• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SENZACIJA – titula prvaka Evrope ide u Istočnu Njemačku!

Autor Nikola Lalović

Nakon više od dvije decenije čekanja titula prvaka Evrope je stigla u Istočnu Njemačku! Magdeburg je prvak Evrope! KAKAV MEČ!

 Magdeburg postao prvak Evrope Izvor: Profimedia/Marius Becker/dpa

Imamo novog prvaka Evrope – tim Magdeburga! U nevjerovatnom meču u kome smo vidjeli mnogo preokreta, vrhunske partije nekoliko igrača, sjajno vođenje od strane oba trenera i na kraju produžetke poslije kojih je pehar osvaja Lige šampiona uzeo Magdeburg koji je pobijedio Kjelce 31:30.

Švajcarski golman srpskog porijekla Nikola Portner bio je tas na vagi u ovom meču, a iako je čuvar mreže Kjelcea Andreas Volf imao 15 odbrana, na kraju se poljska ekipa previše oslonila na Aleksa Dušebajeva u napadu, dok su Nijemci sjajnom odbranom i uz fantastičnog Gislija Kristijansona, koji je uprkos teškoj povredi u polufinalu ipak igrao u finalu, uspjeli da osvoji evropski tron! Neverovatni Benet Vigert je nadmudrio Talanta Dušebajeva i osvojio je u svojoj trećoj godini još jedan trofej pored Bundeslige, Lige Evrope i IHF Super Gloub.

Najefikasniji u ekipi Kjelcea bio je Aleks Dušebajev sa osam golova, Arkadijuš Morito i Dilan Nai su imali po pet, a Artem Karalek tri. Kod njemačkog tima Kai Smits je dao osam golova, Mikel Damgard šest, a Gisli Kristijanson šest, a Muhe četiri. Na podijum se popela i ekipa Barselone koja je u meču za treće mjesto savladala Pari Sen Žermen 37:31, uz sjajnu igru Blaža Janca koji je sa sedam pogodaka bio najbolji pojedinac na terenu.

Kjelce je bio bolji tim u prvom poluvremenu iako je Mageburg kvalitetnije otvorio utakmicu. Poveo je istočnonjemački tim sa 6:3 poslije dvije sjajne kontre, a zatim je Andreas Volf stupio na scenu. Sjajni njemački golman je uspeo da skine nekoliko zicera protivnicima, a Aleks Dušebajev je u napadu briljirao i razbijao zid ispred Jensena i Portnera. Ipak, uspio je Benet Vigert da iznenadi Talanta Dušebajeva sa Gislijem Kristijansenom koji je uspeo da se spremi za ovaj meč posle povrede koju je doživio u polufinalu. Sa tri gola i nekoliko asistencija uspio je da održi napadački tempo svoje ekipe i na poluvrijeme se otišlo sa 15:13 za poljsku ekipu.

Iskoristio je na najbolji način Kjelce isključenje Nijemaca sa kraja poluvremena i uspio je da postigne po gol na samom kraju prvog i početku drugog poluvremena preko svojih krila za 16:13. Najveću prednost izabranici Talanta Dšebajeva imali su početkom drugog poluvremena kada je bilo 18:14, ali onda su se konačno pojavili golmani Magbeburga.

Nikola Portner je "skinio" dvije lopte, vratio svoj tim na 18:16, a onda je nekoliko puta Magdeburg propuštao šansu da ode na gol minusa. Drama na meču je počela u 47. minutu kada je prekinuto finale zbog toga što je jednom od novinara pozlilo. Nakon 15 minuta prekida uspio je Damgard da pogodi za 22:21 i ušli smo u neverovatnu završnicu. U narednom napadu Nikola Portner je odbranio zicer Danijelu Dušebajevu, a onda i Moritu i Muše je izjednačio na 22:22 u 53. minutu i poslije prve greške Aleksa Dušebajeva u 56. minutu O'Saliven je donio prvu prednost Magdeburgu u drugom poluvremenu 25:24! Ipak Benet Vigert u igri 5 na 5 nije iskoristio igrača više, a iz toga smo vidjeli odbranu Andreasa Volfa i gol Kjelcea za 26:25, a uz to smo vidjeli nepravilnu izmenu Magdeburga jer je prije vremena ušao u igru Kai Smits. Ipak Mikel Damgard je uspeo da postigne gol za 26:26, a na kraju je Nikola Portner sa dvije odbrane u posljednjem napadu uspio da izbori produžetak svom timu.

Na startu produžetka Portner je sa dvije sjajne odbrane donio prednost svom timu, ali cepelin Aleksa Dušebajeva i Šićka donio je izjednačenje 27:27, ali je sedmercem u posljednjoj sekundi njemački tim poveo 28:27. U drugom produžetku smo vidjeli nekoliko sjajnih poteza Magdeburga, Saugstrup je uhvatio Karačiću živu loptu, ali Dani Dušebajev je poslije promašenog zicera Smitsa pogodio za 29:28. Poslije gola Gislija, Turna je nakon sjajnog pasa Aleksa Dušebajeva pogodio, ali na kraju je sve stalo u posljednji napad Kjelcea. Ostalo je 25 sekundi i iako su sudije gledale potencijalni sedmerac za Kjelce od toga nije bilo ništa. Ostalo je 11 sekundi i Magdeburg je na kraju postao šampion Evrope!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC