• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benešov šampionski nokaut uz legende Borca

Autor mondo.ba

Banjalučani na lijep način odaju počast legendarnom bokseru Marijanu Benešu na godišnjicu smrti i četiri decenije od njegovog najvećeg meča.

 Marijan Beneš grafit Banjaluka godišnjica smrti Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Legendarni bokser dobio je novi grafit u Banjaluci, pored mjesta na kojem je ostvario jedan od najvećih uspjeha banjalučkog i jugoslovenskog sporta.

Bilo je to 17. marta 1979. godine, Marijan Beneš boksao je za titulu profesionalnog prvaka Evrope protiv Francuza Žilberta Koena.

Čim je počela četvrta runda Beneš je krenuo silovito i serijom udaraca nokautirao Francuza koji se našao na podu, a publika na tribinama banjalučkog Borika na nogama.

Beneš - Koen
Izvor: YouTube

Upravo ta scena, taj Marijanov šampionski nokaut, ovekovječen je grafitom koji se nalazi samo 20-ak metara od banjalučkog hrama sporta, čime iz dvorane Borik u saradnji sa navijačima odaju počast na godišnjicu njegove smrti.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

U istoj dvorani u kojoj je Beneš prije 40 godina osvojio titulu prvaka Evrope i rukometaši Borca tri godine radnije stigli su do titule šampiona Starog kontinenta savladavši dansku Fredericiju 17:15, pa su se graffiti posvećeni njihovim uspjesima našli jedan pored drugog.

Sjajan gest Banjalučana posvećen legendarnom Marijanu Benešu koji je preminuo 4. septembra 2018. godine poslije duge i teške bolesti.

U amaterskoj karijeri odradio je 299 mečeva, od čega je dobio nevjerojatnih 272, a izgubio 16 dok je 11 ostalo bez pobjednika. U profesionalnoj karijeri od 56 mečeva je dobio 50, izgubio je pet, a jedan je ostao neriješen.

Uz Matu Parlova najbolji je bokser bivše Jugoslavije svih vremena, devet puta bio je prvak BiH, četiri puta prvak Jugoslavije, amaterski, a potom i profesionalni prvak Evrope koju titulu je obranio četiri puta.

Boksao je i za titulu profesionalnog prvaka svijeta protiv Eliša Obeda, a uprkos pobjedi protiv boksera koji dotad nije izgubio 11 godina, titula mu nije priznata jer je njegov mendažer Vili Zeler neposredno pred meč povukao kotizaciju, ne vjerujući u pobjedu Beneša. 

Nastupio je i na Olimpijskim igrama u Montrealu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Možemo li apelovati ne grad da nekog iskusnijeg unajmimo da oslikaju ovaj mural? Cijenim zalaganje ali ljudi... Može ovo bolje, zaslužili su

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC