• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rus pružio ruku, Poljak ga nije ni pogledao! Skandal na Svjetskom prvenstvu - zbog Putinovog rata u Ukrajini!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Poljski i ruski šahista našli se u centru pažnje.

 Poljak nije htio da se pozdravi sa šahistom iz Rusije Izvor: Twitter/danieltilles1/printscreen

Šahovski velemajstor iz Poljske Jan-Krištof Duda odbio je da pruži ruku ruskom šahisti Denisu Hismatulinu na Svjetskom prvenstvu u brzom šahu! Razlog za to je rat u Ukrajini, odnosno podrška ruskog sportiste Vladimiru Putinu, koji već gotovo dvije godine komanduje ruskom vojskom na istoku Ukrajine!

Kako se može pročitati na internetu, Hismatulin je vatreni pristalica politike Vladimira Putina i u dosadašnjem toku rata nije osudio rusku agresiju na istok Ukrajine, ali i neke druge gradove poput Kijeva, Odese, Harkova... Denis je čak i posjetio pojedine ruske položaje na frontu, gdje se dobrovoljno uputio kako bi podigao moral vojnicima!

Nekada 34. šahista na FIDE listi danas je daleko od tog plasmana, a u šahovskim krugovima više nema reputaciju koja ga je krasila - danas ga stručnjaci opisuju kao najkontroverznijeg učesnika Svjetskog prvenstva, što uopšte ne čudi imajući u vidu njegove političke stavove. Za razliku od drugih Rusa koji su promijenili sportsko državljanstvo kako bi mogli da se takmiče, Denis je ostao vjeran svojoj državi i to se mnogima ne dopada.

Između ostalih, ponašanje Denisa Hismatulina nije naišlo na razumijevanje ni kod poljskog šahiste Dude. Na pruženu ruku odgovorio je samo otvorenim dlanom, bez pokušaja da se rukuje sa rivalom. Njih dvojica su bez većih problema odigrali meč, a partija je završena neriješenim rezultatom. inače, meč je održan u Uzbekistanu, a Duda je bio favorit jer je mnogo bolje plasiran na FIDE listi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC