• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sampras uhvaćen, sledi Nadal: Opet je NAJJAČI!

Autor mondo.rs

Dve godine trajala je kriza budućeg najboljeg tenisera svih vremena, a onda Vimbldon, pa US open!

Jedan je dobio sva četiri gren slem meča, drugi oba olimpijska duela.

Ali, uprkos bogatoj istoriji započetoj još 2007. baš u Njujorku, nikada ih nismo gledali u "mejdžor" finalu. Došao je i trenutak za to! Na najvećem stadionu u svetu tenisa, "Artur Ešu", u toku je poslednji meč na 138. US openu:

Trajalo je samo tri seta: (6) Novak Đoković - (3) Huan Martin Del Potro 6:3, 7:6 (7:4), 6:3!

Ovaj meč prate milioni širom sveta, a jedan od najpolularnijih fudbalera sveta Zlatan Ibrahimović ne krije za koga navija...



Nije bilo brejk lopti, samo jedan "đus" na Đokovićev servis pri rezultatu 1:1, a kada je Argentinac došao u prvu od dve "crvene" zone za onog ko "prati" vođstvo protivnika - popustio je! Novak je na 4:3 osetio "da je trenutak", napao je servis rivala ritern udarcima koji su padali pod noge dvometraša iz Argentine, potom, realizovao prvu i jedinu brejk loptu u setu iz 19. udarca u razmeni za 6:3, 1:0.

Iako voli da servira prvi u setu, osetio je Novak da ima šansu i kao "pratilac" na startu drugog najviše zbog načina na koji je Argentinac podlegao pritisku kada se lomilo pre toga i bio je u pravu. Dve brejk šanse na 0:0 nije, ali prvu na 1:1 jeste iskoristio i potom uz dva vinera potvrdio prednost za 3:1, ali...

Bio je to trenutak kada je naš as prvi put ostao bez prvog servisa od starta finala, Del Potro je to osetio i pronašao oružje koje mu je donelo sve podvige u karijeri, tako da je Beograđanin pri rezultatu 3:4 morao 20 minuta da se "čupa" iz krize sprečavajući "dupli" brejk rivala i izvesno izjednačenje u setovima... što mu je uz tri spašene brejk lopte za 3:5 i uspelo.

Od tog trenutka, stvari su se vratile u egal, a veliki šampion pokazao da to nije postao slučajno kada je pri rezultatu 3:4 u taj-brejku odigrao četiri hrabra, tačna i ofanzivna poena za potpuni preokret - 7:6 (7:4), 2:0.

Ukoliko se od ovoga oporavi, Delpo će moći da kaže da je priredio jedno od najvećih čuda u istoriji tenisa.



Nakon što su u noći između petka i subote savladali (21) Keija Nišikorija, odnosno aktuelnog šampiona (1) Rafaela Nadala, dvojica velikih rivala i prijatelja zakazala su 19. međusobni okršaj u kojima je skor 14:4 u korist našeg asa. Dve večeri kasnije, došao je red na verovatno najvažniji njihov duel do sada: Srbin će igrati za treću, a Argentinac drugu titulu na "Flašing Medouzu".

***

sve Novakove gren slem titule

Australijan open: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016
Rolan Garos: 2016
Vimbldon: 2011, 2014, 2015, 2018
US open: 2011, 2015

***  





titule/finala gren slema

20/30 Rodžer Federer

17/24 Rafael Nadal

14/18 Pit Sampras

13/23 Novak Đoković*

Novak je izgubio prva dva finala u Njujorku, 2007. od Rodžera Federera 6:7, 6:7, 4:6, a 2010. od Rafaela Nadala 4:6, 7:5, 4:6, 2:6, sa bi naredne sezone uzvratio Nadalu u reprizi finala 6:2, 6:4, 6:7, 6:1. Međutim, usledila su još dva poraza u naredne dve godine: 2012. nadigrao ga je Endi Marej 6:7, 5:7, 6:2, 6:3, 2:6, a 2013. opet Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 1:6. Priliku da se revanšira Federeru za 2007. dobio je 2015 i iskoristio je u četiri seta 6:4, 5:7, 6:4, 6:4, a onda doživeo jedan od najneprijatnijih poraza u karijeri kada ga je u finalu nadigrao Sten Vavrinka 7:6, 4:6, 5:7, 3:6.


Anketa

Koliki su Đokovićevi dometi na US Openu?

  • Gubi u polufinalu

    2.72% (4)

  • Gubi u finalu

    1.36% (2)

  • Osvaja trofej

    95.92% (141)

Koliki su Đokovićevi dometi na US Openu?

Rezultati


Pratićemo finale UŽIVO, ostanite uz Mondo!

Iz minuta u minut:

TREĆI SET

5:3 (BREJK) - Ovo je bilo bitno! Dvadeset minuta trajala je Đokovićeva borba u drugom setu da zaustavi nalet "gauča" i spreči dva brejka u nizu, ovog puta uradio je to rutinski, deluje da se ne radi ni o kakvoj krizi... Kao i u prvom setu, suočen sa prvom "crvenom zonom", Delpo je popustio. Odigrao je "statement" poen za 15:0, dominirao iz forhenda, a onda doživeo da mu Novak uzvrati dva puta istom merom i... kao i mnogo puta do sada... napravi duplu servis grešku, što je za igrača kao što je naš as bio jasan znak da se rivalu stegla ruka. U novoj dugoj razmeni, Argentinac je prvi popustio - Đoković servira za 14. gren slem titulu.

3:3 (RIBREJK) - Gem loptu imao je Novak nakon što je odigrao maestralan poen na 30:30, ali je naglo stao i propustio priliku da potvrdi brejk iz prethodnog gema, možda i reši meč... Verovatno svestan da neće imati još mnogo šansi da se vrati, ili bar produži meč, Argentinac je opustio ruku, poslao dva-tri nezgodna ritern udarca i zaradio novi egal u trećem setu. Novak nije uspeo da uzvrati još jednim "ribrejkom", tako da ćemo nastaviti dalje "od nule".

3:1 (BREJK) - Osetio je, bio je u pravu, zaradio je! Nakon što je opet lako upisao svoj gem na semafor za 2:1, Đoković je pri 40:40 odigrao najbolji poen ove godine u Njujorku, a možda i "šire" od toga, iz potpune defanzive, sabijen uza zid tribine uspeo je da vrati dva Del Potrova smeča i onda pošalje nestvarnu bekhend dijagonalu za brejk loptu! Aplaudirali su i oni koji navijaju protiv njega, dok je Argentinac spuštao glavu u neverici i potom popustio u prvom narednom poenu.

1:1 - Svako svoj gem, sigurno, staloženo.

DRUGI SET (7:6)



7:5 (SET) - Majstore! Serija mini brejkova na startu taj-brejka značila je samo jedno - napad Đokovića kada bude bilo najvažnije, a najvažnije je bilo na 3:4 kada je Novak odigrao neke od najboljih poena ove godine u Njujorku i uz četiri u nizu poveo 2:0 u setovima.

6:6 (TAJ-BREJK) - Ako su prethodna dva Novakova servis gema potvrda izlaska iz krize u kojoj je izgubio brejk prednosti sa starta seta i nekako izbegao pad na brejk zaostatka odmah potom, onda se to dogodilo u pravom trenutku! "Sa nulom", za taj-brejk drugog seta. 'Ajmo!

5:6 - Od kada je na 3:1 za Đokovića "pronašao" svoje najjače oružje, Del Potro nije prestao da ga koristi. Novak, kao i ceo svet tenisa, znao je pred ovo finale da je Argentinac izgubio samo sedam servis gemova na putu do finala i da će biti jako teško ako počne da šalje "gromove" sa druge strane mreže, što je počelo da se događa u drugom satu velikog finala - jedan poen izgubio je dvometraš na putu do vođstva od 5:6, tako da će Beograđanin morati drugi put da se suoči sa potencijalnih 1:1 u setovima. 

5:5
- Posle najdužeg, kako to obično biva, došao je i jedan od najkraćih gemova u meču. Del Potra nije napustio servis posle 20 minuta "lemanja" sa rivalom u prethodnom gemu, tako da će Đoković morati da servira za ostanak u drugom setu. Prvi put u finalu naš as suočava se sa takvim izazovom. Novakov odgovor bio je konkretan: nakon 20 potrošenih za 4:4, za 5:5 bilo mu je potrebno samo dva minuta i jedan izgubljen poen.

4:4 - Najduži gem ove godine na US openu - 20 minuta bespoštedne borbe i izjednačenje, đavolski važno izjednačenje nakon što je Đoković uspeo da se izbori sa tri brejk lopte rivala i izbegne drugi uzastopni brejk iako je jasno da u ovom periodu meča Argentinac ima momentum, ima više samopouzdanja, ima više sigurnosti u svoje udarce. Ali, mentalna snaga najdominantnijeg igrača na ATP turu u poslednjih sedam godina došla je do izražaja, naročito u trenucima kada se i publika glasno uključila nakon nekoliko spektakularnih poena!

3:4 - Prvi put od početka finala (osim kratko kod 0:1 na startu drugog seta) Delpo ima prednost i sada je na Đokoviću da odgovori na ovaj iznenadni nalet inspiracije s druge strane mreže.

3:3 (RIBREJK) - Sve što je šampionu iz 2009. bilo potrebno je lako osvojen gem na svoj servis i to mu je, manje-više, uspelo iz drugog pokušaja. Ono što mu je potom bilo neophodno je da stigne bar do brejk lopte. Kada je stigao - poentirao je! Prvi put od starta meča, Đoković je imao više promašenih nego ubačenih prvih servisa i Argentinac je to prepoznao, opustio ruku iz "svog" forhenda i poravnao rezultat na polovini drugog seta.

3:1 (BREJK) - Što nije u prvom iz dva pokušaja, jeste u drugom servis gemu rivala iz prvog pokušaja. Novak očigledno oseća da se Huanovo samopouzdanje urušava pred 23.000 svedoka i nastavlja ritern udarcima da cepa skriptu koju je Del Potro pripremio za ovo finale. Kada je na 30:40 njegov rival promašio prvi servis, vrata su bila širom otvorena i to je Srbin iskoristio - viner za 2:1 i servis. Jedan poen osvojio je Del Potro u pokušaju da iz prve brejk lopte na meču stigne i do "ribrejka".

1:1 - Novak voli kada servira prvi u setu, o čemu svedoči i prethodni rešen u njegovom prepoznatljivom stilu, ali ovog puta nije imao ništa protiv da ritern udarcima nastavi da "ruši" Del Potrovo samopouzdanje. Umalo je uspeo! Dve brejk lopte imao je naš as na startu drugog seta i mnogo energije i preciznosti bilo je potrebno Argentincu da to ne dozvoli. Posle propuštene šanse za četvrti gem u nizu, u maniru velikog šampiona rutinski je osvojio svoj gem i podelio dva vinera publici sa skupim ulaznicama za izjednačenje.

PRVI SET (6:3)


6:3 (SET) - To je Novak! Kao i mnogo puta do sada u najvažnijim mečevima, sve što mu je bilo potrebno je da servira prvi i da servira dobro. To što je u prva tri gema na servis rivala osvojio samo tri poena nije značilo ništa drugo osim pripreme za "onaj" gem kada je pritisak daleko veći nego do tada - oduzeo je servis Del Potru u osmom i "galantno" potvrdio brejk u devetom gemu za 6:3 posle 43 minuta naizgled neizvesnog tenisa.

5:3 (BREJK) - Prva "nula" za Del Potra na Novakov servis. Argentinac je bio impresivan do sada kada je servirao, a Srbin mu se u tome pridružio sredinom prvog seta. "Ulaze" prvi servisi i odmah je sve lakše. Za Novaka, naravno! I sve suprotno za Huana. U prvom od dva "crvena" gema u tenisu, za igrača koji "prati" vođstvo rivala, De Potro je odmah podlegao pritisku. Na 40:30 za njega. Đoković je rešio da pokuša, preuzeo inicijativu i vinerom izborio "đus", potom poslao još jednu bombu za prvu brejk loptu na meču i onda ukrotio grom iz servisa, zbunio rivala, uveo poen u dugu razmenu i uz 19. udarca isforsirao grešku na drugoj strani terena. Brejk!

3:3 - Na dva efektno osvojena gema Del Potra na svoj servis, Đoković je odgovorio iz trećeg pokušaja: viner, viner, neiznuđena greška rivala... Deluje kao da je naš as počeo da "crta po terenu", to su dobri znaci, ali i dalje je Argentinac previše siguran na svoj servis. Iako svaki put pod pritiskom usled vođstva protivnika, dvometraš iz Tandila u tri izazova nije popustio. Nije bio ni blizu - 3:3 uz dva izgubljena poena na svoj servis.

2:2 - Brzih 0:30, pa Del Potrov napad forhendom za izjednačenje 40:40, ali drugi servis gem našeg tenisera nije doneo i brejk šansu jer je publika u tim trenucima videla TV forhend Đokovića za prednost i servis-viner za novu promenu strana. Bilo je problema, ali i pravog odgovora kada je postalo gusto. Za sada, Argentinac mnogo lakše rešava svoje servis gemove: u prvom nije izgubio poen, u drugom jeste - jedan.

1:1 - Počelo je oštro, uz nekoliko zahtevnih razmena, a završeno Novakovim vinerom na 40:30 za prvi upisan gem i prvu razmenu strana. Del Potro je forhendima sa osnovne linije u svom prvom servis gemu naterao Novaka na dve greške i potom brzo izjednačio. Sigurna obojica na startu.

22:20 - POČELO JE, NOVAK SERVIRA PRVI!

22:14 - Đoković u finale ulazi sa skorom 2-5 u periodu od 2007. do 2016. godine.

22:09 - Del Potro je u karijeri imao jedno gren slem finale u kom je 2009, upravo u Njujorku, zaustavio petogodišnju strahovladu Rodžera Federera u nezaboravnom meču 3:6, 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:4), 6:2. Potom, usledili su veliki problemi i operacije desnog, pa levog zgloba šake, što je uz lakat deo tela koji trpi najveća opterećenja kod tenisera.

22:06 - Posle plasmana u drugo uzastopno gren slem finale, a nakon dve godine mučenja sa povredama i drugim problemima, Novak je bio prilično emotivan i poslao je jaku poruku na društvenim mrežama.

22:04 - Najava muškog finala nekako je ostala u senci neprijatnih odjeka ženskog, u kom je ispisana istorija, ali i zabeležena veoma neprijatna serija događaja.

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

MA LAKO OSVOJITI US OPEN KAD NE IGRAŠ NI FEDEREROM NADALOM I MAREJOM

Tica

O kako je lijepo biti Srbin večeras zahvaljujući Novaku Djokoviću to Nole samo napred

DRENA

Osvaja Trofej Đoković

DRENA

Pobjedu Đokoviću

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC