• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanja Grbić o dvostrukim aršinima: Amerikanci ni ne idu na doping kontrole

Autor mondo.ba

Mnogo bure podigla je odluka Svjetske antidoping agencije (WADA).

 Vanja Grbić o dvostrukim aršinima: Amerikanci ni ne idu na doping kontrole odluka WADA kazna Rusija Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Svjetska antidoping agencije (WADA) kaznila je ruske sportiste sa četiri godine suspenzije, tako da jedna od najvećih svjetskih sila neće moći da učestvuje na Olimpijskim igrama pod svojim imenom, ali ni na jednom velikom sportskom takmičenju.

Takva odluka izazvala je veliki bijes u Rusiji, a ruski premijer Dmitrij Medvedev oštro je najavio žalbu naglasivši da se radi o "antiruskoj histeriji".

Možda će vas zanimati

Sličnog mišljenja je i slavni srpski odbojkaš Vanja Grbić, koji je u intervjuu za "Sputnjik" istakao da se radi o klasičnim "dvostrukim aršinima".

Grbić je istakao da se radi o očiglednom uplitanju politike u sport, te da samim tim sportisti najviše trpe.

"WADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje", rekao je Grbić za "Sputnjik".

"Nažalost, sport se stavlja u drugi plan na sportskim manifestacijama, to jest, politika ponovo dolazi u prvi plan. To je veliki, ogroman poraz sporta"

Kako je naglasio, ova odluka nije ništa novo, s obzirom da se nešto slično desilo i uoči Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Ipak, aršini očigledni nisi isti prema svim državama, odnosno njihovim sportistima. Grbić je apostrofirao Amerikance, koji imaju "imunitet".

"Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti", kaže Grbić.

"Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osjetili na svojoj koži. Suština cijele priče jeste da je, nažalost, Olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija", zaključio je član odbojkaške Kuće slavnih.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC