• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazak srpskog velemajstora - Zvezdine i svjetske legende! Ovi potezi završili u udžbenicima, 12/12 niko nije ponovio

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Tužna vijest za srpski i svjetski šah, kao i sport u cjelini.

 Preminula Verica Vera Nedeljković Izvor: MN PRESS

Šahovski savez Srbije sa žaljenjem saopštova da je u Beogradu, 13. decembra 2023. godine u 95. godini preminula velemajstor Verica Vera Nedeljković. Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeno.

U oproštaju od legende, Šahovski savez Srbije podsjetio je da je velemajstor Verica Nedeljković rođena je u Pridvorici kod Čačka 16. septembra 1929. godine, sa djevojačkim prezimenom Jovanović-Tošović, a preminula u srijedu, 13. decembra, u Beogradu u kojem je razvijala uspješnu šahovsku i naučnu karijeru. A, sve je počelo u njenom Čačku, gdje je gimnaziju od osam razreda završila kao odlična učenica i zato bila oslobođena Male i Velike mature. Studirala je potom na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i diplomirala 2. februara 1955.god. kao prva žena diplomirani inženjer brodogradnje u Srbiji.

Šah je naučila u čačanskoj gimnaziji i klubu "Borac". Prelaskom u Beograd 1948. na studije, učlanila se u ŠK „Crvena zvezda“ i u njemu zauvijek ostala. Titulu nacionalnog majstora dobila je kao pobjednica na šampionatu Jugoslavije u Skoplju (1950), a titulu internacionalnog majstora FIDE stekla je pobjedom na međunarodnom Zonskom turniru u Herceg Novom (1954).

Titula velemajstora FIDE uvedena je znatno kasnije, pa joj je priznata i uručena 1977. godine za osvojeno drugo mjesto na Turniru kandidatkinja u Plovdivu (1959). Tim rezultatom Verica Nedeljković je bila zvanično treća igračica na svijetu. Osvojeno drugo mjesto na Turniru kandidatkinja bio je prvi, a ostao i najveći domet u istoriji ženskog šaha u Jugoslaviji i Srbiji (kasnije su ga ponovile Milunka Lazarević i Alisa Marić).

Važniji pojedinačni rezultati: Šampionati Jugoslavije – šest puta prvakinja, Zapadnoevropski zonski turniri – četiri puta prvakinja, Turniri kandidatkinja za izazivačicu prvakinje svijeta - učestvovala pet puta uzastopno i bila je prva strankinja koja je ugrozila primat sovjetskih šahistkinja. Najbliža kruni bila je u Plovdivu 1959. godine kada je osvojila drugo mjesto.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC