• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuka za MONDO: Sada svi hoće da me pobijede

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Tuka za MONDO o sezoni, ishrani, izlascima.....

  Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka je u ovoj godini postigao nevjerovatne sportske rezultate.Kako kaže, još uvijek ne može da vjeruje da je dotakao vrh svjetske atletike.

„Moram iskreno reći, malo je to teško svariti sve. Nekako kada vidite koliko ste trenirali cijelu godinu, odrekli se svega, nekako priželjkujete te rezultate. Mada, iskreno, moram priznati da smo i trener i ja iznenađeni nastupom u Dijamantskoj ligi gdje sam istrčao najbolji rezultat na 800. metara ove godine u svijetu i tako postao najbrži čovjek na 800 metara. Poslije se sve poklapalo. Ja sam maksimalno dao od sebe i posvetio se tome i moj trener i sve se spojilo – njegova stručnost i moj talenat. Sada smo tu i stvarno je divan osjećaj“, rekao je Amel Tuka na početku razgovora za  MONDO.

Tuka kaže kako su ovi sjajni rezultati istovremeno i velika obaveza.
„Svi hoće sada mene da pobijede, da pobijede najboljeg na svijetu. Tako da će pritisak biti malo veći, ali idemo dalje“, rekao je Tuka.

Ono čega se, između ostalog, morao odreći da bi postao vrhunski sportista, su noćni izlasci.
„Ova naša današnjica postala je prepuna izazova. Naš, kako ja volim reći „dunjaluk“ nam daje puno, ali i uzima sve. Došao nam je taj zapadni sistem gdje izlasci počinju tek od ponoći i ta lumpovanja i partiji traju do zore“, kazao nam je Tuka i dodao da se tako teško može ostvariti vrhunski rezultat.


Prema njegovim riječima takav način života sportisti u potpunosti trebaju izbjegavati, ali da je to rijedak slučaj.
„Po slikama mogu vidjeti da se naši sportisti ne pridržavaju toga. Tako da mislim da se treba posvetiti tom segmentu i da se uozbilje malo više. Jednostavno, ako želite trenirati – trenirajte, nema tu hodanja i izlazaka“, kazao je Tuka.


Pored napornog rada i treniranja, jednako je važan odmor.
„Odmor u toku dana meni je izuzetno bitan. Ja u toku dana odspavam dva sata. Ko trenira profesionalno i dva puta dnevno, morate odmarati. Tako da ne smije biti tih izlazaka".

Bitan dio u pripremi za utrku je i ishrana koju sportisti imaju. Prema njegovim riječima ključna je zdrava ishrana.

„Ja stvarno jedem sve. Najviše volim maminu kuhinju na kojoj sam odrastao. To je zdrava hrana koju ja volim. Izbjegavam sve što ne valja. Srećom imam vrhunskog trenera koji mi pomaže i u tom segmentu. Pred utrku se pretežno vodim računa da bude „lagana“ hrana koja se može brzo svariti. Tu je najčešće bijelo meso koje daje proteine i energiju“, kazao je Tuka za MONDO.

Tuka je ove sezone sjajno trčao u Dijamantskoj ligi, Svjetskom prvenstvu, ali prvo mjesto na prvim
Evropskim igrama u Bakuu bilo je posebno zanimljivo. Naime, nakon ubjedljive pobjede bio je sumnjiv organizatorima pa je bio podvrgnut doping testu, koji je naravno, prošao.

„U atletici je to tako. Meni je drago jer je atletika čist sport gdje mi redovno imamo kontrole i to bi češće trebalo uvoditi i u ostalim sportovima. Trebaju svi da se testiraju i da se što više uvede toga i da taj sport bude sport!“, kazao je Tuka i rekao da mu to uopšte nije predstavljao problem.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC