• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Igrama BRIKS-a 120 učesnika iz Srpske, a Vlada sve plaća! Lapsus Radovana Viškovića: Gdje se održavaju Igre?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je na devetoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS da će Vlada RS snositi sve troškove sportske delegacije tokom učešća na Igrama BRIKS-a.

 6.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Na pitanje Mladena ilića, poslanika vladajućeg SNSD-a, da li je Vlada RS pristala da finansira odlazak sportista iz Srpske na Igre u Rusiju, Višković je odgovorio potvrdno, ali i napravio lapsus rekavši da se Igre BRIKS-a održavaju u Sankt Peterburgu, iako je u pitanju Kazanj, koji će od 11. do 24. juna biti domaćin ove sportske manifestacije.

"Više od 120 ljudi iz Republike Srpske učestvuje na Igrama BRIKS-a u Sankt Peterburgu (Kazanj, prim.aut) krajem juna ove godine. Preuzećemo sve obaveze troškova i opreme, i prevoza i smještaja naših sportista. Kad kažem više od 120 učesnika, podrazumijeva ne samo takmičarski dio ekipa već i onaj prateći koji uključuje i trenere i sve ono što treba da prati takvu delegaciju. Srpska će na tim Igrama biti predstavljena u 10 sportova. Veliki broj zemalja će učestvovati na Igrama i mi iz resornog ministarstva i Vlade RS preuzimamo kompletno trošak odlaska naše reprezentacije na to takmičenje", rekao je Višković.

Poslanik Ilić bio je zadovoljan odgovorom, rekavši da smatra odlazak na Igre BRIKS-a jako važnom stvari "zbog srpske zastave i zastave RS koje će se tamo vijoriti".

Igre u Kazanju biće održane u 27 sportskih disciplina a osim sportista iz Republike Srpske i domaćina Rusije, nastupiće i predstavnici Brazila, Kine, Indije, Egipta, Irana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Јužne Afrike i Etiopije.

BRIKS je udruženje između Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republika (od decembra 2010. godine), a od 1. januara ove godine im se pridružio Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

Organizacija je osnovana u junu 2006. na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a skraćenicu BRIK (eng. cigla) izvorno je skovao britanski ekonomista Džim O' Nil 2001. godine koristeći izraz za četiri države (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

On je tada istakao da će ove zemlje i njihove ekonomije da rastu brže od ostatku svijeta, te da će se dalji rast globalne ekonomije bazirati upravno na njima. O'Nil je takođe predvidio da će zemlje BRIKS-a do 2050. godine postati globalno dominantne ekonomije na planeti.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pedja

Jos da iz ekonomskog predju u vojni savez, pa da se vise oslobodimo zapadne tiranije i da Republika Srpska dise punim pucima,i da nam ova vlast iz Sarajeva, prestane siriti mrznju prema srbima, koji su sastavni dio stanovnistva u BiH, i da ovdje nemoze postojati samo iskamska drzava bez srba i hrvata, Ziveo BRIKS.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC