• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hrvat donio zlato Srbiji..." Zagrebački "Večernji list" prisvojio Damira Mikeca!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Do sada su ga nazivali Splićaninom zbog mjesta rođenja, sada tvrde da je Hrvat koji predstavlja Srbiju.

 damir mikec hrvat i splicanin pisu hrvatski mediji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Srpski strelac Damir Mikec osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Parizu, u miks dublu sa Zoranom Arunović, a zatim u Beogradu doživio neprijatnost jer ga obezbjeđenje nije prepoznalo tokom proslave medalja koje su stigle iz glavnog grada Francuske. To je ubrzo postalo vijest i u hrvatskim medijima.

Prethodnih godina novinari u Hrvatskoj uglavnom su Damira Mikeca oslovljavali kao "Splićanina", jer je u tom gradu na obali Jadranskom mora rođen. Podsjećamo, porodica Mikec u kojoj je otac Slovenac, a majka Srpkinja, preselila se u Split zbog respiratornih problema sina Gorana, Damirovog starijeg brata. Dok su živjeli tamo rodio se zlatni srpski olimpijac, ali se porodica kasnije preselila - prvo u Herceg Novi, a zatim u Beograd u kojem Damir godinama živi.

Ipak, u Hrvatskoj se "Splićanin" nije izgubilo iz naslova, pa su gotovo svi hrvatski mediji i posljednju vijest sa dočeka srpskih sportista prenijeli sa takvim naslovom. Primjera radi, portal "24 sata" naslov teksta počinje upravo riječima "Splićanin osvojio zlato za Srbiju...", ali je "Večernji list" otišao korak dalje. I to veliki korak... Naslov ovog portala govori da je Damir Mikec Hrvat koji nastupa za Srbiju, što nikako nije tačno.

Istina, u nastavku teksta se objašnjava porodično stablo Damira Mikeca, ali je mjesto njegovog rođenja očigledno upotrebljeno kako bi se on predstavio kao hrvatski sportista. Realnost je sasvim drugačija - otac Damira Mikeca rođen je u Bitolju, gdje je njegov otac bio na službi kao vojno lice. Sa te strane porodice Damir je Slovenac, dok je njegova majka Srpkinja iz Sente. Sticajem okolnosti rođen je u Splitu, što je jednom od najuticajnijih hrvatskih listova bilo dovoljno da ga prisvoje.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC