• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastava EYOF krenula iz Istočnog Sarajeva

Autori mondo.ba Autori Anadolija

"Danas ćemo sa zastavom proći kroz Istočno Sarajevo i kroz Sarajevo. To je promocija zastave, ali istovremeno na taj način počinje odbrojavanje za vrlo konkretne pripreme za Olimpijadu 2017. godine", kazao Ivo Komšić.

U organizaciji gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ive Komšića i Nenada Samardžije danas je počelo predstavljanje zastave Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF 2017), čime se službeno najavljuje održavanje najvećeg i najznačajnijeg sportskog događaja nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Početak manifestacije održan je okupljanjem i polaskom zastave EYOF-a iz Istočnog Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je medijima da je ovo prvi konkretan korak u pripremama zimskog festivala.

"Danas ćemo sa zastavom proći kroz Istočno Sarajevo i Sarajevo. To je promocija zastave, ali istovremeno na taj način počinje odbrojavanje za vrlo konkretne pripreme za Olimpijadu 2017. godine", kazao je Komšić i dodao da treba pronaći lokaciju za postavljanje zastave koja treba biti na vidnom i zaštićenom mjestu.

Govoreći o saradnji Sarajeva i Istočnog Sarajeva Komšić je kazao da ova dva grada dobro sarađuju.

"To je festival mladih za koji sam siguran da će zbližiti omladinu ne samo iz BiH nego iz cijele regije i svijeta", istakao je Komšić.

Nenad Samardžija je kazao ovim činom dočeka zastave, i grad Sarajevo i Istočno Sarajevo idu u susret najvećem sportskom događaju nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i dočeku olimpijskog plamena koji će označiti početak EYOF-a.

"Organizacija olimpijskih igara je velika privilegija za gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, a ujedno i velika šansa da se na najbolji mogući način predstave svi potencijali i resursi sa kojima raspolažemo", kazao je Samardžija.

Podsjetio je da je riječ o manifestaciji na kojoj će učešće uzeti oko 49 zemalja Evrope sa 1.500 takmičara i više od 2.000 gostiju.

"Svjesni smo odgovornosti nakon preuzimanja ove velike obaveze i učinićemo sve da ova manifestacija protekne u najboljem mogućem redu i da svima ostanemo u dobrom sjećanju", kazao je Samardžija.

Podsjetio je da je manifestacija podržana od svih nivoa vlasti u BiH.

"Ovo nije samo sportska manifestacija. Ovo će biti prilika da se sreću ljudi iz biznisa, da se zaključuju novi ugovori i ta manifestacija će trajati sedam dana. Mnogo je važniji period poslije ove sportske manifestacije. Očekujemo da će naši turistički potencijali na neki način biti u prilici da se predstave u najboljem mogućem svjetlu", poručio je Samardžija.

"Tour bus" sa zastavom i zvanicama nastavio je put prema Palama, gdje je planiran dolazak pred sjedište Opštine nakon čega će krenuti prema Sarajevu.

Autobus sa zastavom će obići sarajevske opštine, gradsku Vijećnicu, a zaustaviće se ispred Katedrale Srca Isusova. Tu će se članovi delegacije družiti s građanima i turistima, koji će dobiti promotivni materijal o takmičenju koje očekuje glavni grad BiH i Istočno Sarajevo.

Krajnja destinacija "pohoda" je Olimpijska dvorana "Huan Antonio Samaran". Tamo će se članovi hokejaških i klizačkih sarajevskih klubova družiti s građanima Sarajeva na besplatnom terminu klizanja od 14:30 do 15:30, kada je planiran dolazak olimpijske zastave sa kojom će biti izveden simbolični performans.

Bh. prestonica će biti domaćin 13. EYOF-a  koji će početi 11. februara 2017. godine. Evropski olimpijski festival mladih  predstavlja jedno od najmasovnijih sportsko takmičenje Starog kontinenta na kojem učestvuje svih 49 članica Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) sa skoro 1.500 sportista.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC