• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grk je NEXT generacija: Dimitrov, Zverev, pa Cicipas!

Autor mondo.rs

Nakon što su samo Nalbandijan i Davidenko uspjeli da osvoje ATP finale sezone za punih 13 godina pored Federera i Đokovića, četvrtu godinu zaredom imamo novog "prvog" šampiona. To je Stefanos Cicipas.

Nakon što su samo David Nalbandijan i Nikolaj Davidenko uspjeli da osvoje ATP finale sezone pored (3) Rodžera Federera i (2) Novaka Đokovića tokom dugih 13 godina, ove nedjelje uveče u "O2 areni" dobili smo četvrtog uzastopnog "prvog" osvajača prestižnog turnira.

Poslije Endija Mareja, Grigora Dimitrova i Aleksandera Zvereva, daleko najvažniji trofej u karijeri osvojio je i (6) Stefanos Cicipas, koji je manje griješio u dramatičnom taj-brejku trećeg seta finalnog meča sa još jednim debitantom na ovom nivou, (5) Dominikom Timom.

Možda će vas zanimati

Grk je previše lako poveo 4:1, potom pomogao Austrijancu da izjednači na 4:4 uz servis "u rukama", ali su kao "grom iz vedra" neba uslijedile tri vezane Timove neiznuđene greške iz forhenda - dvije u aut, jedna u mrežu - pa je pet godina mlađi Grk prekinuo niz od pet poraza u finalima serija 500 i 1.000...

...i to na spektakularan način!

Osvajanjem najvrijednijeg turnira poslije četiri "mejdžora": Cicipas - Tim 6:7 (6:8), 6:2, 7:6 (7:4).

Za to mu je bilo potrebno dva sata i 35 minuta velike borbe sa momkom iz Viner Nojštatera, koji je večeras propustio priliku da prestigne Đokovića i završi sezonu sa najviše osvojenih titula... ali je ostao na četiri.

Titule: Federer 6, Lendl 5, Đoković 5, Sampras 5, Nastase 4...

Prošle sezone, 193 centimetra visoki Atinjanin osvojio je "mali London", odnosno turnir "sljedeće generacije" u Milanu, na kom takođe učestvuju osmorica najboljih tenisera u sezoni - ali, mlađih od 21 godine - nakon čega je zakoračio na veliku scenu i tokom 2019. zabilježio pobjede i nad Federerom (3) i nad Đokovićem (2) i nad Nadalom (1).

Cicipas je do večeras imao tri ATP titule u karijeri, osvojene u Stokholmu prošle, odnosno Marseju i Eštorilu ove sezone, ali je na dva viša nivoa imao samo poraze: dva od (1) Rafaela Nadala i po jedan od Federera, Đokovića i upravo Tima, koji ga je dobio u oktobru u finalu Pekinga rezultatom 6:3, 4:6, 1:6.

Grk je u polufinalu eliminisao najtrofejnijeg igrača na ATP finalima sezone, Federera, nakon čega je 26-godišnji Tim "skinuo krunu" sa glave branioca titule vrijedne 1.500 bodova pobjedom nad još jednim članom takozvanog "novog talasa", Zverevom.

S obzirom na to da su obojica doživjela po poraz u grupi, Cicipas od Nadala, a Tim od Matea Beretinija, nijedan od debitanata u posljednjem ATP meču sezone nije mogao da osvoji maksimalnu nagradu od 1.500 bodova i 2.509.000 dolara.

Grk će, pretpostavljamo, svakako biti zadovoljan i sa 200 bodova, odnosno 203.000 dolara manje, ali prestižnim trofejom više u vitrinama koje će tek puniti u godinama pred nama.

Finale:

(6) Stefanos Cicipas - (5) Dominik Tim 6:7 (6:8), 6:2, 7:6 (7:4)

Faza takmičenja / ATP poeni / nagrada u dolarima:

*pobjeda u grupnoj fazi / 200 poena / 203.000
**pobjeda u polufinalu / 400 poena / 620.000
***pobjeda u finalu / 500 poena / 1.280.000

Prethodna tri finala:

2016 / Endi Marej - Novak Đoković 6:3, 6:4
2017 / Grigor Dimitrov - David Gofan 7:5, 4:6, 6:3
2018 / Aleksander Zverev - Novak Đoković 6:4, 6:3

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC