• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo 40 Rusa na Olimpijskim igrama?! Iz Pariza poručili: Najbolje bi bilo da ni oni ne dođu!

Autor Nikola Lalović

Olimpijske igre u Parizu će proći sa jako malo ruskih sportista, a svakako niko od njih neće moći da se takmiči pod zastavom svoje države.

 Oko 40 Rusa i Bjelorusa ide na Olimpijske igre Izvor: Magali Cohen / AFP / Profimedia

Olimpijske igre  u Parizu su iza ugla, a niko još tačno ne zna šta će biti sa ruskim i bjeloruskim sportistima. Sportisti i timovi iz ove dvije države su od početka rata u Ukrajini na udaru raznih međunarodnih sankcija, a poslije najava da će Rusiju i Bjelorusiju predstavljati samo individualni sportisti i to bez nacionalnih obilježja sada bi moglo da se desi da se na Olimpijskim igrama pojavi samo 40 Rusa i Bjelorusa.

Potpredsjednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta Džon Kouts je istakao da će se sportisti iz ove dvije države nastupati kao neutralni i da se ne očekuju u velikom broju. Razlog za to je što neće biti takmičara u timskim sportovima, ali i to što svako ko trenira za ruski vojni klub neće moći u Pariz. 

"Problem je i to koliko će ih ići na Olimpijske igre jer neće moći da se takmiče u bilo kom timskom sportu jer ne mogu da se takmiče kao Rusija. Svako ko je dio nekog ruskog vojnog kluba takođe neće moći da se takmiči. Ne znam ništa o tome, ali takođe je moguće da neki sportisti neće da se takmiče ako nisu pod zastavom Rusije", rekao je Kouts.

On je inače nekadašnji predsjednik Olimpijskog komiteta Australije, a zaključio je da "možda nije u pravu, ali misli da neće više od 40 Rusa doći u Pariz". 

Sa druge strane Ukrajinci se bune i zbog ovoga, pa je tako ministar spoljnih poslova ove države Dmitro Kuleba naglasio da je "sramna" odluka da se Rusima i kao neutralnima dozvoli da nastupaju. Oglasila se i gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo koja u svom gradu ne želi Ruse.

"Voljela bih da ne dolaze. Biće veoma, veoma teško vidjeti ih, čak i pod neutralnom zastavom jer znamo koliko Putin ističe te sportiste", rekla je ona. 

Na Olimpijskim igrama u Tokiju je Rusija takođe bila pod zabranom zbog doping skandala, a tada je nastupilo 335 takmičara i osvojili su 71 medalju. Prethodni put kada su bili bez ikakvih sankcija Rusi su poveli 282 takmičara U Rio de Žaneiro, a osvojili su 56 medalja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC