• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve je spremno za borbu godine! Hoće li Džošua spasiti obraz?

Autori mondo.rs Autori Pavle Knežević

Održano je i merenje, sve je spremno za okršaj u pustinji i revanš junskog iznenađenja.

Sve je spremno za borbu godine! Velika zvezda Entoni Džošua i šampion Endi Ruiz obavili su zvanično merenje pred sutrašnji revanš, u kome će Englez pokušati da povrati čast nakon šokantnog poraza u junu.

Svi ljubitelji boksa sećaju se kako je Ruiz kao potpuni autsajder u junu nokautirao Džošuu, naneo mu prvi poraz u karijeri i postao prvi Amerikanac meksičkog porekla koji je postao šampion teške kategorije.

Možda će vas zanimati

Mnogo toga je tada došlo na naplatu. Džošua je osvojio zlato na Olimpijskim igrama 2012. godine i od tada je mega zvezda u svojoj Britaniji. Krunu, legitimitet i svetsko poštovanje stekao je kada je aprila 2017. na Vembliju nokautirao "kralja" na zalasku Vladimira Klička.

Džošua je tada zadržao svoju IBF titulu i osvojio upražnjenu WBA verziju, a godinu dana nakon toga pobedio je i Džozefa Parkera za WBO titulu. Ali, još od ranije je u bokserskom svetu bilo "zrelo" za okršaj sa WBC šampionom Diontejom Vajlderom.

U međuvremenu se oporavio od depreseije i vratio u ring linealni šampion Tajson Fjuri, koji je prvi pobedio Klička i osvojio tri pojasa. Tada su ljubitelji najprestižnije kategorije "plemenite" veštine sa nestrpljenjem počeli da čekaju međusobne okršaje ove trojice da bi se videlo ko će da postane pravi šampion.

To se, međutim, nije nikako dešavalo, a mnogi misle da je glavni krivac za to Džošuin menadžer Edi Hern, koji je hteo da što više "muze" finansijski potencijal Britanca u domovini. Zato je bio zakazan još jedan duel za Vembli, ali protivnik nije mogao da se nađe.

Ljubitelji boksa su počeli da gube strpljenje za Džošuu, pogotovo nakon epske borbe od decembra prošle godine, kada su se u ringu sreli Fjuri i Vajlder. "Kralj Cigana" je tada nadboksovao "Bronzanog bombardera", ali je Vajlder poslao na pod visokog Britanca, tako da je na kraju meč završen nerešeno.

U isto vreme Hern je birao protivnika za svoju "zlatnu koku". U igri je bio revanš sa Dilijanom Vajtom, ali je i to propalo. Malo pod pritiskom javnosti, malo iz želje da "otvori" i američko tržište, Hern je pristao da pošalje Džošuu u Njujork, na naizgled rutinsku borbu sa Džerelom Milerom. Amerikanac je, međutim, pao na doping testu, tako da se menadžer ponovo okrenuo tržištu.

Javljali su se Ivan Dičko, Manuel Čar, Luis Ortiz je navodno odbio Herna, a onda se javio nekadašnji izazivač Endi Ruiz, koji je u to vreme pobedio visokog Aleksandra Dimitrenka. Hern je pristao, sve je dogovoreno u roku od sedam dana i zakazana je borba za jun.

Ostalo je istorija. To je bez sumnje najveće iznenađenje u teškoj kategoriji još od 1990. kada je Baster Daglas nokautirao tada neprikosnovenog Majka Tajsona, i uopšte jedno od najvećih iznenađenja u istoriji boksa.

Džošua - Ruiz, najzanimljiviji momenti
Izvor: YouTube/THEODORIK JAJA

Ubrzo je zakazan i revanš, ali ne u Medison Skver Gardenu, ne na Vembliju već - u Saudijskoj Arabiji. Dobro, profesionalni boks nikad nije bio "gadljiv" na pare. Borba je u subotu, a danas je održano i merenje.

Šta kaže vaga? Ruiz ima 128,3 kilograma, što mu je najveća kilaža godinama unazad i skoro sedam kila više od juna. Džošua ima 107 kilograma, četiri i po kilograma manje od juna. Ovo mu je najmanja kilaža još od 2014. godine.

Program će inače biti zatrpan teškašima. U uvodnim borbama sastaju se Aleksandar Povetkin i Majkl Hanter u borbi od 12 rundi. Tu je i okršaj Dilijana Vajta i Mariusa Vaha u 10 rundi, dok će se hrvatska nada i "bronzani" iz Rija 2016, Filip Hrgović u 12 rundi boriti sa Erikom Molinom. Program zaokružuje novajlija Mahamadrasul Madžidov, koji će se u svojoj drugoj borbi u osam rundi boriti sa Tomom Litlom. 

Šta vi predviđate?

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC