• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skandinavska bitka za prvo svjetsko zlato!

Autor mondo.ba

Budite uz MONDO od 17.30 i saznajte ko će naslijediti Francusku na tronu, te osvojiti prvo zlato na svjetskim rukometnim prvenstvima, Danska ili Norveška.

Novi svjetski rukometni šampion biće krunisan večeras u danskom Herningu, gdje će se Danska i Norveška od 17.30 časova boriti za prvu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima.

Poslije 18 dana velikih borbi na tlu Njemačke i Danske, biće poznato ko će na tronu naslijediti dosadašnjeg svjetskog vladara Francusku, odnosno da li će zlato ostati na mjestu gdje je i nastao rukomet krajem 19. vijeka, ili će otići na krajnji sjever Starog kontinenta.

Anketa

Ko će slaviti u finalu Svjetskog prvenstva u rukometu?

  • Danska

    63.89% (23)

  • Norveška

    36.11% (13)

Ko će slaviti u finalu Svjetskog prvenstva u rukometu?

Rezultati

Skandinavsko finale donosi sudar dvije selekcije koje su i ranije igrale finala SP, ali nisu uspjele da slave u najvažnijoj utakmici.

Norvežani su prvi, i do sada jedini meč za trofej igrali 2017. godine, ali su tada već pomenuti Francuzi, predvođeni sjajnim Nikolom Karabatićem, bili ubjedljivi i slavili 33:26, te tako "vikinzima" ostavili utješnu srebrnu medalju, inače prvo odličje za njih na najvećim svjetskim rukometnim smotrama.

Selekcija sa sjevera Evrope okončala je san jednog domaćina, Njemačke, savladavši je u Hamburgu u petak 31:25, u polufinalnom susretu.

Može li tim Kristijana Bergea sada napraviti još jedan podvig?

Danska, koja je do borbe za zlato stigla preko dosadašnjeg šampiona Francuske (38:30), tri se puta do sada našla u finalu, a prvi put desilo se to 1967. u Švedskoj, kada je domaćin postao svjetski prvak.

Oba današnja meča možete gledati u direktnim TV prenosima na Areni Sport 1.

Tri igrača iz današnjeg tima, golman Niklas Landin, lijevi bek Mikel Hansen i srednji bek Razmus Lauge, bili su na terenu 2011. godine, kada je finalni susret u švedskom Malmeu otišao u produžetke, da bi nakon dodatnog vremena zlato pripalo Francuzima (37:35).

Dvije godine kasnije, Španija je pred svojom publikom u Barseloni bila dominantna i trijumfom 35:19 Dance drugo svjetsko prvenstvo u nizu ostavila bez zlata.

Norvežani imaju priliku da osvoje svoje prvo zlato na velikim takmičenjima, dok Dancima u vitrinama nedostaje samo svjetska titula.

Na evropskim prvenstvima 2008. i 2012. bili su najbolji, da bi 2016. godine osvojili zlato i na Olimpijskim igrama.

Posljednji put kada su se na svom terenu borili za najsjajnije odličje bilo je na EURU 2014. godine, ali su i tada Francuzima morali da čestitaju na pobjedi.

Večerašnji rivali već su odmjerili snage na tekućem prvenstvu Svijeta.

U posljednjem kolu preliminarne faze, u grupi C, Danska je tada slavila 30:26, što je Norvežanima bio jedini dosadašnji neuspjeh. S druge strane, izabranici Nikolaja Jakobsena jedina su neporažena selekcija na SP, sa svih devet pobjeda.

Danska trenutno ima i prvog strijelca turnira - Mikela Hansena, sa 65 golova, dok je kod Norvežana najefikasniji do sada bio Magnus Jondal, koji je 50 puta bio strijelac.

Norvežani imaju najbolje rangiranog golmana. Espen Kristensen sa 39 odsto uspješnosti (47/120) prvo je ime na SP, a nijansu lošiji od njega je danski čuvar mreže Niklas Landin Jakobsen, sa 38 odsto odbranjenih šuteva (72/192).

MEČ ZA TREĆE MJESTO

Njemačka i Francuska sigurno su očekivale više od Svjetskog prvenstva, ali će na kraju morati da se zadovolje borbom za bronzanu medalju.

Od 14.30, takođe u Herningu, igraće za utješno treće mjesto, koje bi im donijelo kakvu-takvu satisfakciju nakon razočaravajućih nastupa u polufinalu.

Francuzi su do sada četiri puta igrali za utješnu medalju, te izgubili samo jednom (2007). Od tada su četiri puta bili prvaci svijeta, a jedino je Španija 2013. uspjela da ih zbaci sa trona.

Njemačka, od zlatne medalje 2007. pred svojim navijačima, nije imala previše uspjeha, tako da se nada da će sada stići bar do bronze (druge na SP, poslije one iz 1958. godine), koja bi bila druga u posljednje tri godine za ovaj tim, nakon trećeg mjesta na Olimpijskim igrama 2016. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC