• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novače, pokaži im ko je gazda! Sve o finalu Australijan opena - kad se igra, šta kaže istorija i šta je dupli ulog!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Novak Đoković igra protiv Stefanosa Cicipasa u Melburnu za titulu i prvo mjesto.

 Novak Đoković Stefanos Cicipas Australijan open najava finala Izvor: Profimedia

Novak Đoković igra protiv Stefanosa Cicipasa za titulu na Australijan openu. Meć se igra u nedjelju od 9.30 časova po srpskom vremenu na "Rod Lejver areni". Biće to prilika da Srbin još jednom svima pokaže da je najbolji na svijetu, bez obzira na to šta kaže rang lista i kolko god da drugi pokušavaju da ga ospore napadima sa strane. Ako uspije u tome, osvojiće 10. trofej na ovom turniru i ukupno 22. grend slem u karijeri po čemu će se izjednačiti sa Rafaelom Nadalom.

Sa druge strane terena biće Grk, čovjek kome će ovo biti drugo grend slem finale. Prvo, na Rolan Garosu 2021. godine izgubio je upravo od srpskog asa. I to iako je u jednom momentu imao vođstvo od 2:0 u setovima. Taj meč dugo ga je proganjao, ali sada tvrdi da je na to zaboravio i da je spreman za 13. okršaj sa Novakom. Pobijedio ga je samo dva puta.

Pratiće cijeli svijet ovaj meč, navijaće i Srbija za Noleta i svi se nadamo da će podići istorijski pehar i tog 29. januara. Dok se čeka početak tog meča, MONDO vam donosi nekoliko najbitnijih informacija o finalu. Spremite se za spektakl.

KAD I GDJE JE PRENOS?

Finalni meč između Đokovića i Cicipasa igra se u nedjelju od 9.30 po srpskom vremenu. Okršaj iz Melburna prenosiće televizija Eurosport. Uz to naravno, kao i svaki put, tekstualni prenos možete da pratite na MONDU. Inače, biće to drugi meč na programu, prije toga će u finalu ženskog dubla igrati prvi favoriti, Čehinje Barbora Krejičkova i Katerina Sinijakova protiv japanskog tandema Šuko Aojaam, Ena Šibahara.

ŠTA KAŽE ISTORIJA?

Biće ovo 13. meč Đokovića i Cicipasa, čak 10 puta je Srbin izlazio kao pobjednik. Grk je slavio u Kanadi 2018. i u Kini 2019. godine, oba meča na tvrdoj podlozi na otvorenom. Posljednji put sastali su se na Završnom mastersu u Torinu prošle godine u grupnoj fazi i Novak je slavio (6:4, 7:6). Pet od dosadašnjih 12 mečeva odigrali su u finalima i svih pet dobio je Novak. Prvi put u Madridu 2019. godine, pa u Dubaiju 2020, onda na Rolan Garosu 2021. i prošle godine u Rimu i Astani.

TITULA I PRVO MJESTO

Pobjednik u finalu neće osvojiti samo titulu, već će obezbijediti i prvo mjesto na rang-listi. To je dodatni motiv i za jednog i za drugog igrača. Đoković dobro zna kako je biti na tronu, a Cicipas će pokušati prvi put da dođe na vrh ATP liste. Pobjednik preuzima prvo mjesto, poraženi ide na treće, a Španac Karlos Alkaraz pada na drugu poziciju.

Da stvari budu zanimljivije ovo će biti duel trećeg i četvrtog nosioca na turniru. Grk je za jednu poziciju ispred Srbina. Podsjetimo, prvi nosilac Rafael Nadal i drugi favorit Kasper Rud ispali su rano na turniru.

PUT DO FINALA

Novak je na putu do finala na terenu proveo 14 sati i 42 minuta. Ovako je izgledao njegov put:

  • 1. kolo Đoković - Karbaljes Baena (Španija) 6:3, 6:4, 6:0
  • 2. kolo Đoković - Kuako (Francuska) 6:1, 6:7 (5:7) 6:2, 6:0
  • 3. kolo Đoković - Dimitrov (Bugarska) 7:6 (9:7), 6:3, 6:4
  • 4. kolo Đoković - de Minor (Australija) 6:2, 6:1, 6:2
  • četvrtfinale Đoković - Rubljov (Rusija) 6:1, 6:2, 6:4
  • polufinale Đoković - Pol (SAD) 7:5, 6:1, 6:2

Cicipas je na putu do finala na terenu proveo 19 sati i 3 minuta, računajući i dublove, pošto je igrao i u konkurenciji parova. Ne računajući dubl, u singlu je igrao 15 sati i 16 minuta. Ovako je izgledao njegov put:

  • 1. kolo Cicipas - Halis (Francuska) 6:3, 6:4, 7:6 (8:6)
  • 2. kolo Cicipas - Hidžikata (Australija) 6:3, 6:0, 6:2
  • 3. kolo Cicipas - Grikspur (Holandija) 6:2, 7:6 (7:5), 6:3
  • 4. kolo Cicipas - Siner (Italija) 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3
  • četvrtfinale Cicipas - Lehečka (Češka) 6:3, 7:6 (7:2), 6:4
  • polufinale Cicipas - Hačanov (Rusija) 7:6 (7:2), 6:4, 6:7 (6:8), 6:3

Grčki igrač proveo je više sati na terenu, pa ostaje da se vidi može li i to da bude jedan od faktora u finalu. Ono što raduje sa druge strane jeste da je Novak izgleda riješio problem sa povredom zadnje lože i može slobodno da se kreće i da igra.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC