• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olga je prije godinu dana izbacila sa Rolan Garosa, a sad je igrala finale! Može li i Srpkinja ovako - šta fali?

Prije samo godinu dana Olga Danilović pobijedila je Jasmin Paolini na Rolan Garosu, a u subotu je u Parizu Italijanka igrala finale protiv Ige Švjontek... Od izvještača MONDA sa Rolan Garosa Nemanje Stanojčića.

 Jasmin Paolini prije godinu dana izgubila od Olge sad bila u finalu Rolan Garosa Izvor: JEAN CATUFFE/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prije godinu dana, 1. juna na terenu broj šest Rolan Garosa Olga Danilović pobijedila je Jasmin Paolini sa 6:2, 7:5 i prošla u treće kolo Rolan Garosa. Srpkinja je tada bila 105. na WTA rang listi, a Italijanka je bila na 53. mjestu. U subotu je italijanska teniserka igrala u finalu na pariskoj šljaci i rutinski je izgubila od Ige Švjontek (6:2, 6:1).

Prošlo je godinu dana, mnogo toga se promijenilo, ali je ogroman napredak Jasmin bio dovoljan povod da se prisjetim tog meča i da na konferenciji za medije postavim njoj baš to pitanje. Pamti i ona dobro taj susret i poraz koji je značio da je završila takmičenje. Međutim, očigledno je da je od tada izvukla pouke, napredovala i bila na korak do grend slem titule. Da na drugoj strani nije bila nemilosrdna Poljakinja, ko zna kako bi se meč završio.

"Sjećam se dobro tog meča. Bilo je bolno. Ona je igrala sjajno ovdje. Šta se promijenilo od tada? Rekla bih da sam postala konstantnija i koristila sam šanse koje sam dobila. To je najveća razlika u odnosu na taj meč i ovaj sada. Najvažnije je da izađeš na teren i da zadržiš tu konstantnost, ako staneš i ne radiš dovoljno, onda će i ta konstantnost da stane", odgovorila je Paolini.

Znala je i ona da u finalu nije imala mnogo šansi, jeste prva napravila brejk u prvom setu i povela sa 2:1, ali je do kraja seta osvojila ukupno još samo jedan gem. "Bio je težak, ali i zabavan meč. Finale grend slema, to je prelijep osjećaj. Lijepo je što ću da budem sedma na svijetu od ponedjeljka, mada nisam razmišljala o tome mnogo. Malo je čudan osjećaj zbog poraza, mada sam u isto vreme i srećna, moram da priznam. Što se meča tiče, ne znam da li sam nešto mogla drugačije, možda da sam osvojila još neki gem i da sam je tako stavila pod pritisak, ovako je imala nevjerovatan intenzitet udaraca, mnogo vinera. Na šljaci je fenomenalna, ima 23 godine i pet osvojenih slemova, četiri ovdje, njene brojke nisu normalne", nasmijala se Jasmin.

ŠTA NEDOSTAJE OLGI?

Odgovor na ovo pitanje prilično je prost i leži upravo u onome što je rekla Italijanka - konstantnost. Da bi i Danilovićeva napravila "bum" i da bi bila na još boljoj poziciji neophodno je da igra odlično iz nedjelje u nedjelju. Da kroz pobjede stiče samopouzdanje. Teniski gledano ima sve što je potrebno, udarci su tu, može mnogo više i ona to zna. Uostalom, samo je pet mjeseci starija od Ige Švjontek...

Tu dolazimo i do dva glavna problema. Prvi je bio mentalna snaga i u tom aspektu se vidi Olgin napredak. Posebno na ovogodišnjem Rolan Garosu kada je protiv Danijel Kolins gubila sa 7:6, 5:3 i uspjela da napravi nevjerovatan preokret i da dobije taj meč protiv 10. teniserke svijeta. Onda je u narednom kolu savladala Donu Vekić (40. na rang-listi) tako što je izgubila prvi set sa 6:0, pa je u trećem gubila sa 3:1, a onda je Hrvatisa dva puta servirala za meč i u super taj-brejku je vodila sa čak 6:2. I to je Olga vratila. Dakle, jasno je da je na tom prvom problemu radila i da je napredovala.

Drugi problem je teže prirode. U pitanju je povreda koljena i nešto sa čim se muči već duže vrijeme. Nažalost, to je sada preraslo u hroničan problem... "Nikada nisam voljela da pričam o povredama, da im ne bih davala na značaju. Problem sa koljenima postao je hroničan. Vrijeme van terena provela sam uz vježbe i tretmane koji mi odgovaraju. Naučiš da se nosiš sa tim i da se 'sprijateljiš' sa povredom. Povrede su najgori neprijatelj nas sportista, ali su tu. Realno mi ovo što radimo nije zdravo. Da, hronično je i nadam se da će da bude bolje. Moje koljeno dosadilo je i Bogu i narodu", rekla je Olga srpskim novinarima poslije pobjede protiv Kolins.

I sama je potvrdila da ima samo jednu želju do kraja sezone, da bude zdrava i da pokaže šta zna i umije. Za samo godinu dana Jasmin je pokazala da je sve moguće, igrala je finale slema, ušla u top10 na svijetu. Neka tako bude i sa Olgom.

(MONDO - Nemanja Stanojčić)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC