• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šampioni zaboravljeni od svih

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Karatisti iz Modriče i Šamca, u sastavu reprezentacije Republike Srpske, trebalo bi da nastupe na Svjetskom prvenstvu u Dablinu od 12. do 20. juna, ali njihov odlazak u Irsku je za sada pod velikim znakom pitanja. Razlog - finansije.

 Karatisti iz Modriče i Šamca na Svjetskom prvenstvu u Dablinu Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Blizu 100 mladih trenira u Klubovima borilačkih sportova Modriča i Šamac, a ovi klubovi jedinstveni su u Republici Srpskoj, pa čak i u Bosni i Hercegovini, s obzirom da imaju apsolutno sve selekcije, od pjetlića, preko pionira, kadeta i juniora, do seniora.

Taj broj bio bi daleko veći, da se u klubovima ne susreću sa brojnim problemima, o kojima smo popričali sa trenerom i predsjednikom Karate saveza Republike Srpske (KS RS) Nikolom Živkovićem.

Veliki problemi su u borilačkom, ali i sportu uopšte. Modriča je bila 'grad odbojke', pa kasnije i 'grad fudbala', a sada kad odete na stadion ili dvoranu ne možete vidjeti više od pedesetak djece sve zajedno, a prije ih je bilo po nekoliko stotina.

"Šteta je ne pružiti tim mladim sportistima mogućnost da odu na razna velika takmičenja. Taj broj bio bi daleko veći da nam to finansije dopuštaju. Ovaj sport sveo se na samofinansiranje od strane roditelja i konstantno nam se dešava odliv naših sportista. Djeca imućnih roditelja nastupaju na lokalnim i republičkim takmičenja, putuju u inostranstvo, dok se ostali nađu postiđeni i polako napuštaju sport, zbog nemogućnosti da se takmiče. To nam je izuzetno veliki problem. Ne možemo zabraniti nekome da ide na takmičenje i ima novca da plati, ali nam bude žao kada ostanemo bez nekog talentovanog takmičara, kojeg nismo u mogućnosti zadržati", kaže Živković na početku razgovora za MONDO.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Od 12. do 20. juna u Dablinu biće održano Svjetsko prvenstvo u karateu za mlađe kategorije i seniore. U Irskoj bi trebalo da nastupi i reprezentacija Republike Srpske, a skoro polovinu od 20 takmičara činiće upravo karatisti iz Modriče i Šamca.

Osim boraca, u reprezentaciji Republike Srpske su i selektor Aleksandar Donski za kate, proslavljeni borac Mladen Ćulum za borbe, te Nikola Živković, kao predsjednik Karate saveza RS.

Ipak, veliko je pitanje ko će od takmičara uspjeti da ode na daleki put u Dablin, s obzirom da je za odlazak potreba poprilična svota novca, a klubovi nisu u mogućnosti sami da obezbijede tu sumu.

FEDERACIJE

"Ranije je bilo raznih podjela u našim savezima, gdje postoje i razne stilske federacije. U posljednje vrijeme napravljen je pomak, uspjeli smo sve stilske federacije da uključimo u jednu i formiramo ujedinjeni karate savez. Radi se na poboljšanju, pa očekujemo jedinstven karate u RS i BiH", poručio je Živković.

"Nastupićemo kao Republika Srpska, a ekspedicija bi trebalo da broji oko 20 članova. Iz Šamca će ići pet takmičara, iz Modriče tri, dok će preostali broj popuniti takmičari iz Banjaluke, Gradiške, Milića, Doboja i Teslića. Postoji mogućnost da spisak bude proširen i na 25 putnika. Sve zavisi u kakvoj ćemo finansijskoj situaciji biti. Potrebna su ogromna sredstva da se ode u Irsku, jer ćemo tamo boraviti osam dana. Tako da još nismo sigurni šta će biti, koliko će nas otići i na koji način ćemo obezbijediti potrebna sredstva. Trenutno smo u fazi potrage za sponzorima, međutim u današnje vrijeme je to sve teže i teže ostvariti. Potrebno nam je minimum 10.000 evra, za avionski prevoz, smještaj i hranu", priča Živković i uzda se u pomoć.

"Do sada su klubovi samostalno obezbjeđivali sredstva, uz pomoć roditelja i opština, ali sada su izdvajanja lokalnih zajednica sve manja i manja. To što dobijamo na 'kapaljku', zaista nam nije dovoljno. Pokušaćemo kontaktirati i naše ljude u dijaspori da nam pomognu koliko mogu, jer oni su nam posljednja nada", poručio je Živković, koji je cijeli život posvetio karateu.

Takmičari iz Modriče i Šamca u proteklih nekoliko godina osvajali su brojne medalje na balkanskim, evropskim i svjetskim prvenstvima, u raznim kategorijama.

DRAGAN ŽIVKOVIĆ

Dragan Živković, inače Nikolin sin, osvajao je brojne medalje, a trenutno obavlja funkciju predsjednika Sudijske organizacije BiH. "Karateom se bavim od malih nogu, već 23 godine. U karijeri sam bio balkanski prvak i šampion Evrope, te vicešampion svijeta. Trenutno sam angažovan u sudijskoj organizaciji BiH, gdje radim kao predsjednik. Takođe, posjedujem i svjetsku licencu za suđenje, pa na svjetskim prvenstvima dobijam borilište koje kontrolišem", istakao je Dragan, koji će takođe putovati u Dablin.

"Imali smo omladinske, juniorske i seniorske šampiona i vicešampione svijeta. Iz Modriče to su Mladen Ćulum, Dragan Živković, Jelena Kecman, Branko Gavrić, Ognjen Tadić, Kristina Žarić, zatim Rado Marković, Ljubo Simić, Veljko Arsenić, Milica Škrbić iz Šamca, Danijela Cvijanović iz Teslića… Posjedujemo ogroman potencijal i važimo za izuzetno jaku reprezentaciju u svijetu", priča nam trener Živković i nastavlja:

"Prošle godine tri naša momka zablistali su na Evropskom prvenstvu u Belgiji, gdje su osvojene dvije bronzane medalje. Takođe, na Svjetskom kupu u Rumuniji smo imali tri osvajača medalja. Konstantno smo u vrhu, ostvarujemo vrhunske rezulate, ali ne možemo da se pojavimo sa pravom ekipom i takmičarima koji to najviše zaslužuju", naglašama predsjednik KS RS.

Za razliku od većine sportova u Bosni i Hercegovini, karate do nedavno nije bio ujedinjen na prostoru cijele države, tako da su takmičari nastupali pod zastavom Republike Srpske.Tako će biti i u Dablinu.

"Nastupamo kao Republika Srpska pod našom zastavom, a naša himna prihvaćena je u svijetu. Takmičimo se u EKF federaciji (Evropska karate federacija), koja je poslije WKF (Svjetska karate federacija) najjača federacija u svijetu. Mnogi naši takmičari stasali su za velika sportska dostignuća, ali nam uvijek problem predstavlja odlazak na takmičenja. U posljednje vrijeme dešava nam se da ne možemo sastaviti reprezentaciju po kvalitetu, nego na takmičenje putuje onaj ko ima pare, odnosno koga roditelji mogu finansirati", jada se Živković na stanje u današnjem sportu.

Za male sredine, poput Modriče i Šamca, veliki problem predstavlja i odlazak karatista na fakultete u druge veće gradove nakon završene srednje škole.

BRANKO GAVRIĆ

Branko Gavrić već osam godina trenira karate, a prošle godine bio je treći u Izboru za sportistu godine u Modriči. "Moj najveći uspjeh do sada je treće mjesto na Evropskom prvenstvu i Evropskom kupu. Želja mi je da u Irskoj dođem do medalje, da se borim svim srcem i da predstavim svoju zemlju najbolje što mogu".

"Mnogi naši takmičari poslije srednje škole odlučili su se za fakultete u Banjaluci, Bijeljini, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu i tamo su nastavili da treniraju. Ipak, ima i onih koji su se vratili. U Klubu borilačkih sportova Modriča imamo desetak trenera sa visokim obrazovanjem, sa djecom se konstanto dobro radi, ali sve to nam ne vrijedi kada imamo probleme sa finansijskim sredstvima i kad ta djeca nemaju gdje da pokažu svoje kvalitete", naglašava Živković.

Karatisti iz Modriče i Šamca rade dva do tri puta sedmično u sali Osnovne škole "Sveti Sava" u Modriči, što je zaista malo.

"U normalnim uslovima, potrebno su dva, tri treninga dnevno po pet dana sedmično, a mi imamo samo dva, tri termina za sedam dana. I to nam predstavlja problem, jer ne možemo da platimo sale. Sve nam se svodi na finansije", priča Živković.

Modrića će 8. majа biti centar Balkana. Veliko je priznanje za ovaj grad u Posavini što će biтi domaćin Otvorenog prvenstva Balkana.

"Odradili smo određene pripreme i pored loših uslova. Prije Balkanskog prvenstva, čiji će organizator biti Karate savez Republike Srpske, odnosno Modriča, učestvovaćemo i na Banzai Kupu u Rumuniji, kao i pripremni turnir u Mađarskoj. Sve su to svojevrsne pripreme za ono što nas očekuje na Svjetskom prvenstvu u Dablinu sredinom godine", zaključio je Živković.

Vjerujemo da će nadležni prepoznati trud modričkih i šamačkih majstora borilačkih vještina i da će ovi uporni ljudi obezbijediti uslove za odlazak na svjetsku smotru najboljih karatista planete.

Za sve one koji su voljni pomoći, možete ih kontaktirati preko FACEBOOK stranice ili na e-mailove: [email protected] i [email protected]

Pratite MONDO.BA SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC