• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što politika u BiH ne može, uradio je sport!

Autori mondo.ba Autori Anadolija

"Svi smo skakali od radosti. Sve okolne zemlje su navijale za nas, od Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, kao da smo njihovi", istakao je Miroslav Klepić, selektor u karate reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je nedavno na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu dobila dvoje osvajača medalja - Ivan Klepić je stigao do zlata, a Ivona Ćavar do bronze.

Zanimljivo oboje su iz Karate kluba Neretva iz Mostara. Njihov klupski trener, ujedno i selektor ženske karate reprezentacije BiH, Miroslav Klepić istakao je danas da su u Novom Sadu svi zajedno bili BiH i disali kao jedno, te da se ispostavilo da je ono što politika ne može, postigao sport.

"Kao trener bih podvukao da smo tamo bili BiH i bili smo kao jedno. Ono što ne može politika, sport je postigao. Svi smo skakali od radosti. Sve okolne zemlje su navijale za nas, od Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, kao da smo njihovi. Do toga je došlo kada se vidjelo da među nama vlada jedinstvo i da smo jedan tim. Bilo je tako lijepo biti u toj dvorani i biti BiH, da je to nestvarno", naglasio je Miroslav Klepić.

Dodao je da oba osvajača medalja sa EP imaju još dosta prostora za napredak, te da je njihov zajednički cilj plasman na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju, i ne samo to, nego i prva olimpijska medalja za BiH.

"Denis Muhović i ja već šest godina radimo zajedno kao selektori. Pronašli smo kompromis, iako ponekad ne mislimo isto. Cilj je ostvaren, BiH je uzela dvije medalje. Igrom slučaja su ovog puta to takmičari iz Neretve. Meni je žao što nismo uzeli još medalja. Od četiri kandidata dva su uzela medalje što je vrhunski. Cilj nam je da imamo još više kandidata za medalje. Trenutno je četiri, ali nadam se da ćemo sljedeće godine povećati za još dva kandidata. Nama je cilj doći i osvojiti medalju na velikom takmičenju, ne tražimo razloge zbog čega da je ne uzmemo", kazao je Klepić.

On je još istakao podatak da u Novom Sadu jedna Njemačka nije osvojila niti jednu medalju, a da je BiH stigla do dvije, te da je iza sebe ostavila mnoge karate velesile.

Ivan Klepić je kazao da je presudan bio trijumf u prvom kolu protiv njemačkog takmičara, koji je u Novi Sada stigao kao prvi na svjetskoj rang listi i važio je za velikog favorita. Po njemu to je bio nagovještaj da će se nešto lijepo dogoditi.

"Moje oduševljenje je bilo nemjerljivo u tom trenutku, kao i oduševljenje mojih kolega u reprezentaciji. Svi su doživjeli taj rezultat kao lični i želim se zahvaliti svima, kao i selektoru Denisu Muhoviću, ali i mom trener Miroslavu Klepiću", rekao je evropski šampion u teškoj kategoriji.

Njegov naredni cilj je ispunjenje olimpijske norme, koju će biti teško izboriti kroz kvalifikacione turnire.

"Kvalifikacije počinju u drugom dijelu ove godine. Biće određeni turniri Svjetske lige, te mislim kontinentalno i Svjetsko prvenstvo sljedeće godine da će ulaziti u kvalifikacije za ostvarenje norme. Mislim će biti posebna rang lista koja će odrediti predstavnike na Olimpijskim igrama. Realno je očekivati, ali biće zaista teško ispuniti normu. Ali, ja ću nastojati raditi dalje, još jače i još više, te ispuniti neki svoj san, ali i san BiH da donesem prvu olimpijsku medalju", optimista je Ivan Klepić.

Ivona Ćavar je nakon broznane medalje na Svjetskom prvenstvu prije godinu i po u Lincu, u Novom Sadu stigla do istog odličja na EP.

"Što se tiče samog Evropskog prvenstva, prezadovoljna sam ostvarenim rezultatom. Ova je medalja došla kao nadopuna svjetskoj od prije godinu i po. U kvalifikacijama se zakomplikovalo, jer sam izgubila u prvom meču od Azerbejdžanke. Ali, ona je srećom prošla u finale i povukla me u repasaž, gdje sam pobijedila četiri meča i osvojila bronzu", poručila je Ćavar i nastavila:

"Ostvarili smo na neki način istorijski rezultat, Ivan i ja. Zahvaljujemo se treneru Klepiću, selektoru Muhoviću i svim članovima reprezentacije. Prvo takmičenje koje nas čeka je Svjetska premijera liga u Istanbula, ali je fokus na Svjetskom prvenstvu u Madridu krajem godine. Želim u najmanju ruku odbraniti bronzu, ali i plasirati se u finale, a najviši cilj je plasman na Olimpijadu."

Selektoru muške bh. reprezentacije, koji je svojevremeno takođe bio evropski šampion iz 2002. godine, Muhović nije krio oduševljenje rezultatima koji su postignuti u Novom Sadu.

"Zadovoljstvo je veliko. Ovo je jedan veoma veliki rezultat za BiH, ne prvi, ali jedan od najvažnijih rezultata. Od kada je karate sport doživio ujedinjenje na svim nivoima savez funkcioniše jako dobro. SKK Neretva napravio je istorijski rezultat za BiH, a to nije slučajno. To je plod sistematskog ulaganja pojedinaca i entuzijasta koji su spremni dati sve da ostvare ovakve rezultate. Veliko hvala Miroslavu Klepiću, koji nosi sve to na sebi. Pored rada sa svim selekcijama izdvaja velika sredstva za nastupe na takmičenjima. Iza ovih rezultata je jako puno rada, truda i ulaganja", naglasio je Muhović.

Nekadašnji karate as kazao je i da je vrijedno spomenuti kako je Klepić bio najbolji takmičar Evropskog prvenstva, jer je u teškoj kategoriji "pomeo" sve protivnike, te pokazao vrhunsku formu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC