• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Punoljetstvo "Srpske Open": Svjetski a naš turnir!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Teniski turnir u Banjaluci "Srpska Open", proslaviće od 9. do 15. septembra ove godine punoljetstvo - biće održan po 18. put na terenima Mladosti u parku "Mladen Stojanović".

 Srpska Open 18. po redu u septembru u Banjaluci Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Direktorka turnira "Srpska Open" Lana Popović je naglasila da je ovo jedini turnir u Bosni i Hercegovini koji se boduje za ATP listu Svjetske teniske federacije i da je u bivšoj Jugoslaviji između drugog i trećeg mjesta po važnosti. 

"Sami znate koliko je važno imati u kontinuitetu ovakav događaj kakav je 'Srpska Open', koji je profesionalan i gdje igrači dobijaju ATP bodove za listu po kojoj se rangiraju svi najbolji svjetski teniseri poput Novaka Đokovića, Rodžera Federera ili Rafaela Nadala. Ove godine ćemo imati turnir i u singlu i u dublu, kao i kvalifikacije i posebnu proslavu našeg punoljetstva", rekla je direktorka turnira i dodala da je Banjaluka u istoj sedmici sa turnirima u Šćećinu, Sevilji, Istanbulu, Šangaju i čelendžeru u SAD.

Prema njenim riječima, ove godine pobjednik čelendžera "Srpska Open" osvojiće 80 bodova, za razliku od prošlogodišnjih 100.

"Da smo željeli da ostanemo na 'stotki', morali bismo da podignemo nagradni fond na 94.000 evra što je previše za nas, pa smo uzeli 80 bodova, a smanjili na pola nagradni fond (46.600 evra). To ne znači da smo smanjili kvalitet jer bodovi gotovo da i nisu smanjeni", izjavila je Popovićeva i podvukla da su osim brojnih sponzora turnir podržali i predsjednik Republike Srpske, Vlada RS, Ministarstvo porodice, omladina i sporta i Teniski savez RS.

"'Srpska Open' je svjetska promocija grada i Republike Srpske jer se tenis prati svuda, a među njima i na 'gren slemovima' nastupaju igrači koji su tokom karijere nastupali i na našem turniru. Prošle godine bio je Janko Tipsarević promoter, nastupali su ranije Viktor Troicki i mnogi drugi. Feliks Ožer je pretrošle godine bio ovdje kao junior, a danas je među 20-ak najboljih na planeti. Toga ljudi moraju da budu svjesni, jer je ovo svjetski turnir. Jedini smo iz BiH, a u regionu smo treći jer iznad nas su jedino ATP turnir u Umagu i slovenačkom Portorožu".

Siniša Simeunović, direktor Teniskog kluba Mladost, podsjetio je da su ove godine promijenjena pravila pa će četvorica igrača morati da igraju kvalifikacije.

"Imamo jednu 'vajld kartu', dolazi nam 48 tenisera u kostur, nadam se da ćemo to odraditi kao i dosad. Igraće se na četiri terena, a Mladost kao domaćin će da dobije pet 'vajld karata' koje ćemo da podijelimo. Nadam se da ćemo nekom mladom perspektivnom igraču iz Srbije dati jednu".

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Menadžer turnira Ozren Đurđević je naglasio da nikako nije malo to što osvajač "Srpske Open" dobija 80 bodova, a kao ilustraciju je naveo da polufinalista Umaga ili Dohe, dobijaju po 10 bodova više.

"A nagradni fond turnira u Dohi iznosi milion i 300 hiljada dolara. Četvrtfinalista Pekinga, čiji je nagradni fond 6.5 miliona dolara dobija takođe 90 bodova. Kad bi danas Banjaluku osvojio npr. Endi Marej, onda bi sa 222. mjesta ATP liste skočio na 160. poziciju. Jasno je da je značaj bodova veliki", dodao je poznati banjalučki teniski sudija, koji se nedavno vratio sa Vilmbldona.

"U Banjaluci su nastupili brojni igrači vrlo atraktivni, Dijego Švarcvan, Tomas Beluči, Viktor Jonesku, koji je rekao da mu je 'Srpska Open' omiljeni turnir što pokazuje da smo svjetski događaj. Imali smo ovdje i Džejmija Mareja, rođenog brata Endija Mareja. Evidentno je da Banjaluka za mnoge od njih predstavlja odskočnu dasku za dalje. Moram da naglasim da novac nije presudan za igrače koji dolaze u Banjaluku već ATP bodovi i probijanje na listi koja im omogućava nastupe za one najveće turnire".

Milica Kondić, portparolka kompanije mtel koja je dugogodišnji sponzor banjalučkog čelendžera najprije je čestitala 18. rođendan "Srpskoj Open".

"Jasno je svima da je ovo važan turnir, zbog čega je i naša kompanija uz 'Srpsku Open' dugo godina a tako će biti i u budućnosti. Ove godine smo pripremili poklone za publiku, ali i strimove, pa će svi važniji mečevi prikazani direktno na internetu za sve one koji ne budu mogli da dođu lično da uživaju u 'bijelom sportu'", izjavila je Kondićeva i u šali se dobrovoljno javila da presječe rođendansku tortu, što joj je i obećao direktor TK Mladost.

Vlatko Vukotić iz Prointera pridružio se rođendanskim čestitkama i naglasio da se nedovoljno ističe značaj banjalučkog čelendžera.

"Nismo ponekad svjesni šta imamo jer je u pitanju pravi mali dragulj. Ako smo 17 puta dosad organizovali turnir na visokom internacionalnom nivou, ako su svake godine dolazili teniseri sa respektabilnim karijerama u svjetskim okvirima, onda mi se čini da je zadatak svih nas da dodatno promovišemo 'Srpsku Open'. Da svi u Banjaluci u septembru osjete turnir kao svoj i da svi dišemo kroz 'Srpsku Open'. Vjerujem da je to potrebno turniru jer to svakako zaslužuje, a mi ćemo iz kompanije Prointer učiniti dodatni napor da unaprijedimo banjalučki čelendžer".

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOS

SLAVITE 18 GODINA UMJESTO DA JE TURNIR JACI IZ GODINE U GODINU ONO UVJEK SLABIJI SPONZORI SE STISLI KO DA IMAJU ZMIJU U DZEPU KAKO PRIVUCI JAKE IGRACE KAD JE SLAB NAGRADNI FOND

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC