• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bura zbog "Tajne večere" na Olimpijskim igrama: Vjernici bijesni, pozivaju na bojkot!

Autor Milutin Vujičić

Podigla se prava bura u javnosti zbog toga što su dreg kraljice na neki način predstavile "Tajnu večeru" na otvaranju Olimpijskih igara.

 Protesti zbog ismijavanja Hrista na otvaranju Olimpijskih igara Izvor: RTS/Screenshot

Olimpijske igre u Parizu otvorene su u petak na potpuno drugačiji način nego što smo to do sada navikli. Sve do sada, gledali smo defile sportista na stadionima na kojima se održavaju Igre, međutim ovoga puta Francuzi su poželeli da naprave izuzetak, tako da je čitava ceremonija organizovana na reci Seni, odnosno na najpoznatijim lokacijama u Parizu.

I zaista je bila spektakularno, posebno kada se pojavila Selin Dion i kada je desetak slavnih sportista nosilo baklju od Ajfelove kule do balona ispred Luvra, gdje je "upaljen" i poslat u vazduh, međutim bilo je i dijelova ceremonije koji su za neke bili kontroverzni. To se prije svega odnosi na scenu koja je mnoge podsjetila na slavnu sliku Leonarda da Vinčija "Posljednja (tajna) večera" na kojoj su prikazani Isus Hrist i njegovi apostoli.


Organizatori nisu potvrdili da je upravo to bila inspiracija, međutim na društvenim mrežama mnogi su odmah pronašli upadljivu sličnost. Posebno burno su reagovali vjernici koji su ocijenili da su organizatori preterali ismijavajući Isusa Hrista i njegove apostole, objašnjavjaući da je to bilo neukusno. Neki su otišli toliko daleko da pozivaju i na bojkot:


Religija je naravno uvijek kontroverzna tema, posebno kada se radi o performansima ovog tipa, pa će se uvijek povlačiti paralele i postavljati pitanje "zašto nisu tako i druge predstavili". Za sada, organizatori se nisu oglašavali na ovu temu i pitanje je da li će, pa tako za sada kritike ostaju samo putem društvenih mrežam.

Podsjetimo, tokom ceremonije Olimpijskih igara u Parizu bilo je i propusta organizatora koji su pogrešno okačili olimpijsku zastavu, dok su posebnu pažnju privukli Izrael i Palestina, odnosno alžirski sportisti koji su u Senu bacali cvijeće.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC