• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nismo bili prijatelji, ni kafu nismo popili zajedno! Šok ispovijest Vanje Grbića: "Kad bih ti rekao..."

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Legendarni odbojkaš objavio dosad nepoznate detalje o timu koji Srbija i danas obožava.

 Vladimir Grbić o neslozi u reprezentaciji Srbije Izvor: Toshifumi KITAMURA / AFP / Profimedia

Slavni srpski odbojkaš Vladimir Grbić otkrio je malo poznat detalj o jednoj od najvećih ekipa u istoriji srpskog sporta - zlatnim odbojkašima iz Sidneja 2000. godine. U intervjuu za N1, on je otkrio da osvajači olimpijskog zlata nisu međusobno uopšte bili prijatelji i da su imali ozbiljne razmirice, ali da su uprkos tome svi bili podređeni istom, zlatnom cilju, koji su i ostvarili.

"Nije bilo složnosti. Ne nesuglasica, nije bilo složnosti. Kad bih ti rekao... A gledaš našu generaciju, pomisliš bi da je bilo sve savršeno. Tako i treba da izgleda, jer se nismo okupili da idemo u kafanu ili da pijemo kafu, već da svojoj zemlji i svom narodu donesemo zlatnu olimpijsku medalju. I radili smo svi za to, kidali, i ne mora uopšte da znači da mi svi to treba da vidimo na isti način. Ne. Ali naše djelovanje treba da se sklopi u jedno da dođe tamo gdje treba da dođe, to je suština", rekao je Grbić.

U tom timu Grbić i njegov brat Nikola imali su ogromnu ulogu, zajedno sa Slobodanom Kovačom, Goranom Vujevićem, Đulom Mešterom, Andrijom Gerićem, Vladimirom Bazetom i ostalim članovima nezaboravnog, šampionskog sastava selektora Zorana Gajića. Malo ko je tada mogao da pretpostavi da među njima van terena "nije štimalo".

"Mi nismo popili jednu kafu zajedno. Nismo otišli u restoran da proslavimo trofej. Nikada! Nismo bili prijatelji, imali smo ozbiljne razmirice između sebe. Ali recimo, šta je poenta cijele priče? Ti moraš da imaš lidera, koji će svojim primjerom da povede krdo bizona. To posmatraj kao krdo bizona. Nikada se ne razilaze, nego uvijek idu za prvim. I nije bio jedan, već ih je bilo više. A ti koji su billi lideri slagali su se bez da su progovorili jednu riječ", otkrio je Grbić.

Prema Vanjinim riječima, on i njegov rođeni brat su potpuno različiti karakteri, ali to ne znači da je jedan bio vatra, a drugi led. "Nikola i ja smo dva potpuno različita karaktera. Što ne znači da sam ja bio vatra, a Nikola hladan. On je kuljao u sebi, ali to ne pokazuje. On je špico hercegovački i to je to. Ja sve što sam osjećao, to sam dijelio sa ljudima koji su gledali i u svakom trenutku su mogli da vide šta ja osjećam i kako to doživljavam."

"Sujeta? Mora da je bude, mora da bude veliki egoizam, morate da volite sebe do nivoa bolesnog, jer neće uspjeti i imati dovoljno samopouzdanja da uspijete. Problem je ako ne naučite da kontrolišete taj egoizam i to je razlika kada je presudna kada su u pitanju vrhunski igrači i sportisti i veliki šampioni. Veliki i vrhunski sportisti su vrhunski u svom sportu, ali uglavnom razmišljaju o svojoj performansi, a veliki šampioni su oni koji su i u privatnom životu vrhunski. A njih je jako malo."

"Disao sam patriotizam u kući"

Izvor: MN PRESS

Naglasio je Grbić i značaj uticaja svog oca, nekadašnjeg odbojkaša Miloša Grbića. "Vidi, odrastao sam uz čovjeka koji je bio kapiten generacije koja je osvojila prvu medalju za Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1975. Gledao sam i disao patriotizam, u pravom smislu te riječi, da je igranje za svoju zemlju i predstavljanje svog naroda čast. Ne komentarišem danas, govorim ono kako smo Nikola i ja bili vaspitavani. Ja sam se u petoj godini penjao na tabure, stavljao njegovu medalju i sanjao da sam olimpijski šampion. I gle čuda, 25 godina kasnije, taj san se ostvario. Ako samo sanjate, a ne radite na tome, to samo hrani vaše razočaranje. A ako radite na tome, ogromne su šanse da ćete uspjeti. Naravno, ne uspijete u svemu, ali samo je pitanje koliko jako nešto želite. Bilo koji segment života, nebitno čime se bavite, predstavljate svoju zemlju i narod, kako god - dobro ili loše. Toga ste svjesni ili niste."

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC