• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Andrija, majstore! Svima nagrade u petak

Autor mondo.rs

Predsednik vlade govorio je u ponedeljak o sistemskim ulaganjima države u sport. Najavio da će svim olimpijcima u petak biti isplaćene nagrade - oko 3 miliona evra.

Izjava srpskog vaterpoliste Andrije Prlainovića o nedovoljnom sistemskom ulaganju države u sport izazvala je veliku pažnju. Dan nakon što je izrečena, oglasili su se i Davor Štefanek i Ivana Španović, koji su u svojim izjavama rekli da su zadovoljni statusom i pomoću nadležnog ministarstva i OKS-a.

U ponedeljak se tim povodom javnosti obratio i Aleksandar Vučić, predsednik vlade, koji je govorio o razvoju sporta, novcu koji država izdvaja u tu svrhu, kao i u uvredama na račun naših olimpijaca - Prlainovića, Davora Štefaneka i Ivane Španović.

"Nemam problem da vodimo debatu na ozbiljan način, mnogi misle da ću od debate da pobegnem, ali imam drugačiji pristup. Hoću da u svakom trenutku zaštitim državu. Da zaštitim vladu tamo gde nije kriva. Tri puta sam vama rekao biće osam medalja. Smejali su se i govorili 'Vidi budalu'. 'Svetski eksperti' su govorili da će ih biti od 0-3"

Predsednik Vlade Srbije najavio je da će svim osvajačima medalja biti isplaćene nagrade do petka - u iznosu od oko tri miliona evra.

"Znate li koliko su dosad čekali vaterpolo reprezentativci? Godinu i po dana. Sad vam kažem da će svim našim olimpijcima u petak biti isplaćen sav novac. Kako mi računamo, biće isplaćeno oko tri miliona evra. Za individualne sportove - nagrade su povećane za 10 miliona dinara, a za kolektivne 5 miliona".

O privatizaciji...

Podvlačeći crtu, Vučić je istakao da u sistemu sporta postoji jedna velika "falinka". Objasnivši je, dodao je da za nju niko nije kriv, a da su možda i svi krivi, uključujući i njega i vladu Srbije.

"... To je činjenica da niko nije za privatizaciju u sportu. Ovde se sve svodi na 'državo daj'. Država je dala, ali ne može više. Da biste imali uvid, od 2000. godine osvojili smo u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama 201 medalju, a u poslednje 2 godine od toga 84 medalje. Dakle - 42 odsto samo u dve godine. Mislite da to može slučajno? Ili su došle generacije baš u svim sportovima?"

Na kritiku vaterpoliste o izostanku sistemskih ulaganja i mera, Vučić je izneo podatke o izdvajanjima države, uz poruku Andriji Prlainoviću, ali i onima koji su vređali njega, kao i Štefaneka i Španovićevu.

"Andrija, ti si genije i jedan od trojice najboljih vaterpolista svih vremena i ne moram da se saglasim sa tobom u svemu. Ali, ne mogu da prihvatim ološ koji ništa ne radi i koji po ceo dan soli pamet i vređa najistaknutije sportiste, jer ne misle što i oni... I to čine najbrutalnijim i ličnim uvredama... U čemu ste vi bre elita? U neradu, u mržnji? Oni su navijali protiv zemlje, protiv reprezentativaca, jer su mislili da je to šansa da pokažu da je neuspešna država"

Vučić je istakao da su svi osvajači medalje u pojedinačnim konkurencijama stipendisti države.

"Ne dam vam da vređate Davora i Ivanu, najbolje u Srbiji, jer vam se ne sviđa što su rekli. Svi koji su dobili medalju u pojedinačnim sportovima, svi svi su stipendisti Republike Srbije. To znači da je Srbija perfektno prepoznala ko je taj što nešto donosi. Svi su stipendisti. To je užasno mali novac, 80-90 hljada, ali to je naša pomoć i država. Taj novac nije namenjen za pripreme, to plaćamo na drugi način. I sad ćete da ih vređate što su izneli svoj stav? Ministar molio jedno od to dvoje da ni slučajno ne izlazi sa svojim stavom i ta osoba je rekla 'Ne pada mi napamet, znam šta je država uradila za mene'"

Objasnivši na koga je mislio pod terminom "ološ", Vučić je dodao:

"Govorio sam da je ološ oni koji su govorili Štefaneku da je đubre, koje treba da baci zlato u blato. To se ne odnosi na novinare. Rekao sam da je ološ onaj koji priča čija je ljubavnica Ivana Španović. Novinare javnog servisa nisam vređao, osim što mislim da je trebalo neku od svojih bogatih dnevnica da izdvoje za te bazene i ništa više. Ološ je i svako ko je napao Andriju. Svako ko napada naše zlatne momke, Davora, Ivanu, Andriju, nego šta je nego ološ, jer to radi iz ličnih razloga. Ima i drugih stvari o kojima bih mogao da govorim, ali neću"



Vučić je još jednom čestitao srpskim olimpijcima uspeh i poručio da su to samo njihovi rezultati, posledica njihovog truda i rada, kao i da zato nije bio ni na jednoj utakmici, manifasticiji, niti na masovnom dočeku.

Govoreći o sistemskim ulaganjima u sport, Vučić je istakao:

"Najpre, želim da kažem da od kada sam predsednik vlade sve nagrade za vrhunski sport su isplaćene i zahvalan sam Viktoru Jeleniću i Aci Šapiću što su bili dovoljno pošteni i fer da iskreno kažu šta o tome misle, iako se ne politički ne slažemo. Sve nagrade su isplaćene u roku od sedam dana, a to nije pitanje odnosa prema sportu, već prema građanima, jer imamo dobro stanje javnih finansija i ništa se ne čeka".

Predsednik vlade otkrio je da je sistemska stvar to što je novac savezima isplaćen u januaru.

"Sredstva koja sportisti dobijaju od Olimpijskog komiteta su naša sredstva, koja daje država. Naše je bilo da obezbedimo novac i to smo uradili. Država je obavezna da finansira savez, a ne klubove".

O gašenju Vojvodine...

Komentarišući gašenje KK Vojvodina Srbijagas, Vučić je rekao:

"Ugašen je klub koji je imao talentovane i divne ljude, sportiste i koji je služio za pranje para jednoj političkoj stranci. KK Vojvodina danas postoji i takmiči se u drugoj ligi srbije. Neću više da govorim, ali imamo zapisnik sednice skupštine KK Vojvodine iz 2011, na kojem nije bilo kvoruma jer nisu stigli ti funkcioneri zato što su imali sastanke u političkoj stranci".

Nabrojavši sistemske promene vlade, Vučić je taksativno naveo:

- "Suštinski i sistemski smo prvi uveli da deca od 6 do 14 godina imaju besplatne preglede reč je o mladim sportistima, a cena tih pregleda je 12 hiljada dinara. To je danas besplatno i siromašna deca mogu da se bave sportom".

- "Uveli smo da svaki sportista koji nije osiguran za vreme nastupa za reprezentaciju mora da bude osiguran od Saveza. Podsetiću na povredu Vanje Udovičića pred London 2012. Dakle,  i to se promenilo. Takođe, funkcioner može da vrši samo jednu funkciju u sportu".

- "Dalje, nijedan savez ili klub ne može da dobije više od 20 odsto novca namenjenog za lokalni sport. To je važno za lokalne samouprave, jer ih tako obavezujemo da ne ulažu samo u fudbal, gde je bilo i pranja novca sa lokalnim moćnicima"

- "Takođe, visina članarina ne sme da bude veća od 10 odsto od prosečne zarade u Republici Srbiji. Time smo zaštitili i privatna lica, da se ne forsiraju deca iz bogatih kuća", rekao je on.

"IZDVOJENO OSAM MILIONA EVRA ZA PRIPREME OLIMPIJACA"

Na temu infrastrukturnih radova, Vučić je predstavio koliko je novca uloženo u tu svrhu.

"Za navedene 42 medalje biće isplaćeno 60 sportista i 28 trenera. Za atletiku 48 miliona, za košarku 70 miliona, za odbojku 35 miliona, za taekvondo 32 miliona, za vaterpolo 119 miliona... Sve u svemu, biće isplaćeno 903,7 miliona dinara i sve do petka. Dalje, preko OKS izdvojili smo osam miliona evra za pripreme olimpijaca i za sve drugo. Možda to nije dovoljno, možda može više, ali bih voleo da mi kažete odakle, a da mi sutra ne kažete 'Podržavamo radnike koji traže veće plate'".

Upitan za visinu nagrada i nacionalnih penzija u odnosu na bogatije zemlje, on je objasnio da budžet za sport još nije dovoljno veliki, ali da je za vrhunski sport izdvojen značajan novac.

"Šta će američkim košarkašima novac, kad niko nema nijedan ugovor manji od 20-25 miliona dolara? Za njih je 40 hiljada dolara ništa, kod nas nije tako. Kod njih to nema smisla, kod nas ima. Ljudi moraju da razumeju da dajemo 40-45.000 za zlatnu medalju, 30 - 35.000 za bronzanu i srebrnu, ali dajemo i više od toga. Dajemo i nacionalnu penziju od 166.000 dinara posle navršene 40. godine i sve u svemu, tako je za svakog sportistu izdvojeno pola miliona evra, bez jednokratne keš naknade. Možda je malo, možda nije dovoljno, ali moja je obaveza da to kažem građanima Srbije".

Vučić je najavio da će srpski predstavnici na sledećim Olimpijskim igrama "napasti" 15 medalja i podsetio na infrastrukturne radove - novu atletsku dvoranu koja je koštala 485 miliona dinara, završetak 5 miliona evra vredne prve faze stadiona u Novom Pazaru i nabavku bazena od 181 milion dinara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC