Ja sam došao sa 14 godina u Katar, kada su oni imali projekat kroz koji su dovodili mlade rukometaše sa prostora bivše Jugoslavije i iz Afrike. Prošao sam sve reprezentativne selekcije, branio sam u Al Džaišu i sada u Al Duhailu. Ovdje mi je dobro, posebno jer se u Kataru zaista cijeni jugoslovenska škola rukometa“, rekao je Lepenica i otkrio s kim je sve sarađivao.

"Ja sam imao sreću da ovdje radim sa najboljim rukometnim trenerima, od Abaza Arslanagića, Puške (Rolando Pušnik op.a.), Paše Đorđića, pa i sada imamo trenera Veroljuba Kosovca. U reprezentaciji Katara uvijek su računali na naše golmane, prije nas tu je bio Šarić koji je napravio velik uspjeh i koji je legenda, nadam se da ćemo i mi njegovim stopama.“

Selekcija Katara poražena je od Srbije na ovom prvenstvu, a bio je tu susret Lepenice sa svojim nekadašnjim trenerom, Tonijem Đeronom, koji sada vodi "orlove".

"Tonija dobro znam, trenirao me u klubu i vodio nas je na juniorskom azijskom prvenstvu, on je izuzetan i kvalitetan trener. Srbija ima uspona i padova, dobro su sinoć igrali, Norveška je bila izgubljena u prvom poluvremenu, a onda su počeli da se dižu. Moram da pomenem i golmana, bio je sjajan. Uprkos porazu Srbija je odlična reprezentacija, čak mislim da je ova reprezentacija najbolja u posljednjih deset godina“, istakao je Lepenica.

Izvor: EPA/Michal Meissner/PAP

Nasljednik Danijela Šarića na golu Katara

"Danijel Šarić je moj veliki prijatelj i veliki čovjek. Kada se pomene njegovo ime treba da se ustane, on je legenda rukometa, ne samo ovdje nego je osvojio sve što se osvojiti može. Zajedno smo dvije godine bili u Al Duhailu od njega sam mnogo naučio i mnogo odličnih savjeta mi je dao.“

Kada su u pitanju favoriti na Svjetskom prvenstvu tu nema dileme.

"Najveći favorit je definitivno Francuska, na svakoj poziciji imaju po dva, tri odlična igrača, sve same zvijezde, a osim njih možda Španija koja se uvijek nekako provuče i napravi dobar uspjeh. Ali Francuska je definitivno favorit broj jedan.

Na kraju razgovora za MONDO Lepenica je prokomentarisao eventualnu mogućnost da promijeni sredinu i da se nakon igraja u Kataru, gdje je odrastao i igrao cijelu karijeru, ode u Evropu.

"Pošto sam cijelu karijeru u Kataru volio bih da se okušam i u Evropi gdje je kvalitet rukometa mnogo bolji. Ovdje sam vidio da mogu da branim, ne samo u našoj ligi, nego evo sada i na Svjetskom prvenstvu igrao sam protiv igrača koje sam imao priliku samo da pratim preko TV-a, od igrača Njemačke, Srbije i ostalih... Vjerujem da mogu da se okušam i u Evropi, a to bi svakako bio korak naprijed, kada igrate protiv najjačih i vi se ujedno usavršavate. Vidjećemo šta će biti dalje, zasad nisam imao nikakvih kontakata i poziva, ali nikad se ne zna“, zaključio je Lepenica.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC