• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konferencija o stanju sporta u BiH: Svi zabrinuti

Autori mondo.ba Autori Anadolija

U Sarajevu je u srijedu održana konferencija "Finansijski i organizacioni problemi sportskih klubova - kako spriječiti gašenje sporta u BiH" u organizaciji Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici klubova Premijer lige BiH, Olimpijskog komiteta BiH, Nogometnog saveza Federacije BiH, Fudbalskog saveza Republike Srpske, Rukometnog saveza, Sindikata profesionalnih fudbalera i KK Bosna. Od predstavnika državnih i entitetskih institucija vlasti koji su bili pozvani, na konferenciju su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde FBiH, kao i Ministarstva kulture i sporta FBiH.

"U uvodnom obraćanju prisutne su pozdravili predsjednik FS BiH Elvedin Begić i generalni sekretar Jasmin Baković. Begić je između ostalog istakao da današnja konferencija predstavlja korak naprijed u saradnji sportskih struktura i predstavnika vlasti, te izrazio nadu da će ideje iznesene danas dati doprinos rješavanju problema s kojim se sportski klubovi susreću", navodi se u saopštenju FS BiH, a prenosi "Anadolija".

Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH, pozdravio je ideju FS BiH da se organizuje ovakva konferencija i očekuje da se saradnja između sportskih klubova i državnih vlasti podigne na veći nivo s ciljem spašavanja sportskih kolektiva u našoj državi.

Generalni sekretar FS BiH Jasmin Baković je na završetku konferencije istakao da je Savez inicirao ovaj sastanak kao prvi korak ka rješavanju problema u sportu u BiH.

"Možemo biti zadovoljni, jer je pokrenut dijalog i što se razgovaralo o problemima koje opterećuju naše sportske klubove. Promocija države putem sporta je nešto o čemu moramo voditi računa", rekao je Baković.

Na konferenciji su doneseni određeni zaključci nakon razmjene mišljenja i ideja učesnike današnjeg skupa.

"Učesnici konferencije su izrazili zabrinutost zbog stanja u sportu u Bosni i Hercegovini, te da ukoliko izostane podrška države može doći do gašenja sportskih kolektiva i do ozbiljne krize. Svi sportski kolektivi su opredijeljeni da u cijelosti provode i poštuju zakonske propise svih nivoa vlasti, ali u cilju olakšanja poslovanja sportskih kolektiva potrebno je pristupiti aktivnostima na izmjenama i dopunama zakonskih propisa koji regulišu oblasti sporta i status sportskih klubova. U tom smislu prioritetne izmjene i dopune pomenutih propisa bi bile one koje se odnose na finansijsko poslovanje i organizaciju sportskih klubova", navodi se u saopštenju, te se dodaje da je naglašena i potreba za fiskalnim rasterećenjem sportskih klubova, kao i stimulisanjem ulaganja u sport.

"Nosioci aktivnosti na svim ovim izmjenama i dopunama propisa su nadležne državne i entitetske institucije, a učesnici konferencije iz reda sportskih organizacija su spremni da daju puni doprinos u obliku inicijativa i konkretnih prijedloga. U tom smislu se predlaže da postojeća radna grupa imenovana na ranijem sastanku predstavnika FS BiH i klubova PL bude proširena predstavnicima Olimpijskog komiteta. Ova radna grupa bi najkasnije do kraja januara trebalo da inicira promjene zakonskih rješenja, te da kontaktira predstavnike nadležnih ministarstava", dodaje se u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC