• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Regionalni savezi: Skupština nelegalna!

Autor mondo.ba

Rukometni savez RS, te regionalni rukometni savezi Banjaluka, Bijeljina i Prijedor oglasili se saopštenjima povodom sjednice Skupštine Rukometnog saveza RS, koja je u subotu održana u Doboju, smatrajući da je nelegalna.

 Skupština Rukometnog saveza RS nelegalna tvrde Regionalni savezi Banjaluka, Prijedor i Bijeljina Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Na sjednici Skupštine Rukometnog saveza Republike Srpske, koja je u subotu održana u Doboju, za novog predsjednika izabran je Marinko Umičević.

Ipak, članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza RS (RS RS) tvrde da ova Skupština nije bila legalna, nakon čega su se oglasili saopštenjem koje prenosimo u cjelini.

"'Skupština RS RS', održana u Doboju 16. juna 2018. godine, za UO RS RS nelegalana, vanstatutarna i sazvana mimo svih propisanih procedura predviđenih Statutom Rukometnog saveza Republike Srpske (u daljem takstu; RS RS), te je pravno neobavezujujća za sve članove RS RS.

Predsjednik Skupštine RS RS je, ponovo, samoinicijativno zabilazeći organe RS RS, potpredsjednika Skupštine RS RS i Upravni odbor RS RS, član 21. stav 2 kao i v.d. generalnog sekretara, član 31 alineja 4 grubo prekršio Statut RS RS.

Djelujući protivno Statutu RS RS, doveo je u zabludu sve članove Rukometnog saveza Republike Srpske, nepotrebno polarizujući rukometne radnike na 'ove' i 'one', što nije u interesu rukometa ali i sporta uopšte. RS RS ne ulazeći u to, čije želje i ambicije Predsjednik Skupštine RS RS pokušava na ovaj način da ispuni još jednom podsjećamo sportsku javnost da ćemo uvijek 'stisnuti ruku' legalno izabranim predstavnicima RS RS, ali u fer i korektnoj borbi, borbi mišljenja u skladu sa normativnim aktima RS RS a ne 'borbi' pritisaka i mnogo čega još...

Napominjemo da je RS RS 14. juna 2018. godine zvanično upoznao, sa vanstatutarnim aktivnostima Predsjednika Skupštine RS RS, Ministarstvo porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske kao i republičku upravu za inspekcijske poslove Republike Srpske, te da očekujemo da isti zauzmu zvaničan stav po pitanju 'Skupštine RS RS' koja je 'sazvana i održana', u Doboju 16. juna 2018. godine, protivno noramtivnim aktima RS RS.

Želimo da upoznamo rukometnu i svu sportsku javnost da pojedini 'reformatori i spasioci' RS RS su još uvijek zvanično članovi UO RS RS i IO RS BiH.

Javno pitamo, zašto se proteklih godina ti isti 'reformatori i spacioci' RS RS nisu angažovali i radili u cilju unapređenja rukometa Republike Srpske već su svoje pozicije u RS RS i RS BiH koristili, isključivo, za ostvarivanje svojih ličnih ambivicija i ciljeva kao i ciljeva i ambicija svojih klubova. Kako su pojedini 'reformatori i spasioci' RS RS, rukovodili svojim klubovima, najbolje govore rezultati pojedinih klubova.

Upravni odbor Rukometnog saveza Republike Srpske na 27. Sjednici održanoj 12. juna 2018. godine zajedno sa potpredsjednikom Skupštine RS RS, a u skaldu sa Statutuom RS RS, zakazao je nastavak izborne Skupštine RS RS za 30. jun 2018. o čemu su obaviješteni svi klubovi i udruženja RS RS u skladu sa Statutom RS RS i Poslovnikom o radu Skupštine RS RS, 15 dana ranije", navodi se u saopštenju.

Takođe, i regionalni rukometni savezi Banjaluka, Bijeljina i Prijedor oglasili su se saopštenjima.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

"Razočarano smo konstatovali informaciju da su 'rukometni radnici' održali nelegalnu i nelegitimnu 'Skupštinu RS RS' bez prisustva generalnog sekretara RS RS čija je isključiva Statutarna nadležnost da štiti Statutarno i zakonito funkcionisanje i djelovanje organa i tijela RSRS, te potpredsjednice Skupštine RS RS.

RRS Banjaluka zahtijeva da se izbor najvišeg rukovodstva Saveza obavi u skladu sa Statutom, te da se izvrši izbor onih kandidata koji imaju podršku dvije trećine rukometnih klubova. RRS Banjaluka nije i neće učestvovati na bilo kojoj Skupštini koja se ne održava u skladu sa Statutom, te odluke koje je donijela nelegalna Skupština smatra ništavnim i neobavezujućim.

Nejasna nam je borba za pozicije nepoštivajući ni Statut ni pozitivne zakonske propise, praveći sukobe između sportskih kolektiva. Postavljamo pitanje, čemu je bila potreba da se na ovaj način degradira ionako srozan ugled rukometa kao najtrofejnijeg sporta, a sve zarad ličnih interesa pojedinaca koji zloupotrebljavajući političko djelovanje i angažovanje obavljajući kao izabrani predstavnici odborničke mandate u skupštinama gradova, funkcije zamjenika gradonačelnika, savjetnika predsjednika Republike vrše pritiske na sportske radnike dovodeći ih u zabludu, kršeći pri tome Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, o čemu ćemo obavijestiti Narodnu Skupštinu Republike Srpske i za to nadležnu komisiju.

Mišljenja smo da politici nije mjesto u sportu, a samo saznanje o trenutnom stanju rukometnog sporta daje nam za pravo. Borbu za rukomet, zakon boljeg, a ne 'jačeg' smo spremni da nastavimo i pred pravosudnim organima.

Ovim putem vas obavještavam da navedeni poziv nije poslat i Skupština nije sazvana u skladu sa Statutom RS RS.

Prethodnim radnjama se grubo krši važeći Statut Rukometnog savez Republike Srpske i odluke donesene na takav način nisu ni za koga obavezujuće. Ovim putem vas obavještavamo da je i Republička uprava za inspekcijske poslove svojim aktom broj i datum veze donijela rješenje za zaključkom da je shodno članu 21. stav 2. Statuta propisano da sjednice Skupštine saziva i priprema Upravni odbor u dogovoru sa predsjednikom i da Upravni odbor ako ocijeni za potrebu može sazvati vanrednu sjednicu Skupštine.

S obzirom na prethodno vidljivo je da je predsjednik Skupštine postupio suprotno odredbama Statuta i da je Skupštine održana u Doboju 16. juna 2018. nelegalna, neligitimna i neobavezujuća, jer u cjelosti nije poštivan član 21. Statuta RS RS, te da je Upravni odbor RS RS u Derventi u utorak 12. juna 2018. godine donio zvaničnu i Statutarnu odluku o datumu, mjestu i vremenu nastavka održvanja Skupštine.

Shodno prethodnom, tražimo od klubova poštivanje zakona i Statuta te da postupe po odluci Upravnog odbora i uzmu učešće u zvanično po Statutu zakazanoj sjednici Skupštine dana 30. juna 2018. godine u Banjaluci.

Od Ministarstva za porodicu, omladinu i sport, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove, tražimo hitno djelovanje jer ćemo i onako srozan ugled rukometnog sporta još više srozati, a to nije u opštem interesu", saopšteno je iz Regionalnog rukometnog saveza Banjaluka potpisano od strane predsjednika Željka Jošića.

Slična poruka stiže i iz Semberije.

"Sa velikim razočaranjem smo konstatovali informaciju da su rukometni radnici održali 'Skupštinu RS RS' bez prisustva generalnog sekretara RS RS, osam članova upravnog odbora RS RS, potpredsjednice Skupštine RS RS kao i tri regionalna saveza koji na ovoj takozvanoj Skupštini RS RS nisu imali zvanične kandidate.

RRS Bijeljini apeluje na sve koji vole rukomet da se izbor najvišeg rukovodstva Saveza obavi u skladu sa Statutom te da pobijede oni koji imaju podršku većine rukometnih klubova, a ne oni koji dobiju punomoći tokom zajsedanja navodne Skupštine.

RRS Bijeljina za petak 22. jun 2018. godine zakazuje prošireni Upravni odbor, na kojoj će biti pozvani svi članovi RRS Bijeljina i na tom sastanku ćemo pokrenuti pitanje odgovornosti ljudi koji su na bilo koji način narušili integritet RRS Bijeljina. Radi bolje slike javnosti želimo da istaknemo da RRS Bijeljina nije učestvovala na takozvanoj 'Skupštini RSRS' te odluke sa iste smatraju ništavnim. Borbu za rukomet, zakon boljeg, a ne 'jačeg' smo spremni da nastavimo i pred pravosudnim organima", piše u saopštenju Regionalnog Rukometnog saveza Bijeljina.

Iz prijedorskog Regionalnog saveza stiže saopštenje potpisano od strane predsjednika UO Nade Đaković.

"Regionalni rukometni savez Prijedor je 15. juna 2018. održao sjednicu UO. Pod tačkom dnevnog reda broj 3 je bilo zauzimanje stavova u vezi zakazanih skupština RSRS za 16. jun i 30. jun 2018.

Klubovi ORK Prijedor, RK Srednjoškolac i RK Kozara su dostavili identične prijedloge za organe i tijela RS RS, a svoje prijedloge nisu dostavili ŽRK Mira, ŽRK Knezopoljka i ŽRK Dubica.

Predstavnik ŽRK Dubica je izjavio da predstavnici kluba ne žele da budu kandidati za bilo koju funkciju u RS RS i RS BiH.

Upravni odbor nakon diskusije nije zauzeo stav po ovoj tački dnevnog reda, tj. nije usaglasio imena kandidata za organe i tijela RS RS za skupštinu RS RS, te stoga prijedlozi sa kojim se pojavljuju u dokumentu predsjednika Skupštine nisu usvojeni i nisu zvanično prijedlog Regionalnog rukometnog saveza Prijedor."

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC