• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokoviću je ova supstanca donijela titulu!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Novak Đoković je glasno izgovorio samo jednu riječ, a ona je promenila tok finala Sinsinatija protiv Karlosa Alkaraza.

 Šta je Novak Đoković tražio da popije tokom finala Sinsinatija Izvor: Sportklub/Printscreen

Najbolji srpski sportista Novak Đoković osvojio je važnu titulu u Sinsinatiju, na posljednjoj prepreci pred US open. U jednom od najboljih finala koje je odigrao srpski teniser je nakon maratonske borbe u tri seta savladao Karlosa Alkaraza (5:7, 7:6, 7:6), a o njihovom meču pričaće se sve dok se ne sastanu u Njujorku - gdje će biti veliki favoriti da ponovo odigraju finale. Postoji mnogo detalja sa finala Sinsinatija koji su privukli pažnju navijača, a jedan od njih je i kreatin, koji je Novak tražio od svog tima.

Đoković se nakon devet gemova prvog seta obratio svom timu i od njih zatražio nešto, a kako nisu mogli da se sporazumijevaju normalnim tonom, Novak je počeo da viče. Kada je najbolji teniser svih vremena viknuo "kreatin", svima na stadionu bilo je jasno šta će se dogoditi u narednim minutima. Đokoviću je bio potreban suplement kako bi za ostatak meča imao dovoljno energije.

Novak je u tom trenutku imao prednost (5:4), ali je vidio da energetski nije na dovoljno visokom nivou. Mladom španskom teniseru više su odgovarali uslovi u Ohaju - visoka temperatura nije bila Srbinov saveznik tokom uvodnog seta. Novak se mnogo trošio, poslije ove scene je izgubio i tri gema u nizu, pa je bilo jasno da njegov tim mora da reaguje. Srećom, Đoković je znao šta bi moglo da mu donese preokret u finalu...

ŠTA JE KREATIN?

Ljudsko tijelo prirodno sintetiše kreatin i to je supstanca koja daje energiju mišićima. Proizvodi se u jetri, pankreasu i bubrezima, a višak kreatina se kroz bubrege izbacuje iz organizma. Na dnevnom nivou tijelo proizvede oko dva grama kreatina, a on se unosi u organizam i kao suplement. Najviše ga ima u crvenom mesu i ribi - a poznato je da se Novak drži specifičnog načina ishrane koji mu ne dozvoljava da koristi meso.

Pogledajte

00:11
Djokovic iznerviran
Izvor: Sportklub
Izvor: Sportklub

Ubjedljivo najveći dio kreatina - čak 98 odsto - koristi se za energiju mišića i tako omogućava veću snagu i bolju izdržljivost. Po pojedinim istraživanjima koja su rađena u SAD navodi se da bi kreatin mogao da pomogne sportistima čak i do 15 odsto kada je u pitanje popravljanje učinka kod vježbi koje se ponavljaju. Takođe, istraživanje rađeno na preko 20.000 sportista sa koledža pokazalo je da njih 14 odsto redovno uzima ovu supstancu. Osobe koje se ne bave profesionalnim sportom koriste kreatin kako bi popravile fizički izgled.

Upotreba kreatina mora da bude u skladu sa preporukama stručnog lica, a postoje teorije i da bi ova supstanca trebalo da se koristi kao lijek. Navodno, kreatin je uspjevao da doprinese nevjerovatnim rezultatima kada je riječ o mišićnoj atrofiji - gdje je ljudsko tijelo postajalo jače, a određene funkcije uspevale ponovo da se vrate. Doktori tvrde i da je kreatin odličan za mozak, razmišljanje i pamćenje, a u određenoj mjeri mogao bi da pomogne osobama koje imaju problema sa stresom i nedostatkom sna.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zemo

Supstanca donijela Novaku pobjedu?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC