• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokiću, obuci dres Srbije, daće ti ga Novak Đoković! Kalendar sportskih događaja u 2024 - ovo je ta godina!

Autor Mladen Šolak

Kalendar sportskih događaja u godini koja je pred nama.

 Kalendar sportskih događaja za Srbiju 2024. godina Izvor: MN PRESS

U novoj, 2024. godini, srpski sport očekuje niz velikih događaja, koje smo čekali godinama, a neke i decenijama! Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo u fudbalu, grend slemovi Novaka Đokovića, kontinentalni i svjetski turniri očekuju niz naših sportista. Pročitajte šta nas čeka.

JANUAR - ZNA SE KO PRVI IZLAZI NA TEREN!

"Vječiti derbi" u Evroligi u Štark areni, 4. januar: Crvena zvezda Meridianbet i Partizan staće treći put ove sezone na teren u "vječitom" derbiju, koji će ponovo biti odigran u najjačem evro-takmičenju. Tim Željka Obradovića trijumfovao je u prethodna dva, a sigurno je da će i ovaj duel pred Zvezdinom publikom biti uvod u vjerovatno dvocifreni broj duela najboljih srpskih timova.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Evropsko prvenstvo u vaterpolu u Dubrovniku i Zagrebu, od 4. do 16. januara:"Nova" reprezentacija Srbije, na čelu sa selektorom Urošem Stevanovićem i zlatnim starosjediocima Jakšićem, Mandićem, Ranđelovićem, B. Mitrovićem i V. Rašovićem ulazi u godinu na bazenu u Gružu gdje će 5. januara igrati protiv Izraela. U grupnoj fazi "delfini" će igrati i protiv Njemačke (7.1) i Malte (9.1). Dan kasnije je 1/8 finala, a ako Srbija osvoji prvo mjesto igraće protiv posljednjeg iz "grupe smrti" - Hrvatska, Španija, Crna Gora, Francuska. Šampion Evrope kvalifikovaće se za Olimpijske igre u Parizu (osim ako to budu Francuska, Njemačka ili Grčka), a Srbija još nema vizu za Igre.

Evropsko prvenstvo u rukometu u Njemačkoj, 10 - 28. januar: Izabranici Tonija Đerone žele da zaokruže sve što su u prethodne četiri godine uradili pod vođstvom španskog trenera. Odmah poslije Nove godine, "orlovi" će otputovati u Njemačku, gdje će u grupnoj fazi igrati protiv Islanda (12.1), Mađarske (14.1) i Crne Gore (16.1). Plasman u "glavnu rundu" izboriće po dvije ekipe iz svake grupe, a poznato je i kako Srbija može na Olimpijske igre u Parizu. Šampion će se plasirati na Olimpijske igre, osim ako to budu Francuska ili Danska, koji već imaju vizu.

Australijan open, 14-28. januar: Novak Đoković braniće titulu na prvom grend-slem turniru u sezoni i pokušaće da popravi svoj rekord osvajanjem 11. titule u Melburnu. Karlos Alkaraz je spreman i pobijedio je Đokovića u egziciji u Saudijskoj Arabiji, Rafael Nadal takođe je stigao na "peti kontinent", a naravno da će svi gledati i u "mlade lavove" poput Janika Sinera i Holgera Runea.

Izvor: Profimedia

FEBRUAR - POČINJE BORBA ZA TROFEJE

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu i plivačkim sportovima u Dohi, od 2. do 18. februara: Dvije sedmice poslije Evropskog prvenstva, najbolji vaterpolisti svijeta srešće se i u borbi za svetsku titulu u Kataru, gdje će "delfini" igrati u grupi sa Japanom i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sa evropskom selekcijom koja će biti određena na osnovu uspeha na Evropskom prvenstvu u januaru. Na Svjetskom prvenstvu biće podijeljene posljednje četiri olimpijske vize.

Kup Radivoja Koraća u Nišu, od 14 do 17. februara* (nije potvrđen termin): Ranijim ugovorom Košarkaškog saveza Srbije i Grada Niša, dvorana "Čair" ponovo će ugostiti najbolje srpske ekipe i biti mjesto prve borbe za trofeje. Prethodne tri sezone Zvezda je podizala "Žućkovu levicu", prije toga je Niš više prijao crno-bijelima, ali uvijek je velika borba u gradu na Nišavi. Prošle sezone, u finalu su igrali Zvezda i Mega, koja je posljednja napravila senzaciju i 2016. podigla trofej kraj "vječitih".

Izvor: MN PRESS

MART - IVANA, SPREMAJ SE

Svjetsko prvenstvo u atletici u dvorani, Glazgov, 1-3. mart: Ivana Španović predvodiće srpske atletičare na turniru na kojem će braniti zlato osvojeno u Beogradu 2022. godine. Takođe, biće ovo prilika da Ivana, Armin Sinančević, Angelina Topić i ostali srpski atletičari izmere prolazno vrijeme u sklopu priprema za Olimpijske igre u Parizu.

172. "vječiti" derbi u fudbalu na stadionu "Rajko Mitić", 9. mart: Crvena zvezda i Partizan trebalo bi da početkom marta igraju sigurno izuzetno važan derbi u domu branioca titule. U toku je duga zimska pauza do sredine februara, tokom koje je Partizan prvi i to će sigurno dati dodatni značaj 172. "vječitom" derbiju. Zvezda će pod vođstvom novog trenera Vladana Milojevića sigurno željeti osvetu za pobjedu Partizana u 171. "vječitom" derbiju, ali meč u Humskoj pokazao je više nego ijedan drugi da se ne pita samo Zvezda, već i Partizan.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kvalifikacije rukometaša za Olimpjske igre, od 14. do 17. marta: Tek će biti određeni domaćini tri kvalifikaciona turnira, kao što će tek biti definisan spisak učesnika, ali nadamo se da će Srbija biti među putnicima za Igre, 12 godina od posljednjeg učešća, u Londonu 2012. Tada se srpski tim kvalifikovao kroz kvalifikacioni turnir u Španiji i ako "orlovi" ne naprave istorijski rezultat na januarskom EP u Njemačkoj, nadamo se da će u martu imati još jednu, posljednju šansu da se izbore za Pariz. U ovom trenutku, prvog dana 2024, putnici na Igre su Francuska, Danska, Japan i Argentina, dok je slobodno osam mjesta, a poznato je šta Srbiji treba za kvalifikacije za Olimpijske igre.    

APRIL  - EVROLIGA I NBA

Plej-in i plej-of Evrolige, od 16. aprila: Partizan izvesno i Crvena zvezda Meridianbet u slučaju da preokrene sezonu, boriće se od sredine aprila sa najboljim evro-timovima za mjesto u samoj završnici takmičenja. Ova sezona je istorijska jer će od 16-19. aprila timovi od 7. do 10. mjesta igrati međusobno za ulazak u plej-of. Poslije te faze, plej-of će početi 23. aprila i trajaće do 8. maja.

Plej-in i plej-of NBA lige, od 16. aprila: Istog dana kada i u Evroligi, i u NBA će početi plej-in, kao doigravanje za plej-of, u kojem će Nikola Jojić i njegovi Denver Nagetsi braniti titulu. Početak plej-ofa zakazan je za 20. april i trajaće do sredine juna, jer je početak velikog NBA finala zakazan za 6. jun. Neka Nikola ode sve do kraja, iako se selektor Svetislav Kari Pešić vjerovatno ne bi radovao tome previše.

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

MAJ - ABA LIGA

Plej-of ABA lige, od 3. maja: Borba za regionalnu titulu počeće trećeg dana maja, titulu i sigurnu vizu za Evroligu braniće Partizan, s tim da, kako sada stvari stoje, prednosti domaćeg terena značajno je bliža Crvena zvezda Meridianbet. Na kraju 2023, crveno-bijeli imali su velike tri pobjede prednosti u odnosu najvećeg rivala na čelu tabele. Veliko finale ABA lige i serija na tri pobjede počeće u nedjelju, 19. maja i trajaće najkasnije do 29. maja.

Rolan Garos, 20. maj - 9. jun: Otvoreno prvenstvo Francuske ove godine biće uvod u Olimpijske igre u Parizu, a Novak Đoković braniće titulu, osvojenu prošle godine. Neka se ponove te pobjede protiv Karlosa Alkaraza i Kaspera Ruda i neka to bude sjajan uvod u Igre, gdje će Đoković pokušati da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

JUN - EURO 2024

Evropsko prvenstvo u atletici na otvorenom u Italiji, na Olimpiku u Rimu, od 7. do 12. juna: Svi će sa posebnom pažnjom pratiti Ivanu Španović tokom njene poslednje pripreme za posljednje Olimpijske igre. Biće sigurno mnogo tenzije, nervoze zbog Pariza "iza ugla", ali emocija i kod Ivane i kod svih srpskih takmičara.

Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj, od 14. do 24. juna: Naša reprezentacija prvi put će u 21. vijeku nastupiti na Evropskom prvenstvu i prvi put od kada se takmiči kao samostalna Srbija. Tim Dragana Stojkovića Piksija igraće u grupi u Grupi C, protiv Engleske 16. juna u Gelzenkirhenu, protiv Slovenije 20. juna na Alijanc areni u Minhenu, a potom 25. juna protiv Danske, takođe na Alijanc areni. Nadamo se da će "orlovi" i nakon grupne faze ostati na Evropskom prvenstvu, što će biti pakleno teško.

Izvor: MN PRESS

Finalni turnir Svetske lige za odbojkašice, od 20. do 23. juna (još nije određen domaćin): Najbolje srpske odbojkašice hvataće zalet za Olimpijske gre u Ligi nacija, u kojoj će od 14. maja igrati u grupnoj fazi i putovaće u Rio de Žaneiro, Arlington u SAD i u Japan. Srpkinje su bronzane iz Tokija i još prošlog septembra su izborile mjesto u Parizu. Kada su u pitanju srpski odbojkaši, oni nemaju olimpijsku vizu i jedina nada im je da u junu dobiju kartu za Pariz na osnovu rang-liste FIVB.

JUL - VIMBLDON, PA OLIMPIJSKE IGRE

Vimbldon, 1 - 14. jul: Novak Đoković prošle godine nije kompletirao "Grend Slem" i četiri osvojena najveća trofeja zbog jednog promašenog voleja u završnici burnog finala protiv Karlosa Alkaraza. Neka ovog jula to "ispravi" i izjednači rekord Rodžera Federera u Londonu. Miljenik tamošnje publike ima osam pehara na Ol-Ingland klubu, a isto toliko puta trofej je podigao i Novak. Za sada.

Olimpijske igre u Parizu, 26. jul - 11. avgust: Ova godina je crvenom bojom zaokružena jer je olimpijska, a to znači da će ponovo najbolji srpski sportisti biti na jednom mjestu - Novak Đoković će pokušati da iz pete osvoji zlato koje mu fali, nadamo se da će Nikola Jokić, najbolji srpski košarkaš, predvoditi "orlove" poslije preskočenog Mundobasketa u Manili, Ivana Španović će još jednom skakati po zlato, vaterpolisti će braniti dvostruko uzastopno zlato, mada na njihova leđa ne bi trebalo stavljti teret uspjeha prošle generacije... Biće to takmičenje za uživanje.

Izvor: MN PRESS

AVGUST - NOVAK U AMERICI

US Open, 26. avgust - 8. septembar: Posljednji grend slem u sezoni biće prilika da Novak Đoković na kraju burnog ljeta još jednom krene po titulu u Njujorku.

Pogledajte

01:07
Novak Đoković hladan pozdrav sa Benom Šeltonom
Izvor: Eurosport TV
Izvor: Eurosport TV

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC