• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prečka uz sirenu, Srbija nekako otišla na EURO!

Autor mondo.rs

Vreme je već isteklo u SPENS-u kada je Šmit izvodio "slobodan udarac" i preko "živog zida" pogodio prečku našeg gola. Da je bio precizan...

 Prečka uz sirenu, Srbija nekako otišla na EURO! Izvor: MN PRESS

Rukometna reprezentacija Srbije obezbedila je plasman na Evropsko prvenstvo golom Nemanje Zelenovića na 21 sekund pre kraja kvalifikacija u kojima naš tim nije imao pobedu posle prve četiri utakmice u Grupi 2!

U poslednje dve, "orlovi" su u četvrtak ostvarili prvenac u "pobedi ili idi kući" utakmici sa Belgijom u Levenu i potom onda zaigrali na "sve ili ništa" ovog vrelog nedeljnog popodneva u Novom Sadu protiv Švajcarske, znajući da ih pobeda od šest razlike sigurno vodi u Austriju, Švedsku i Norvešku, a da će najverovatnije biti dovoljna i minimalna...

Punih 50 minuta mukotrpno su radili rukometaši selektora Nenada Peruničića za vođstvo od 29:24, što je bio konačan rezultat oktobarskog duela ova dva tima u Cugu, svega tri "žute" minute bile su dovoljne našem timu da baci pod noge sav trud u kvalifikacijama i dopusti rivalu vođstvo od 30:31, pa da onda kroz dramu u poslednja dva minuta zahvaljujući levorukim "bombarderima" Nikoli Crnoglavcu i Nemanji Zelenoviću, nekako, izbori odlazak na EURO.

Pred oko 5.000 navijača u SPENS-u: Srbija - Švajcarska 32:31 (19:17)!

Ali, Zelenovićev pogodak posle Peruničićevog tajm-auta na 46 sekundi do kraja i očajne akcije našeg tima, uprkos tome što smo imali dva igrača više u polju, nije bio kraj drame u proključaloj dvorani. 

Mihael Suter takođe je zatražio minut odmora, ali je njegov tim uspeo "samo" da izbori deveterac za preostalih 20-ak sekundi igre. "Samo", jer...

Vreme je već bilo isteklo kada je Endiju Šmitu sa obezbeđenim plasmanom na Evropsko prvenstvo ostalo da izvede "slobodan udarac" sa udaljenosti od devet metara i to preko grupe dvometraša visoko podignutih ruku, koje je u "živom zidu" postavio Dejan Milosavljev.

EMOTIVNA KONFERENCIJA: SELEKTORE, ZAŠTO SE NE SMEJETE?

Kada se sve sabere, Peruničićev podmlađeni sastav našao se među četiri bolja trećeplasirana tima najviše zahvaljujući bodu osvojenom protiv Hrvatske prošlog marta u Beogradu.

U tom trenutku niko u dvorani, Novom Sadu, Srbiji i Evropi nije mogao da zna da bi i remi bio dovoljan "orlovima" za četvro mesto na tabeli osam trećeplasiranih timova u kvalifikacijama, jer je odlučivao bukvalno svaki gol na terenima širom kontinenta.

Ispostavilo se da je 35-godišnji Švajcarac pogodio PREČKU!

Kada su rezultati kompletirani saznali smo da bi se rukometna reprezentacija Srbije našla među 24 učesnika finalnog turnira i da je Šmit postigao pogodak sa pozicije odakle je to praktično nemoguće u vrhunskom rukometu, ali to nije ublažilo utisak da je naš rukomet jeftino prošao kako za pomenuta tri minuta igre večeras, tako i za remi sa nedoraslom Belgijom u Zrenjaninu, odnosno poraz od solidne Švajcarske u Cugu prošlog oktobra.

Grupa 2


rezultati 6. kola:

Srbija - Švajcarska 32:31 (19:17)
Hrvatska - Belgija 28:19 (15:9)

1. Hrvatska 5-1-0 (174:148) 11
2. Švajcarska 3-0-3 (180:167) 6
3. Srbija 2-2-2 (168:165) 6
4. Belgija 0-1-5 (144:186) 1


Tabela trećeplasiranih:

1. BiH 2-0-2 (99:108) 4
2. Srbija 1-1-2 (104:112) 3
3. Holandija 1-0-3 (99:107) 2
4. Ukrajina 1-0-3 (104:104) 2
----------------------------------------
5. Izrael 1-0-3 (94:127) 2
6. Turska 0-0-4 (96:122) 0
7. Italija 0-0-4 (94:126) 0
8. Rumunija 0-0-4 (78:110) 0

*napomena: u tabeli nisu računati rezultati protiv poslednjeplasiranih ekipa u grupama, pa tako remi sa Belgijom u Zrenjaninu nije imao značaj, ali jeste bod osvojen proitiv Hrvatske u Beogradu.


* "orlovi" su se zagrevali uz temu iz serijala 'Igra prestola' *

Kao i pre osam meseci u Cugu, kada smo poraženi pet golova razlike, ekipa selektora Mihaela Sutera gotovo bez izuzetka igra napad sa dvojicom pivota, odnosno bez golmana na drugoj strani.

Bilo je potrebno 20-ak minuta da se ovog vrelog junskog predvečerja naviknemo na takvu postavku, gosti su od starta bili u vođstvu gol-dva, sve dok naš selektor Nenad Peruničić nije promenio odbranu sa 6-0 na 5-1.

Ubacivanjem igrača u prostor kroz koji putuje lopta između dvojice ubojitih bekova, Endija Šmita i Nikolasa Remija, Peruničić je pri rezultatu 9:11 uspeo da poremeti uigrane Suterove akcije, povećan je broj grešaka švajcarskih rukometaša i, samim tim, broj lakih golova koje su "orlovi" postizali na drugoj strani - što iz kontre, što udarcima preko celog terena u nebranjenu mrežu.

Izvor: MONDO/M. Vujičić


Naš tim imao je i podršku sa Kosova i Metohije, u dvorani su i specijalni gosti RSS iz jedne od srpskih enklava - opštine Štrpce.

I publika je pozitivno reagovala na beg Srbije preko braće Nemanje i Vanje Ilića do vođstva 14:13, odnosno 17:15, ali je zahvaljujući Sedriju Tinovskom, koji je na ulasku u poslednji minut igre prvog dela postigao dva gola sa crte, Švajcarska tu seriju uspela da zaustavi i izjednači na 17:17.

Tada, naša pokretljiva odbrana naterala je Remija i Šmita na po grešku u dodavanju, "odsutnog" Orela Bingolfa prvo je savladao Nemanja Ilić, a potom i Bogdan Radivojević lob udarcem sa naše polovine na svega tri sekunde pre odlaska na odmor i vođstvo od 19:17.

Suterov tim imao je igrača manje minut i 15 sekundi na startu drugog poluvremena zbog isključenja Nikole Portnera iz 29. minuta igre.

Stefan Vujić, čija je odluka da posle mlađih selekcija Hrvatske "pređe" u seniorski tim Srbije izazvala dosta pažnje u regionu, pogodio je sa distance za 24:21 u 40. minutu i najavio najlepši period igre našeg tima od starta.

Bez Mijaila Marsenića, koji se povredio na startu utakmice kada ga je Radivojević nehotice pogodio loptom u oko, "orlovi" su nastavili u istom ritmu i po povratku iz svlačionice, a kada su se razbranili Tibor Ivanišević i naročito Dejan Milosavljev, Suter je u 42. minutu morao da zove tajm-aut pri vođstvu Srbije od četiri razlike.

Milosavljev je na tri razlike za nas uhvatio "živu loptu" Šmitu, igraču koji je pre četiri večeri postigao 15 pogodaka protiv Hrvatske, ali nije pogodio praznu mrežu na drugoj strani. Ispravio ga je Radivojević već u sledećem napadu, drugim golom "preko celog" terena, što mu je bio sedmi na utakmici.

Izvor: MONDO/Milutun Vujičić


Tada se na terenu Velike dvorane SPENS pojavio Marsenić i izazvao ovacije navijača, a Nikola Crnoglavac nastavio da se dokazuje u ulozi "faktora iks", pa je Peruničićev tim na 15 minuta do kraja utakmice ponovo imao četiri razlike (26:22). U narednom napadu Vanja Ilić izveo je potez meča, istrpeo u skoku faul Tindovskog za isključenje, izveo piruetu u padu i savladao Portnera, posle čega su litvanske sudije Sondors i Licis isključile švajcarskog rukometaša.

Na drugoj strani Milosavljev, junak Vardarovog pohoda na titulu prvaka Evrope, potpuno je ušao Šmitu "u glavu" i odbranio mu i sedmerac, što je bio poziv Kukiću da još jednim efektnim golom dovede ekipu u vođstvo od 28:23.

Međutim, šta se onda dogodilo?

Kada su brojke na semaforu "pokazale" konačan rezultat iz prve utakmice ova dva tima - 29:24 - Peruničić je zamenio bekovsku postavu, zaigrali su stariji i iskusniji Miljan Pušica i Nemanja Zelenović, a na zaprepašćenje svih u dvorani (pa i našeg selektora) usledila je serija grešaka Srbije i serija previše lakih golova Švajcarske za 29:29, odnosno 30:30!?

Plasmani rukometne reprezentacije na EP od raspada SFRJ: suspendovani, treći, peti, nismo se kvalifikovali, deseti, osmi, deveti, nismo se kvalifikovali, trinaesti, drugi, trinaesti, petnaesti, dvanaesti.

Švajcarska je čak i povela golom Šmita, ali je srećom brzo odgovorio junak utakmice, Crnoglavac, koji verovatno ni sam nije očekivao da će šestim pogotkom vratiti ekipu na 31:31 na svega 59 sekundi do kraja. Usledila je dobra akcija Švajcaraca i zicer za Tinovskog, kojem je poziciju za gol sa krila pokvario samo Milosavljev izuzetnim postavljanjem, ali se lopta nekako zakoprcala sa spoljne strane mreže, pa su "orlovi" dobili priliku da povrate olako izgubljeno vođstvo.

Šansu za to platili smo povredom Crnoglavca, kojem je "pukla" zadnja loža pod faulom u narednom napadu, a kako je Suterov tim zbog toga ostao sa igračem manje, usledio je Peruničićev tajm-aut i dogovor o napadu u kom ćemo imati DVOJICU rukometaša više u polju.

I golman Milosavljev sa klupe je posmatrao bezidejan napad Srbije "sedam na pet", tokom kog nam je čak ispala i lopta, ali se ona nekako vratila do Zelenovića, koji je bukvalno odlučio da "na grbači" odnese ceo tim do Evropskog prvenstva - krenuo je u solo prodor, izdržao povlačenje dvojice čuvara i onda u padu uspeo da pošalje udarac koji je Portner naizgled zaustavio, ali tek kada je lopta prešla zamišljenu crtu.

Sve utakmice širom kontinenta počele su u 18 časova, 14 timova borilo se za devet preostalih mesta, a na kraju su presudili rezultati protiv favorita sa uglavnom obezbeđenim učešćem na završnici.

Nešto manje lošiji od ostalih bili su Ukrajina, Srbija i dva debitanta - Holandija i Bosna i Hercegovina.



Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Pre poslednjeg dana kvalifikacija plasman na EURO 2020 osigurali su: Nemačka, Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Letonija, Mađarska, Danska, Rusija, Portugal i Francuska. Ranije su to pravo stekli aktuelni evropski šampion Španija, kao i domaćini Austrija, Norveška i Švedska.

Za Srbiju, koja je prošlog januara zauzela 18. mesto na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj, ovog juna nastupali su:

Miljan Pušica, Stefan Vujić, Mladen Krsmančić, Nikola Crnoglavac, Živan Pešić, Bogdan Radivojević, Nemanja Ilić, Ivan Mošić, Vanja Ilić, Lazar Kukić, Nemanja Zelenović, Stevan Sretenović, Mijajlo Marsenić, Nemanja Milovanović, Nemanja Živković, Tibor Ivanišević i Dejan Milosavljev.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC