• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMINUO JEDAN OD NAJLEGENDARNIJIH ATLETIČARA SVIH VREMENA: Njegov skok je promijenio tok istorije

Autor Haris Krhalić

Dik Fosburi, čovjek koji je u potpunosti promijenio istoriju skoka uvis preminuo je u 76. godini.

 Preminuo Dik Fosburi Izvor: YouTube/Olympics

Tragične vijesti dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je u 76. godini preminuo Dik Fosburi, vjerovatno najbitniji skakač uvis svih vremena. Ovaj Amerikanac je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine u Meksiko sitiju, ali ono po čemu se pamti to takmičenje je "Fosburijev obrt", tehnika koja je potpuno promijenila način skakanja u ovoj disciplini. 

To je tehnka u kojoj se skače okrenut leđima ka šipci i izvija svoje tijelo u skoku, onako kako sada skaču apsolutno svi skakači i skakačice. Te 1968. godine Fosburi je bukvalno izmislio taj način skoka i preskoči 2.24 metra za novi olimpijski rekord i zlato. Drugi je bio Amerikanac Ed Karuters, treći Valentin Gavrilov iz SSSR-a, a Jugosloven Miodrag Todosijević je takođe skakao u finalu. Već na narednim Olimpijskim igrama 1972. godine 28 od 40 skakača je koristilo ovu tehniku, a sada je nezamislivo da se skače na bilo koji drugi način. 

"Teška srca moram da javim da je moj dugogodišni prijatelj i klijent Dik Fosburi preminuo mirno u snu rano ujutru u nedjelju nakon kratkom perioda u kome mu se vratila leukemija. Legendarni atleričar iza sebe ostavlja suprugu Robin Tomasi, sina Erika Fosburija i pastorke Stefani Tomas-Filips i Kristin Tomson. Dik će jako nedostajati prijateljima i navijačima širom svijeta. Istinska legenda i svačiji prijatelj, počivaj u miru", napisao je njegov agent Rej Šulte na instagramu. Pogledajte Fosburijev legendarni skok

Fosburi je kasnije u životu bio istaknuti član Demokratske strane u Sjedinjenim Američkim Državama i više puta je biran na visoke državne funkcije. Ipak, ostaće najviše upamćen kao čovjek koji je uveo revoluciju u atletiku.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC